«Закінчити ремонт даху, перекриття моста та зробити нові вбиральні»: міністр культури України проінспектував «Велику Реставрацію» Хотинської фортеці

«Закінчити ремонт даху, перекриття моста та зробити нові вбиральні»: міністр культури України проінспектував «Велику Реставрацію» Хотинської фортеці

16.07.2021, 11:40

15 липня 2021 року Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко відвідав із робочою поїздкою Хотинську фортецю та Кам'янець-Подільський.

Хотинська фортеця – учасник програми «Велика Реставрація», і тут вже повноцінно тривають протиаварійні роботи.

Зараз, поряд з іншим, альпіністи розчищають поверхні стін від забруднення та антисептування. Далі – ін'єктування стін двохполімерними смолами. Наразі фортецю відновлюють, зберігаючи максимальну автентичність. Реставрація потрібна від даху до стін. Плюс, наявна ще одна глобальна проблема – каналізаційно-очисні споруди.

«У вересні пройде 400 років з Хотинської битви. Тоді завдяки нашим козакам, були розгромлені Османські війська, що намагалися проникнути в Європу. До цього часу плануємо закінчити ремонт даху, перекриття моста та зробити нові вбиральні», – повідомив Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко під час відвідин Державного історико-архітектурного заповідника «Хотинська фортеця».

Завдяки тому, що команді МКІП вдалось відстояти роботу заповідників у період жорстких карантинних обмежень – Хотинська фортеця не особливо втратила у заробітку, адже кількість відвідувачів трималась ближче до стандартних показників. А це 120-130 тисяч відвідувачів за рік.

У ході візиту до міста Кам'янець-Подільський Міністр зазначив, що місту бракує концепції розвитку. Саме вона має передувати етапу реставраційних робіт: «З неї і почнемо, аби далі вийти на те єдине і туристично-магнітне амплуа».

Наступного тижня МКІП планує провести робочу зустріч з місцевою владою, депутатами, директорами музею та заповідника, аби дати старт процесу створення концепції Кам’янця-Подільського.

 

1