Заходи Meridian Czernowitz у Парижі відвідала онука Ольги Кобилянської

Заходи Meridian Czernowitz у Парижі відвідала онука Ольги Кобилянської

14.10.2015, 13:34

Про це повідомив президент поетичного фестивалю Святослав Померанцев. Нині учасники фестивалю, як відомо, перебувають у поетичному турі Європою. 

Команда Міжнародної літературної корпорації MERIDIAN CZERNOWITZ у складі відомих українських письменників Юрія Андруховича, Сергія Жадана, Ірени Карпи та Катерини Бабкіної, президента MERIDIAN CZERNOWITZ Святослава Померанцева і куратора проекту Євгенії Лопативідправилась у європейську частину поетичного туру MERIDIAN CZERNOWITZ-2015: Харків – Чернівці – Львів – Мец – Париж – Брюссель – Люксембург – Базель – Штанс – Ленцбург – Цюрих – Франкфурт-на-Майні. Також до них долучиться публіцист, поет і журналіст «Радіо Свобода» Ігор Померанцев.

Автори побувають у містах Франції, Швейцарії, Бельгії, Люксембургу та виступлять на Франкфуртському книжковому ярмарку, що пройде в м. Франкфурт-на-Майні (Німеччина) 14-18 жовтня 2015 року. У кожному з міст вони візьмуть участь у поетичних читаннях і публічних виступах-дискусіях на тему «Культура на тлі війни і війна на тлі культури».

З новин бложеку:

12.10.15 Штанс. Ідеальне місто: від вокзалу до готелю - 45 секунд пішки, від готелю до літературного дому - 1 хвилину, до місцевого бару - 2 хвилини, блаженна швейцарська земля. 
"В цей момент хочеться бути швейцарською коровою: дивися, Жек, як вони гарно собі живуть, в барокових декораціях", - радіє Жадан під час нашої чергової прогулянки місцевою казкою. 
Читали ми у Літературному домі Центральної Швейцарії: багато відвідувачів, цікаві питання, активна публіка, прекрасна модерація Ільми Ракузи! На кожному виступі в цій країні знаходиться 2-4 людей, які вже були в нас на Meridian Czernowitz - хороша статистика. 
Під час вечері за сусіднім столом зненацька почали лунати швейцарські народні співи - мегапопулярний колектив кантону мав репетицію, явище рідкісне, як пояснила нам Сабін Ґраф, моя давня подруга і співорганізатор. 
Ще один переїзд, ще одні читання, ще один кайф, ще один готель і туманні пейзажі...у валізах веземо подароване нам варення місцевого виробництва та нескінченну ніжність. 
Два мушкетера і "мусить бути хоча б одна дама, інакше капець" - в нас фантастична команда! Не менш фантастичній команді в складі Kateryna BabkinaKarpa IrenaIgor PomerantsevSvyatoslav Pomerantsevпередаємо привіти в Брюссель! І особисто від Сергія Вікторовича для продюсєра Валєнтіна "Помєр, Помєр, ты - первый номер"

1-13.10. Париж
Париж - чудесный!!!
Восемь лет назад Прага стала местом рождения фестиваля Meridian Czernowitz. Парижу выпала роль родильной палаты еще одного фестиваля в Черновцах, который, я надеюсь, станет еще более известным в мире, чем МерЧер. Но об этом позже. 
По существу. В Париже, как и в Меце, много вопросов о коррупции в Украине. Эта тема на первом плане. Не война, а коррупция. 
Разное. На оба события в Париже приходила черновчанка - правнучка Ольги Кобылянской, Ольга Панчук-Покальчук. Купила сумку )
На фото - Стрыйко на сене и наши сапфиры, Ирена и Катерина. 
Так же, практическое пособие культуртрегерам - чемодан с книжками и баннер. 
И по просьбе Semen Pomerantsev - Эйфелева башня. 
Сына, скучаю...
Kateryna Babkina Evgenija Lopata Karpa Irena Igor Pomerantsev

Бложек. 
Вчора наша Команда Meridian Czernowitz розділилася: Igor Pomerantsevта Svyatoslav Pomerantsev викрали чарівних Kateryna Babkina та Karpa Irena і увєзлі в Париж; а мені дісталися Юрко Андрухович та Сергій Жадан (непогана така компанія, скажу вам)! Своїх я відвезла в Швейцарію, про наше перебування тут і писатиму. 
Дорогою з Мецу до Базелю багато сміялися, були в Страсбурзі, дякую за проводи Violeta Moskalu та Oksana Kantaruk Pierre! Читала "Перверзію" в потязі і після кожної сторінки просила коментарі автора (про таке мріє, мабуть, кожен фан сучукрліту). Приїхали в Базель, на вокзалі паспортний контроль Франція/Швейцарія, поїхали відпочити перед виступом. Місце проживання - вілла! Красива, старезна та ну дуже тематична. Наші Базелівські партнери зустрічали/обіймали/возили/показували, словом цитуючи класиків "ЕСТЬ С КЕМ РАБОТАТЬ"! 
Так от. Базель. Виступ біля ріки, в залі зі старовинними малюнками на стінах, на вищому рівні; Андрухович : "Ми не жартувати сюди приїхали" і почали виступ - йшлося про літературу, про творчість Юрка та Сєрьожи, про фестиваль Meridian Czernowitz і його успіхи, так, і про війну, звісно, йшлося, про політику ні- спасибі. Людей дуже багато, майже всі - швейцарці. 
Після виступу відпочили з модератором Юдіт Шифферле та Надін Райнерт, моїми добрими подругами та партнерами. Поїхали до друзів Юрка Ірени та Андреаса, котрі живуть у Базелі, на сардинівську вечерю! Багато нового дізналася про наших авторів)) Патріарх каже, колись ці моі книжки спогадів про наші спільні подорожі стануть бест-селлерами.Гуляли Базелем, Юрко показав дивовижні місця, погода пречарівна - листя жовте ногами розгрібали та насолоджувалися краєвидами. Виїхали в Штанс, по дорозі писали: Юрко роман, Сєрьожа - стішкі, я - бложек. Всі при ділі. 
А взагалі, то дуже нам втрьох добре, хоч за рештою команди ми сумуємо і принагідно завше їх цитуємо:)
Зараз в гори піднімемося, відпочинемо і читатимемо вам, Штанс, вже в 19:45; модерує нас наша добра подруга і чудова авторка, літературознавець та культуртрегер Ільма Ракуза. Фотозвіт тут же
Цьом!

10.10. Мец 2 (часть вторая). 
У Сергея есть кум - Кокотюха. Сережа в Киеве останавливается у него уже много лет. Перед отлетом в тур традиция не изменилась. Так случилось, что в тур отправилась часть самого Кокотюхи. А именно - носки. Вот такие симпатичные носки в клеточку )
Так же на фото - горячие дискуссии. Ну и немного быта. 
Evgenija Lopata Kateryna Babkina Karpa Irena Igor Pomerantsev Oksana Kantaruk Pierre

10.10. Мец 2 (часть перая). 
Миссия - читать стихи и прозу, дискутировать, говорить об Украине, артикулировать нацию. 
Агенты:
1. Igor Pomerantsev, он же Стрыйко, Стрый. 
2. Юрий Андрухович, он же Патриарх. 
3. Сергей Жадан, он же Шеф, Сирожа. 
4. Святослав Померанцев, он же Президент, Сявич. 
5. Karpa Irena, она же МалАя, Хулиганка. 
6. Kateryna Babkina, она же Соня. 
7. Evgenija Lopata, она же Ева.

Друзья! Мы в туре! 
Буду вести бложек. Рассказывать, что происходит изнутри, так сказать. 
Предисловие. Посмотрите на нашу команду!!! Жадан, Андрухович, И. Померанцев, Карпа, Бабкина, Женя Лопата. Сам отбирал. От женской части команды просто визжать хочется!!!
09.10. Киев, Мец. 
В Киеве нас провожала Тетяна Давиденко. Фотоотчет можно посмотреть на ее страничке. 
Первый раз в туре свои фамилии мы услышали не на сцене, а в аэропорту Амстердама, где делали пересадку. Потом я вез своих авторов на индивидуальном автобусе к самолету. 
В Люксембурге (60 км от Меца), куда мы прилетели, нас ждал сюрприз - отсутствие багажа. Только умная Karpa Irena не сдала свой чемодан. Тексты, книжки, одежда, предметы личной гигиены остались где-то в Амстердаме... Приехали выступать называется.
Встреча, машины, ресторан в Люксембурге, вино, переезд в Мец, выступление, фуршет, прогулка по вечернему Мецу, спать. Игорь Померанцев и Андрухович в готель, остальные на хату. Спасибо за вписку Violeta Moskalu. А за зубные щетки и модерацию на сцене Oksana Kantaruk Pierre
Все чудесно!
Evgenija Lopata Kateryna Babkina Igor Pomerantsev

1