Заява громадських організацій Чернівецької області щодо силового розгону Євромайдану у м. Києві (оновлено о 21.39)

Заява громадських організацій Чернівецької області щодо силового розгону Євромайдану у м. Києві (оновлено о 21.39)

30.11.2013, 20:53

Ми, представники громадських організацій Чернівецької області, заявляємо про своє глибоке обурення діями міліції, яка вдалась до брутальної сили і розігнала Євромайдан у Києві вранці 30 листопада цього року.

Ми з прикрістю констатуємо, що сотні тих, хто постраждав від ударів кийків та чобіт спецпризначенців, десятки поранених, госпіталізованих та затриманих стали тією ціною, яку українська влада змусила громадян України заплатити за реалізацію головних прав демократичного суспільства – права на мирне зібрання та права на мирний протест.

Ми впевнені, що заяви про причини розгону, – що нібито люди, котрі мирно відстоювали власні права і позицію на Майдані Незалежності, заважали встановленню новорічної ялинки, роботі спецтехніки тощо, – не тільки непереконливі, але й не витримують критики та суперечать нормам здорового глузду.

Ми розуміємо, що подібні дії міліції не могли бути ініціативою ані самих бійців спецпідрозділів, ані їх прямих командирів. Ми розуміємо, що наказ на акцію з розгону Євромайдану було віддано на більш високому рівні. Проте, це жодним чином не впливає на нашу оцінку дій міліціонерів, які жорстоко били і розправлялися із беззбройними, беззахисними громадянами України. Ми оцінюємо ці дії як такі, що грубо порушують права людини, Конституцію та закони України.

Нам прикро усвідомлювати, що ті люди, які присягали на вірність народу України, забули про таке поняття як офіцерська честь, взявши на себе відповідальність за виконання фактично незаконних наказів.

Ми вимагаємо від міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка проведення неупередженого службового розслідування та покарання осіб, що віддавали накази на розгін мирної акції протесту та осіб, що брали в нім участь. Ми закликаємо міністра мати сміливість і взяти на себе відповідальність за події 30 листопада та за велінням офіцерської честі подати у відставку.

Ми вимагаємо від Президента України Віктора Януковича як гаранта Конституції забезпечити українським громадянам реалізацію права на мирне зібрання та права на мирний протест. Ми закликаємо главу держави вжити усіх дій (або утриматися від таких), щоб силове протистояння не стало формою подальшого розвитку країни.

Ми звертаємося до усіх правоохоронців Чернівецької області з проханням не повторювати помилок своїх колег, що брали участь в розгоні Євромайдану. Від вас, як ні від кого іншого, залежать мир та спокій на вулицях і площах Чернівців, інших міст і сіл області. Ми просимо вас охороняти громадський порядок у такий спосіб, що не суперечить реалізації права на мирне зібрання та права на мирний протест.

Ми впевнені, що буковинські правоохоронці, а особливо ті, що служать у силових підрозділах, зможуть продемонструвати приклад гідний наслідування – не діяти всупереч Конституції та законів України, всупереч офіцерській честі та власній совісті.

Ми закликаємо громадські організації краю, усіх небайдужих громадян підтримати нас у цьому зверненні. Ми впевнені, що інтереси, позиція та воля українського народу є верховними, будуть виявлятися у мирних формах та будуть почуті і враховані усіма політичними силами – як насамперед владою, так і опозицією.

Приєднуйтесь на підтримку Євромайданів як в Україні, так і в Чернівецькій області!


Станом на 16.15 її підписали:

Ігор Баб"юк, Буковинський центр виборчих технологій
Ігор Гаврада, Центр "Демос",
Ярослав Філяк, Товариство дітей політв"язнів та репресованих "Спадкоємці"
Олександр Мостіпака, Комітет виборців
Володимир Палагнюк, Фонд сприяння ініціативам, співкоординатор Євромайдану в Чернівцях
Ольга Гришин-Грищук, співкоординатор Євромайдану в Чернівцях
Максим Волошин, співкоординатор Євромайдану в Чернівцях
Іван Данелюк, студентський парламент ЧНУ
А.Гросу, учасник Євромайдану в Чернівцях
Володимир Старик, Товариство "Український народний дім в Черінвцях"
Богдан Бойко, "Захист"
Ось тільки-но заяву підписав Володимир Бешлей, Спілка активної молоді
Станом на 17.15 до підписання долучилися:
Михайло Павлюк, громадський комітет вшанування пам"яті жертв голодомору-геноциду 1932-1933 рр.
Арсеній Анциперов, Буковинська партнерська агенція
Андрій Шевчук, ГО "Безбар"єрне місто"
Дмитро Міцевич, громадський діяч
Лідія Анциперова, Конфедерація профспілок недержавного сектору

Заява відкрита до підписання. Ряд громадських діячів зголосилися її підписати. Ми очікуємо на їх підписи у Народному домі. В міру того як зростатиме кількість підписантів, ми Вас інформуватимемо.
1


КОМЕНТАРІ (11)

avatar

Марина Коняк

30 листопада 2013 17:36

avatar

Ігор Гаврада

30 листопада 2013 17:56

avatar

Igor Nakonechnyi

30 листопада 2013 18:54

http://onlinepetition.in.ua/883810/petition.html

 

Ви можете підписати петицію через цю форму!

Будь-ласка поширюйте через соцмережі

avatar

Д

30 листопада 2013 18:57

avatar

Ігор Гаврада

30 листопада 2013 19:17

avatar

Андрей Плантон

30 листопада 2013 19:32

avatar

Vladimir Vakaryuk

30 листопада 2013 19:46

avatar

Viktor Dovganyhc

01 грудня 2013 00:24

Хлопці-політологи, Коллєги! Сподіваюся ви будете послідовними завжди і це для вас не просто шанс прорекламувати себе (не пишу - "піаритися" бо цей термін зовсім не відповідає суті того що відбувається), бо я можу згадати грішки минулого багатьох з вас, знаєте про що я говорю... Загравання з владою, усунення мера, бо "засидівся" й інші події про котрі знає свідома громада міста... Давайте будемо послідовними і чесними перед собою і Богом. Якщо я не правий - кажіть мені в очі. 

Заяву підтримую.

avatar

Павло Катеринчук

02 грудня 2013 01:33

avatar

Вадим Буга

02 грудня 2013 01:52

avatar

Леонід Євмєньєв

02 грудня 2013 09:46