Загроза ядерного тероризму з боку Росії потребує глобальної відповіді, - реакція Світового Конґресу Українців

Загроза ядерного тероризму з боку Росії потребує глобальної відповіді, - реакція Світового Конґресу Українців

23.06.2023, 17:57

Світовий Конґрес Українців (СКУ) закликає міжнародну спільноту рішуче засудити Росію за її ядерний тероризм та накласти на неї жорстокі санкції.

 “Росія погрожує влаштувати ядерну аварію на найбільшій у Європі атомній електростанції (АЕС), щоб зупинити визволення Україною її окупованих земель. ООН та МАГАТЕ мають дотриматись власних статутних обов’язків, щоб не допустити жодних “нещасних випадків” на Запорізькій АЕС, яка ось вже рік перебуває під окупацією російських загарбників”, – заявив Президент СКУ Павло Ґрод.

 Під час свого звернення до народу 22 червня 2023 року, Президент України Володимир Зеленський попередив, що Росія веде підготовку до здійснення “терористичного акту” на Запорізькій АЕС. За словами Президента Зеленського, “Росія перетворила АЕС на ядерну бомбу уповільненої дії та погрожує атомною катастрофою на станції”.

 Очільник української військової розвідки, генерал-майор Кирило Буданов також повідомив медіа про те, що Росія замінувала ставок-охолоджувач Запорізької АЕС, який є життєво важливим для забезпечення роботи станції та її радіаційної безпеки. 

“Жахливий російський терористичний акт на Каховській греблі та повідомлення про плановану російську диверсію на Запорізькій АЕС є нічим іншим, як відчайдушними спробами Росії зупинити український контрнаступ. Інцидент на Запорізькій АЕС спричинив би потужний викид радіації, який може завдати страшної шкоди значній території Європи”, – заявив Ґрод.

 За даними авторитетний джерел, аварія на Запорізькій станції може зачепити значні території у Східній та Центральній Європі, включно з регіоном Чорного моря та Туреччиною, і спричинити їх радіаційне забруднення.

 

“Світові лідери мають відповісти на російські погрози ядерної диверсії як на терористичну атаку проти цивілізованого світу. Такі дії Росії мають зустріти швидку та жорстоку реакцію!” додав Ґрод.    

1