За відкриття консульства Австрії у Чернівцях у МЗС вимагали хабара, - Осачук

За відкриття консульства Австрії у Чернівцях у МЗС вимагали хабара, - Осачук

09.05.2015, 21:44

За словами почесного консула, за його посаду просили 150 тисяч доларів

 Перемовини щодо відкриття почесного консульства Австріїна Буковині тяглися довгих десять років. Про це в ефірі програми «Без емоцій» на телеканалі «Чернівецький промінь» заявив почесний консул Австрійської республіки у місті Чернівці Сергій Осачук. За його словами, ідея з’явилася ще 2005 року.

 – З 2006 р. ми також рекомендували міському голові Миколі Федоруку, головам обласних державних адміністрацій, які тоді мали контакти з очільниками дипломатичних представництв різних країн, просити їх про те, щоби вони розглянули можливість відкриття почесних консульств у Чернівцях з метою активізації, пожвавлення двосторонніх стосунків між нами і будь-якою іншою країною. Знаю, що керівники міста й області з таким питанням звертались і до посла Німеччини, і до посла Австрії, і Французької Республіки, Ізраїлю, Угорщини – тобто цілій низці країн це пропонували. Австрія єдина поки що перевела це в практичну площину – і розмови 2011 року набули вже більш-менш дієвого характеру, - розповів пан Осачук.

 Однак несподівана заминка виникла в Міністерстві закордонних справ. За словами Сергія Осачука, там зметикували, що почесними консулами в Україні стають дуже часто впливові і заможні бізнесмени, які хочуть скористатися статусом для задоволення власних амбіцій або бізнес-інтересів. У відомстві питання із відкриттям консульства затягували, сподіваючись, що за посаду хтось із потенційних консулів щедро заплатить.

 – У мене є інформація про те, що вимагали від 150 тис. доларів. Часом озвучувалося 80 тис. доларів – тому я навіть не цікавився. Моє призначення затягнулося в роках – ми просто вичікували: жодного дзвінка ні посол Австрії не робив, ні я. Ми перечекали цей період, – розповів Сергій Осачук.

Джерело: http://promin.cv.ua

1