За кошти, які Каспрук і Мартинюк списували на безкоштовні сніданки для школярів, можна було побудувати новий дитсадок

За кошти, які Каспрук і Мартинюк списували на безкоштовні сніданки для школярів, можна було побудувати новий дитсадок

03.01.2021, 19:10

Наразі комісія у міській раді вивчає питання щодо того, чи потрібні у школах Чернівців безкоштовні сніданки для учнів 1-4 класів. Опитують батьків, вивчають досвід інших міст.

Про це на брифінгу повідомила депутатка від фракції "Єдина Альтернатива" у міськраді Галина Абрам’юк, пише molbuk.ua

 "Чернівці є в переліку невеликої кількості міст, де діти у школах отримують безкоштовні сніданки. Ми вивчали думку батьків з приводу доцільності цих сніданків. Вона розділилася. Одні кажуть, що це непотрібно. Інші вважають, що необхідно. Тому ми зараз вивчатимемо досвід інших міст, аби прийняти оптимальне рішення і щоби ніхто не відчував себе ущемленим у своїх правах", - зазначила Галина Абрам’юк.

Депутатка також додала, що за суму, яка виділяється на рік на такі безкоштовні сніданки для учнів початкових класів шкіл міста, можна побудувати один дошкільний заклад.

"Аналізуючи вартість сніданків і кількість дітей, за цілий рік набігає така сума, за яку в Чернівцях можна би було збудувати один дитячий садочок", - переконана Г. Абрам’юк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тендер ще не почався, а відносини вже виникли": хто проїдає бюджетні мільйони на харчування, або непрості схеми Мартинюка

Учні початкових класів "проїли" 5 мільйонів гривень з бюджету Чернівців

Нагадаємо, 28 грудня, Чернівецька міська рада розглядала міський бюджет на 2021 рік.

Серед питань, які розглядали, - це безкоштовні сніданки для школярів 1-4 класів. Адже, відповідно до проекту бюджету 2021 року, в Чернівцях більше не буде цих безкоштовних сніданків.

Про це на своїй Facebook-сторінці повідомив колишній Чернівецький міський голова Олексій Каспрук.

"Безкоштовне харчування у школах отримуватимуть лише діти, яким таку пільгу надала держава.

Вважаю, що рішення про відміну безкоштовних сніданків у молодшій школі без проведення громадського обговорення, консультацій з батьківською громадськістю приймати попередні тимчасові очільники не мали права", - йдеться у дописі.



Питання шкільного харчування завжди було в центрі уваги громади, зазначає Олексій Каспрук.

"Йшли дискусії, чи це має бути повноцінний сніданок, чи бутерброд/булочка і напій, багато говорили про якість, впровадження сучасного меню, "шведського столу", аби діти з задоволенням все з’їдали. Проте жодного разу не йшлося про повну відміну безкоштовних сніданків у школі.

Навіть коли були складнощі з фінансуванням, молоді батьки, які є платниками податків, готові були оплачувати 50% вартості, але сніданки пропонували зберегти. Останнє опитування з цього приводу проводили у листопаді 2019 року і тоді лише 5% батьків вважали, що безкоштовний сніданок у школі не потрібен", - написав екс-мер.

Більшість міст України зуміли зберегти пільгове харчування для усіх школярів молодших класів, додав О. Каспрук, завершивши допис запитанням: "Чи мають бути Чернівці у цій ситуації винятком?"

Джерело: molbuk.ua

1