У Чернівецькій області видали сотні книжок  накладом в сотні тисяч примірників

У Чернівецькій області видали сотні книжок накладом в сотні тисяч примірників

30.05.2014, 14:30

31 травня цього року своє професійне свято відзначають видавці, поліграфісти і книгорозповсюджувачі. Діє ця галузь і на Буковині.

Як повідомляє прес-служба Чрнівецької ОДА, у нашій області працюють видавництва «Букрек», «Книги-ХХІ», «Місто», видавництво Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, «Черемош» та інші. Одними з найкращих у Західному регіоні є поліграфічні підприємства «Ант-Лтд», «Колір-Друк», «Друк-Арт», «Буковинський видавничий дім», Сторожинецька районна друкарня.

Впродовж 2013 року в області випущено 438 видань загальним накладом 369,5 тисяч примірників. Чернівецька область за кількістю видань перебуває на 12 місці в Україні. 

Нагадаємо, у Чернівцях презентували антологію майданівських віршів «Небесна сотня» видавництва «Букрек».

 Привітання голови обласної державної адміністрації Романа Ванзуряка з Днем працівників видавництв, поліграфії та книгорозповсюдження

 Шановні друзі! Прийміть найщиріші вітання з нагоди професійного свята – Дня  працівників видавництв, поліграфії та книгорозповсюдження!

 Галузь, у якій Ви працюєте, є важливою складовою інформаційного простору Буковини іоб’єднує людей, яким притаманна висока культура, шанобливе ставлення до книги, постійний творчий пошук. Незважаючи на стрімкий розвиток інформаційних технологій, жоден з новітніх видів інформації не може повною мірою замінити друковане слово, адже книга – це найбільше духовне надбання народу.

 Запевняю Вас, що попри всі проблеми, які зараз перед нами постали,  виконавча влада краю всебічно сприятиме розвитку видавничо-поліграфічної галузі краю та популяризації творчих доробків буковинських авторів.

 Щиро вдячний Вам за оптимізм, ентузіазм та віру усправу, якою займаєтесь.

 Бажаю нових досягнень та звершень, професійного зростання, втілення в життя цікавих проектів, а також родинного затишку, міцного здоров’я і добробуту.

 З повагою Голова обласної державної адміністрації                                           Роман Ванзуряк

У переддень свята директор Департаменту суспільних комунікацій Чернівецької ОДА Марина Тимофійчук-Степанова повідомила «Чернівці Таймс» про перспективи діяльності  «Буковинської книги».

- Важко було закрити рахунки (йдеться про рахунки комунальних книгарень, ліквідованих попередньою владою. - buknews), оскільки один з власників банку вимагав за цю процедуру платню. По 300 гривень з кожної книгарні. Ми написали листа і нарешті отримали відповідь. Вони нам безкоштовно закрили рахунки. І вже процес пішов. Ми можемо відкрити рахунок єдиного комунального підприємства «Буковинська книга», – каже Марина Іванівна.

- А хто буде покривати борги?

-  Я зустрічалася з виконувачем обов’язків гендиректора «Буковинської книги» Мариною Луцюк. І так розумію, що закривати борги керівники цих книгарень не збираються.

- Як ситуація розгортатиметься далі?

- Далі будуть вирішувати. Я хочу зібрати всіх керівників цих книгарень, щоб вони висловили свою думку. Знаю, що в них немає одностайності в їхніх бажаннях. Хтось хоче приватним підприємцем працювати, хтось хоче знімати частину книгарні в суборенду.

- В разі, якщо обласна рада погодиться передати комунальне підприємство, місто його прийме?

- Місто прийме.

- Можливо обласна рада не віддасть комунальне підприємство місту? Як тоді?

- На мою думку, книгарні повинні належати місту. Щоб навіть, якщо людям не подобаються якісь дії влади, то вона знає до кого апелювати. А не приходити з мітингом до Ванзуряка, потім до Гайнічеру, а потім до міста.

 Брала коментар Альона ЧОРНА

1