За дорученням Запаранюка у Веренчанці відкрили 40-й Центр надання майже 200  адмінпослуг та інклюзивно-ресурсний центр

За дорученням Запаранюка у Веренчанці відкрили 40-й Центр надання майже 200 адмінпослуг та інклюзивно-ресурсний центр

16.08.2023, 11:50
Розвиток особистості дитини, надання якісних освітніх послуг та підтримка батьків та забезпечення буковинців доступними адмінпослугами у тих громадах, де вони проживають.
 
У Чернівецькій області відкрили 40-й Центр надання адмінпослуг. Про це повідомив голова Чернівцької ОВА Руслан Запаранюк.
 
Розмістили його на першому поверсі Веренчанської сільської ради. Приміщення відремонтували за кошти місцевого бюджету. На роботи витратили 1,5 млн. грн. У центрі надаватимуть майже 200 адміністративних послуг.
 
Більшість наших ЦНАПів — інклюзивні. Їх створено за стандартами ЄС, відповідно до яких враховуються інтереси осіб з інвалідністю. У 9 центрах, окрім стандартних послуг, можна скористатися паспортними послугами, у 2-х працюють сервісні центри МВС, де проводять реєстрацію транспортних засобів та посвідчення водія. Невдовзі послуги МВС можна буде отримати ще в 5 громадах.
 
Наявність ЦНАПів робить державні послуги швидкими, якісними та зручними для всіх громадян. Лише за перше півріччя 2023 року ЦНАПи області надали майже 174 тисячі послуг.
 
- Маємо на меті відкрити ЦНАПи у всіх громадах області. У травні цього року дав доручення головам 13-ти територіальних громад Чернівецької області: Боянської, Банилівської, Брусницької, Веренчанської, Заставнівської, Горішньошеровецької, Лівинецької, Кадубовецької, Карапчівської, Конятинської, Петровецької, Сучевенської, Тарашанської – із завданням створити ЦНАП та закупити необхідне обладнання для забезпечення надання адміністративних послуг. У деяких громадах ЦНАПи вже запрацювали, відкриття в інших заплановано до кінця 2023 року, - повідомив голова Чернівцької ОВА Руслан Запаранюк.
 
З 1 січня 2024 року 100% мешканців області будуть забезпечені доступними адмінпослугами у тих громадах, де вони проживають.
 
На зображенні може бути: 4 людини, лікарня та текст
 
Також у Веренчанці  відтепер працюватиме  Інклюзивно-ресурсний центр. До 2020 року засновником закладу була Заставнівська міська рада Чернівецької області, потім його передали Веренчанській громаді. Впродовж цього часу центр працював у попередньому приміщенні, а з першого червня нинішнього року переїхав до села Веренчанка.
 
Про це повідомив голова Чернівцької ОВА Руслан Запаранюк.
 
У приміщенні зробили ремонт та обладнали усім необхідним. На це спрямували 770 тис. грн.
 
У 2023 році фахівці Веренчанського ІРЦ провели 81 комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини. Крім того, для 45 дітей з особливими освітніми потребами отримали корекційно-розвиткові послуги. Такі діти потребують особливої уваги, спеціальних методик навчання, відповідних комфортних умов. З дітками та батьками працюють підготовлені фахівці.
 
Загалом в області діють 18 інклюзивно-ресурсних центрів. У 2022 році прийняли рішення про створення ще одного - на базі Мамаївської територіальної громади.
 
Там роботи вже на завершальному етапі.
 
Працюємо над тим, щоби буковинські діти могли навчатися та розвиватися з урахуванням їхніх освітніх потреб, отримували якісні освітні послуги як у містах, так і у селах.
 
На зображенні може бути: 2 людини
 
 
 
1