За черговим підвищенням соцстандартів має слідувати продовження інших реформ Яценюка, - народний депутат

За черговим підвищенням соцстандартів має слідувати продовження інших реформ Яценюка, - народний депутат

28.04.2016, 01:28
Ініціатива про чергове підвищення державних соціальних стандартів є продовженням політики попереднього уряду і неможлива без реалізації інших реформ Арсенія Яценюка.
 
Про це заявив народний депутат фракції "Народний фронт" Олександр Дроздик, коментуючи заяву прем’єра Володимира Гройсмана про намір внести до Верховної Ради законопроект про підвищення соціальних стандартів на 10%.
 
"Чергове підвищення соцстандартів - це продовження політики, яку проводив попередній уряд. Арсеній Яценюк підняв ці стандарти минулого року на 13% (це максимум, який був можливий в умовах війни), і заклав у держбюджет-2016 чергове підвищення цьогоріч", - наголосив народний депутат.
 
"Народний фронт" вітає ініціативу прем’єра Гройсмана, але наголошує: її реалізація неможлива без продовження цілого комплексу стабілізаційних реформ Яценюка. Ми підтримаємо відповідні законопроекти про підвищення соцстандартів, але простежимо, щоби ухвалювалися і решта реформаторських законопроектів", - заявив Дроздик.
 
Фінансування поетапного підвищення соцстандартів, нагадав він, забезпечується низкою антикорупційних, структурних та енергетичних ініціатив попереднього Кабінету Міністрів.
 
"Арсеній Яценюк ініціював підвищення соцстандартів у воєнний час на чітко прорахованих макроекономічних та бюджетних умовах, які забезпечуються вже запущеними реформами. Ідеться, насамперед, про реформи, передбачені Меморандумом між Україною і МВФ та Коаліційною Угодою. Зокрема, про остаточне ухвалення нового Податкового Кодексу; про подальшу жорстку боротьбу з корупцією і суцільне впровадження системи ProZorro; про подальшу реорганізацію держкомпаній з виходом на прозорість і бездотаційність, та прозору приватизацію; про остаточну демонополізацію енергетики та транспорту; про недопущення кризи неплатежів через продовження широкої програми житлових субсидій", - зазначив Олександр Дроздик.
 
"Якщо діючі коаліція та уряд, не дай Боже, затягнуть чи згорнуть ці реформи Яценюка - Україна може просто випасти з бюджету після чергового підвищення соціальних стандартів" – додав він.
 
Показовим прикладом необхідних реформ Уряду Арсенія Яценюка він назвав повернення до бюджету коштів, вкрадених режимом Януковича.
 
"Команда Арсенія Яценюка розшукала й домоглася арешту в "Ощадбанку" близько півтора мільярда доларів активів, вкрадених і відмитих Сім’єю Януковича. Коли стало ясно, що прокуратура й суди неспроможні повернути в бюджет ці однозначно злочинні кошти, "Народний фронт" розробив проект змін до Кримінально-процесуального кодексу про механізм спецконфіскації (№4057). Запровадження цього механізму стало особливо необхідним в грудні минулого року: після того, як парламент наполіг на переробці урядового проекту Податкового Кодексу - відтак і на скороченні бюджетних доходів-2016. Ухвалення проекту 4057 дозволить, до прикладу, вдвічі збільшити зарплату вчителям ближчими роками", - пояснив Олександр Дроздик.
 
Світлина від Народний фронт.
Висока оцінка роботи Уряду Яценюка з боку МВФ значно важливіша за заяви популістів, - народний депутат

Висока оцінка реформ Уряду Арсенія Яценюка з боку міжнародних фінансових організацій свідчить про те, що західні партнери України уважно слідкують за політичними процесами і зацікавлені в продовженні реформаторського курсу попереднього Уряду.

Про це заявив член фракції "Народний фронт" Олександр Кодола, коментуючи заяви першого заступника директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду Девіда Ліптона.

"Ті позитивні зміни, про які говорить пан Ліптон, заклали фундамент для подальшого зростання нашої економіки", - наголосив народний депутат.

"МВФ готовий співпрацювати з Україною і надалі, проте застерігає від гальмування або згортання реформ. І це дуже важливий сигнал для нового Уряду", - додав Кодола.

Він також зазначив, що позитивні оцінки МВФ повністю спростовують звинувачення на адресу Уряду Яценюка, з якими виступають популісти.

"Що б не казали популісти, але стандарти МВФ – найвищі у світі критерії ефективності, прозорості і стабільності державних фінансів. Пан Ліптон відзначив впевнений рух України до енергетичної незалежності, вихід нашої держави з фінансової кризи, стабілізацію країни і відновлення конкурентоздатності. Це те, що необхідно новому Уряду для здійснення ефективного управління економікою країни", - сказав Олександр Кодола.

За його словами, у "Народному фронті" дуже сподіваються, що українські політики прислухаються до цих оцінок і припинять дестабілізувати ситуацію.

"Від цього залежить і продовження реформ, і подальша співпраця з МВФ та іншими партнерами України", - резюмував Кодола.

 Світлина від Народний фронт.
 Андрій Іванчук: Покращення макроекономічних показників є заслугою Уряду Яценюка

Зростання промислового виробництва за 1-й квартал 2016 року є безпосереднім результатом політики Кабінету Міністрів Арсенія Яценюка, вважає заступник Голови фракції "Народний фронт", Голова комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук.

"Зростання індексу промислової продукції в березні 2016 року склало 4,8% порівняно з аналогічним періодом 2015 року; загалом за 1-й квартал року зростання склало 3,7% (до 1 кварталу 2015-го). Це позитивні, навіть трохи несподівані макроекономічні новини - враховуючи, що зростання відбулося на фоні політичної кризи та інтенсивніших російських атак на Донбасі", - сказав Іванчук.

"Поступове відновлення економіки - є прямий результат стабілізаційної політики Уряду Арсенія Яценюка", - наголосив він.

Голова комітету нагадав про тенденцію макроекономічної стабілізації України від літа 2015 року.

"Причини сьогоднішнього зростання були закладені в середині минулого року. Незважаючи на загострення військової ситуації на Сході, стрибок курсу валюти та невпевненості інвесторів, Уряд Яценюка стабілізував становище, і вже в 4-му кварталі 2015-го ми мали зростання внутрішнього валового продукту на 1,5%. На фоні падіння ВВП за рік на 10% - це мало, але у першому кварталі 2015-го року спад був на 17,2%!", - пояснив Андрій Іванчук.

За його словами, успішна макроекономічна стабілізація зумовлена сукупною дією фінансово-економічних та політичних заходів Кабінету Міністрів під керівництвом Арсенія Яценюка.

"Уряду вдалося реструктуризувати і зменшити зовнішній борг на 7 мільярдів, виконати вимоги МВФ і отримати довіру наших закордонних партнерів. Збільшити золотовалютні резерви, відвівши країну від дефолту", - сказав він.

"Яценюк ліквідував енергетичну залежність від Росії, зміг знизити ціну "Газпрому" вдвічі; реструктуризував найбільш закредитовані держпідприємства - "Нафтогаз" і "Укрзалізницю". Незважаючи на війну, інвестори продовжують вкладати в Україну. Арсеній Яценюк дав світу чіткий сигнал: найбільша країна Європи однозначно обрала свій шлях - до ЄС і НАТО. Яценюк підписав і запустив Угоду про асоціацію, втричі збільшив оборонні витрати, запровадив санкції проти Москви та продемонстрував, що більше не буде жодної "багатовекторності" України", - резюмував Андрій Іванчук.

 Світлина від Народний фронт.
1