«З цього часу… зможемо… працювати з найбільшою енергією, бо про всіх нас піклується наш рідний батько, великий вождь народів товариш Сталін»: вісімдест років тому утворили Чернівецьку область

«З цього часу… зможемо… працювати з найбільшою енергією, бо про всіх нас піклується наш рідний батько, великий вождь народів товариш Сталін»: вісімдест років тому утворили Чернівецьку область

07.08.2020, 07:34

Вже у липні 1940 року до Москви виїхала делегація «від трудящих» Північної Буковини просити возз’єднати їх край з УРСР.  Це стало можливим після приєднання Північної Буковини і Чернівців до СРСР, яке відбулося 28 червня 1940 року

Зокрема, голова робітничого комітету фабрики «Трінако» І. Козачук, робітник ковбасної фабрики М. Михальчук, викладач університету Е. Панчук, директор школи №14 П. Докторович, селянка з села Суховерхів Ганна Антонюк, заступник голови Чернівецького виконкому Ласло (Васіле) Лука, Параска Олійник з села Великий Кучурів, селянин села Задубрівка Микола Павлюк.

З усіх делегатів відомим був лише Е.Панчук, асистент чернівецької університетської бібліотеки, – запевняв історик А.Жуковський. – Решта ж – це випадкові і без найменшого політичного вироблення люди. Від імені всіх буковинських делегатів на VII сесії промовляв тільки М.Михальчук.    

Другого серпня 1940 року Верховна Рада СРСР ухвалила Закон «Про включення північної частини Буковини і Хотинського, Акерманського та Ізмаїльського повітів Бессарабії до складу УРСР», решта території Бессарабії відійшла до складу новоутвореної Молдавської РСР. Закон підписав Михайло Калінін – «всесоюзний староста», як неофіційно називали Голову Президії Верховної Ради СРСР. Центральний парк культури і відпочинку у Чернівцях – нині імені Тараса Шевченка – багато років носив його ім’я.

«З цього часу… ми зможемо… працювати з найбільшою енергією, бо про всіх нас піклується наш рідний батько, великий вождь народів товариш Сталін», – прокоментували результати одноголосного голосування «делегати трудящих Північної Буковини» у спеціально надісланій з Москви телеграмі.

Коли делегація повернулася до Чернівців (17.08.1940 р.), на ринку міста (центральна площа столиці Буковини) відбувся великий мітинг, на якому депутати звітували про свою поїздку до Москви, – розповів Аркадій Жуковський.

Сьомого серпня були створені Чернівецька та Ізмаїльська області, а замість повітів і волостей – райони.  Після цього мали відбутися вибори депутатів від цих областей до Верховних Рад УРСР та СРСР. На січневих довиборах 1941 року серед перших депутатів від Буковини обрали Георгія Жукова – командувача Південного фронту, війська якого займали Бессарабію й Буковину. У голосуванні тоді взяли участь 99,4% виборців. На кожному окрузі балотувався тільки один кандидат.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков привітав жителів Буковини з 80-річчям з дня утворення Чернівецької області.

Про це перша заступниця голови Чернівецької облради Інга Маковецька повідомила сьогодні на початку сесії облради, пише molbuk.ua.

Чиновниця з трибуни у сесійній залі облради зачитала текст привітання від спікера парламенту.

"Щиро вітаю з 80-ю річницею утворення Чернівецької області. Це благословенна українська земля, край смарагдових українських Карпат, небесно чистих річок, батьківщина талановитих людей, велетнів українського національного духу – Ольги Кобилянської, Юрія Федьковича, Сидора Воробкевича, Євгена Гакмана, видатних діячів сучасної доби – Дмитра Гнатюка, Володимира Івасюка, Івана Миколайчука, Назарія Яремчука, Софії Ротару, Леоніда Каденюка, Марії Матіос та багатьох інших", – йдеться у привітанні Разумкова.

"Буковина залишається взірцем толерантності та справжніх європейських традицій. Нині Чернівецька область – самобутний край нових можливостей, благодатний регіон багатопрофільного туризму, масового відпочинку, бальнеологічного лікування. Земля з багатими ресурсами, потужним економічним потенціалом, доброзичливими людьми, привабливим регіоном для вкладення інвестицій, розвитку міжрегіональної та міжнародної співпраці. Бажаю всім буковинцям і надалі дбайливо зберігати та розвивати місцеві та культурні надбання, цінності та традиції господарювання. Щастя і процвітання, здоров’я і гараздів",– йдеться у тексті привітання голови ВР.

Як відомо, Чернівецька область була утворена 7 серпня 1940 року. Майже 48 років (1940-1941 та 1944-1991 рр.) вона входила до складу СРСР в якості одної з областей УРСР. З 1991 року Чернівецька область – невід’ємна частина незалежної Української Держави. 

1