З Буковини хочуть забрати церкви московського патріархату через пропаганду ворожої ідеології

З Буковини хочуть забрати церкви московського патріархату через пропаганду ворожої ідеології

11.09.2015, 00:11

- З нами Бог, - сказав Філарет, Патріарх Український.

- Я вірю, що Господь буде з нами, - вважає Кирило, Патріарх Московський. 

Воюють народи - воюють церкви. Київський патріархат хоче витіснити Московський з Буковини. За те, що пропагує ворожі ідеї. 

- Попри те, що заяви звучать, що вони над політикою, - коли треба, вони не над політикою, - підкреслив протоієрей Микола, священик. І підтримують політику Росії.

А самі духівники церков Московського патріархату не згідні. Переконують у своїй любові до України. 

 - Тому що любити Бога, любити ближнього, не люблячи ту землю, на якій ти живеш, неможливо. Тому звинувачувати в якомусь непатріотизмі можна, але це буде лукавство й обман, - заявив отець Дімітрій, священик.

Священики Київського патріархату навіть сперечатися не хочуть. 

- Нікого ні в чому переконувати. Просто зобразити, назвати своїми іменами, - зазначив протоієрей Микола, завідувач богословського відділення теологічного факультету ЧНУ.

І називають: росіяни - це москалі, яких треба бити. 

- От коли їм кожен день втовкмачують, що Україна - це бандерівщина, це меншовартісний народ, який повинен сидіти там у кутку, як пес. І якщо росіянин нам говорить це, значить, він нам не брат, - наголосила Світлана Масловська, голова Заставнівського районного товариства "Просвіта".

І війна, кажуть духівники, не братовбивча, а священна. Залишатись осторонь неї українські священики не можуть. 

- Адже навіть в юриспруденції є поняття "злочинна бездіяльність", - підкреслив протоієрей Микола, завідувач богословського відділення теологічного факультету ЧНУ.

В умовах війни, кажуть активісти, діяти потрібно. Якщо не на політичному фронті, то на релігійному. 

- Оскільки ми живемо у державі Україна, значить, має бути в нас Українська Православна Церква, значить, ми маємо молитися українською мовою, - зауважила Світлана Масловська, голова Заставнівського районного товариства "Просвіта".

А от пані Василина ходить у церкву Московського патріархату. Каже, релігія не має стосунку до політики. 

- Ворогують люди. Але ж ми Українська Православна Церква. 

- Але кажуть, що вона підпорядковується Москві? 

- Ні, ми не підпорядковуємось нікому, - заявила Василина Олександрівна, прихожанка.

Та церква Московського патріархату все ж підпорядковується. Патріарху, який сидить у столиці ворожої держави. 

- Відповідає за слова, який сказав патріарх, він сам, персонально. Перед Богом, - заявив отець Дімітрій, священик.

- Про це мало хто говорить, але Патріарх має сказати. Нам оголошена неоголошена війна. Чого хочуть наші противники? Вони хочуть знищити Росію. Великий форпост православ'я, - сказав Кирило, Патріарх Московський.

Патріарх каже таке, люди думають інакше. Різниці між Київським і Московським патріархатом не бачать. Адже йдуть у першу чергу не в церкву. 

- Ми до Бога йдем. Один Бог - одна віра, - наголосила Василина Олександрівна, прихожанка. 

Джерело: ТВА

1


КОМЕНТАРІ (3)

Росія використала церкву в Керчі для переховування бойовиків перед їх відправкою в Сімферополь для захоплення адміністративних споруд. Це ж робилося в Києві Києво-Печерською лаврою там жили тітушки та переховувався російський спецназ у формі українського беркуту. Це і буде робитися в подальшому у всіх регіонах України де є церкви московського патріархату. Держава нічого не може з цим подіяти.  Це мають зробити самі прихожани. Хочете незалежної держави, хочете щоб ваші діти не гинули на війні позбавтеся церков московського патріархату.  

avatar

володимир

10 вересня 2015 21:38

avatar

василий иванов

11 вересня 2015 14:08

Росія на українському півострові Крим жорстко поступає по відношенню як до храмів Київського Патріархату так і до мечетей кримських татарів. А ми цяцькаємося з підпорядкованою Москві митрополією, яка є пятою колоною в Україні.

avatar

Андрій

11 вересня 2015 17:59