З амбіціями і лайкою, або як чернівецькі депутати приймали бюджет міста на 2016 рік

З амбіціями і лайкою, або як чернівецькі депутати приймали бюджет міста на 2016 рік

24.12.2015, 20:39

Обговорення того, за які гроші житиме місто наступного року, часом заходило в глухий кут. 

Поки депутати вирішували, чи треба, окрім бюджетної комісії, ще й робочу групу, яка б контролювала доходи, видатки та кредити, обранцям часом не вистачало ні терпіння, ні культури.

Зрештою, амбіції таки вгамували і ще до обіду прийняли кошторис Чернівців на 2016 рік. До проекту бюджету внесли кілька десятків поправок, протокольних рішень та зауважень. 

За відповідне рішення проголосувало 39 депутатів міськради, один - проти.

Згідно прийнятого документу, доходи міського бюджету визначені у сумі 1 303 960,0 тис. грн., в тому числі: доходи загального фонду – 1 259 110,3 тис. грн., доходи спеціального фонду – 44 849,7 тис. грн., у тому числі бюджету розвитку – 8 600,0 тис. грн.

Видатки міського бюджету визначені у сумі 1 306 836,5 тис. грн., в тому числі видатки загального фонду – 1 068 220,1 тис. грн., видатки спеціального фонду – 238 616,4 тис. грн. 

- Значний ріст видатків на соціальний захист. Тому що ми знаємо, яка ситуація, і більше все ж приділяли увагу тому, щоб надавати допомогу тим верствам населення, які опиняються у складних фінансових обставинах, - зазначила Лівія Бамбуляк, начальниця фінансового управління Чернівецької міськради.

На соціальні потреби запланували витратити майже 100 мільйонів гривень. Загалом же бюджет становитиме 1 мільярд 307 мільйонів. А це на 12% більше, ніж у 2015-му.

- У нас збільшені видатки на лікування важкохворих дітей. Якщо ми цього року півмільйона передбачали, то на наступний рік - мільйон, - зауважила Лівія Бамбуляк, начальниця фінансового управління Чернівецької міськради.

Коли міркували, де у 2016-му видатки можна буде збільшити, а де доведеться скоротити, прислухалися і до громади. На публічних слуханнях збирали всі пропозиції містян щодо використання публічних грошей.

- Ми даємо різним виконавчим органам доручення відреагувати та внести їх надалі до роботи до міської ради. Якщо ми сьогодні не відреагуємо на зауваження громади, то для чого громада працювала над бюджетом?, - підкреслив Василь Максим’юк, депутат Чернівецької міськради.

Працювала громада таки недарма. Кожну пропозицію вивчатимуть управління та департаменти, і вже тоді рахувати, скільки на це треба грошей і де їх можна взяти. Поки що бюджет депутатам пропонували прийняти без конкретних видатків на запити містян, хоч резерви для них передбачили. 

- Проблема в тому, що ми ще не знаємо, у нас розмір субвенції, яку ми отримаємо, - це медична, освітянська і соціальний захист - у цьому проекті бюджету заплановано на рівні 2015 року, - повідомила Лівія Бамбуляк.

Збільшили цьогоріч і фінансування житлово-комунального господарства.

- Тому що ми знаємо, в якому стані наші дороги, дуже багато питань, на які треба звернути увагу. І якщо минулого року було 158 мільйонів, то в цьому проекті бюджету вже запропоновано і затвердили 201 мільйон, - зазначила Лівія Бамбуляк, начальниця фінансового управління Чернівецької міськради.

- Це не латання ям. Капітальний ремонт - це облаштування нової дороги фактично або міжбудинкового проїзду. Мова не йде про ямковий ремонт на 60 мільйонів гривень, - наголосив Олексій Каспрук, Чернівецький міський голова.

Відповідно до проекту бюджету на наступний рік, доходи та видатки міста повинні бути співмірними. Однак чимало залежатиме і від субвенції, яку виділить Київ. Депутати ж мають можливість вносити зміни та поправки до бюджету на сесійних засіданнях та коригувати фінансові плани, відповідно до ситуації. 

Джерело: ТВА

1