З 26-го жовтня у Чернівцях перебуватиме Холмська ікона Божої Матері

З 26-го жовтня у Чернівцях перебуватиме Холмська ікона Божої Матері

26.10.2018, 22:40

Ввечері 26 жовтня до Чернівців привезли Холмську ікону Божої Матері, якраз до вечірньої напередодні святкового дня прп.Параскеви Сербської.

Супроводжував безцінний вантаж з Луцька до Чернівців декан Волинської єпархії УПЦ КП Михайло Онищук. Він й розповів, що оригінал-ікона після реставрації надійно зберігається в луцькому музеї. До речі, раз на рік, а саме 21-го вересня, миряни мають можливість поклонитися давній іконі, яка входить до числа п'яти найбільш шанованих ікон в Україні. Шановані вони, насамперед через те, що століттями були захистом православних християн, які жили у мирі, від численних набігів ворогів, а також ці ікони єднали українців у молитві до Господа Бога і Діви Марії.

Отець Михайло Онищук розповів, що була проведена реставрація Холмської ікони і вдалося зберегти 70% автентичного зображення. Зараз у центрі Луцька будується храм, де планують розмістити давню ікону для постійного поклоніння.

Михайло Онищук: "Це чудо, що ми зберегли цю ікону. Адже були часи, коли цю ікону носили до Почаєва, щоб передати на збереження. Але комусь з монахів Господь відкрив не залишати ікону в монастирі. Хто знає, але ми могли її втратити, як втратили Вишгородську ікону, яка зараз в Росії і зветься Володимирська".

Також отець Михайло розповів, що полотно ікони позаду образу порубане. Це у давні часи воїнство зашивало часточки ікони у свої знамена, стаючи на захист рідної землі. Ікона жива, ікона з нами як сама Богородиця, резюмував отець Михайло Онищук.

Перебуватиме ікона у храму прп. Параскеви по вул.Заньковецької  до 4-го листопада.

Аби всі віряни змогли приклонитися чудотворній іконі, щодня у храмі прп. Параскеви відбуватимуться літургії і вечірні.

Отже, 26-жовтня початок вечірньої о 17.00.

Наступного дня о 9.00. розпочнеться божественна літургія з нагоди храмового дня і за участі єпископів.

Всі наступні дні літургії розпочинатимуться о 8.00., а після них молебні біля Холмської ікони Божої Матері.

Також в середу і п’ятницю біля ікони будуть звершені водосвяття.

1