На сесії обговорили окремі аспекти управління Чернівецькою обласною радою майном спільної власності територіальних громад сіл, селищ міст області

На сесії обговорили окремі аспекти управління Чернівецькою обласною радою майном спільної власності територіальних громад сіл, селищ міст області

08.11.2018, 18:36

Одним із важливих напрямів діяльності Чернівецької обласної ради є управління майном спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області. Так, під час пленарного засідання 25-ї позачергової сесії обласної ради, що відбулося 30 жовтня цього року, начальник юридичного відділу виконавчого апарату Чернівецької обласної ради Степан Чернушка дав вичерпний коментар щодо представлення обласними радами спільних інтересів територіальних громад сіл, селищ та міст, зокрема, в частині управління комунальним майном.

Так, посадовець відзначив, що у пункті 10 Перехідних положень Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» вказано, що майно, передане до комунальної власності областей і районів, а також набуте на інших законних підставах, є спільною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст, управління яким відповідно до Конституції України здійснюють районні та обласні ради або уповноважені ними органи. Аналогічні норми закріплено в статті 16 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та в статті 327 Цивільного кодексу України.

Також посилаючись на відповідні судові рішення, Степан Чернушка аргументовано відкинув усі неправдиві звинувачення на адресу Чернівецької обласної ради щодо привласнення у протизаконний спосіб нерухомого майна територіальної громади м. Чернівців, які періодично з’являються у соціальних мережах та окремих ЗМІ регіону.

«Жодних рішень судів, які свідчили би про те, що Чернівецька обласна рада у незаконний спосіб привласнювала будь-яке майно територіальної громади міста Чернівці, на даний час немає. Відповідно будь-яка інформація про те, що обласна рада діє не в межах повноважень і привласнює чиєсь майно, є неправдивою та не відповідає дійсності. Водночас, є низка судових рішень, які свідчать про те, що Чернівецька міська рада попередніх скликань неодноразово намагалася привласнити майно, управління яким здійснює обласна рада», – наголосив Степан Чернушка.

Юридичний коментар: органи місцевого самоврядування є представниками територіальної громади

 Згідно із статтею 140 Конституції України місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою в порядку, встановленому законом, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи, тобто через певний структурно-організаційний механізм, який іменується системою місцевого самоврядування.

Так, стаття 5 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до елементів системи місцевого самоврядування відносить: територіальну громаду; сільську, селищну, міську раду; сільського, селищного, міського голову; виконавчі органи сільської, селищної, міської ради; районні в місті ради, які створюються в містах з районним поділом за рішенням територіальної громади міста або міської ради; районні та обласні ради, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст; органи самоорганізації населення.

Також відповідно до пункту 5 рішення Конституційного Суду України від 26.03.2002 №6-рп/2002 зазначено, що місцеві ради не є органами державної влади, а є представницькими органами місцевого самоврядування, через які здійснюється право територіальної громади самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції України та законів України.

  • Джерело: Прес-служба обласної ради
1


КОМЕНТАРІ (7)

Невже юридична спільнота і цього разу проковтне це чергове ла*но Чернушки і навіть не скривиться? Найбільше соромно за юриста Салагора, який сидить в комісії облради із законності і згадує про закон тільки коли йому, Салагору, вигідно. 

avatar

майно нерухоме :)))

08 листопада 2018 22:39

Цей Салагор такий юрист, як із лайна  куля. Вже більше трьох років очолюючи митницю, очолив всі контрабандні потоки на кордоні. А щоб відвести від себе підозру кричить всюди, що губернатор кришує контрабанду. Але ж люди все бачать і все знають! 

avatar

-;)))

09 листопада 2018 08:58

Коли вже лісова спільнота зрозуміє, що дерева не ходять і нікуди не рухаються, і припинить розкидати своє ла*но.

avatar

Казуїстичний кур'єр

09 листопада 2018 09:54

Цю лісову спільноту вже попередили, щоб заткалася, інакше піде услід за деревами. Чернушка обіцяв забезпечити Мунтяна землею - і він виконує свою обіцянку, хай навіть в порушення усіх законів. І ніхто йому не указ. 

avatar

Казуїстичний кур'єр2

09 листопада 2018 14:01

"Свєта, ну нафіга всьо ето. Ну причом тут канхвєти. І поцілунки Свєта ...."

avatar

Т.І.К.

09 листопада 2018 19:15

Пропала Ісаченко

avatar

10 листопада 2018 16:59

Свєта дивиться подивовано на те, як одна юридична шмарка на**бує всю облраду і кожного депутата окремо. За Салагора тільки образливо - теж мовчить, терпить і мовчить.  

avatar

Свєта

10 листопада 2018 18:39