Юрій Андрухович: 'Якщо я розриваю стосунки з 'Фоліо', бо вони видають Табачника, то чому маю підтримувати їх з 'Пірамідою', яка видає чоловіка Ганни Герман?' (оновлено)

Юрій Андрухович: "Якщо я розриваю стосунки з "Фоліо", бо вони видають Табачника, то чому маю підтримувати їх з "Пірамідою", яка видає чоловіка Ганни Герман?" (оновлено)

15.11.2011, 15:20

 Під час вільного спілкування з Юрієм Андруховичем, з-поміж іншого, його також запитали про таке:

Видавництвам важко догодити Андруховичу-письменнику. "Критика" наробила друкарських помилок, "Фоліо" друкує Табачника, а "Мерідіан Черновіц" вам догодив? 

Андрухович: Це був для мене особисто якийсь такий найкомфортніший досвід роботи з видавництвом, тому що Мерідіан Черновіц має справді незначний досвід у видаванні книжок. І це, хоч як дивно, але працювало на користь. Тому що маючи такий незначний досвід вони водночас зробили абсолютно максимум з того, що могли зробити. І зробили все на близькому до найкращого рівня. І тому я можу зараз тільки повторити те, що начебто не помилився, коли їх вибирав. Коли з ними погоджувався. А перелік міг бути значно довшим, тому що до дуже багатьох видавництв насправді є якісь претензії. От до видавництва "Піраміда" львівського, де знову ж таки пару моїх книжок вийшло, у мене теж з'явилася претензія, тому що вони видають чоловіка Ганни Герман. Якщо я, наприклад, розриваю стосунки з "Фоліо", бо вони видають Табачника, то чому я маю підтримувати стосунки з "Пірамідою", яка видає чоловіка Ганни Герман?

Тому що Ганна Герман не дружить з Табачником...

Ти ще скажи, що вона не дружить зі своїм чоловіком... Тоді дійсно нема чого розривати стосунки... Але насправді така дуже промовиста штука, яка вічно цю гнилизну зраджує. За що в Україні не люблять Галичину і галичан – це за якусь таку лицемірність, двоїстість, подвійні стандарти. Тут воно цілком, як на мене, виявилося. Правда? Оцей такий підхід, та чого, ми видамо, це ж цікавий також роман... Він має право на існування, от ми його і видамо".

Поцікавилися в письменника навіть про те, чи планує він балотуватися в Президенти України? З огляду на притаманний письменнику авантюризм і гучні політичні заяви.

 Андрухович: Говорити про це у присутності президента фестивалю Мерідіан Черновіц Святослава Помєранцева я вважаю некоректним. Як можна говорити ще про якихось президентів? Тут є один президент. І все. Інших не буде. Так що вибачте. А щодо авантюризму, то це слушне спостереження. Я погоджуюся. Але що я постійно роблю якісь політичні заяви – це трохи неправда. Бо я, по-перше, взагалі заяв не роблю. Будь-які моменти, які десь виникають, висловлювання мої – це обов'язково ініціатива журналістів, які мене про щось запитують. Я сам не приходжу кудись до якоїсь редакції чи в студію і не кажу: я прийшов зробити заяву. Такого не буває. Я просто відповідаю. А відповідати на поставлене запитання - це як пінг-понг, ти відповідаєш так, як покотилася ця тенісна кулька, як вона стрибнула, і як ти встиг зорієнтуватися поставити свою ракетку, щоб її відбити. Тому за відповіді насправді відповідальності  не повинно бути жодної. За заяви треба відповідати, а за відповіді – не треба.

 Олександр Бойченко: Про президентів я сьогодні встиг зайти в Інтернет і прочитати деякі відгуки на київську презентацію. Там був такий момент, коли я кажу до Слави Помєранцева – бачу його в залі – й кажу: президенте, організуй нам тур 111 містами. І Юрко там підхоплює: так, так, президенте, організуй. І вже якесь мурло написало, що вони просили президента, щоб він їм тур організував. Так що це таке слово, президент.

Прийти на київську презентацію "Лексикону..." Юлія Тимошенко, з об'єктивних причин, не змогла. Кого з представників нинішньої владної еліти ви там зауважили?

 Андрухович: Нікого. З владної еліти точно нікого. А те, що вчора в книгарні "Бабуїн" я підписував книжку народному депутатові Ляшку, то він же ж не владна еліта. Поки що... Звичайно ми всі за нього проголосуємо, оберемо його президентом, тому що він альтернативна постать до того, який нині...

 Фото Тараса ПІЦА