Юна біженка з Чернівців зіткнулася зі справжнім кошмаром у канадській родині, що її прийняла

Юна біженка з Чернівців зіткнулася зі справжнім кошмаром у канадській родині, що її прийняла

25.06.2023, 22:55

19-річна Ліза Кравченко стверджує, що канадська пара, у якої вона зупинилася, запропонувала їй стати веб-моделлю. Подружжя звинувачення заперечує.

Ліза Кравченко, яка виросла в Україні, каже, що завжди мріяла виїхати в Канаду, "вільну країну з добрими людьми", щоб побудувати там нове життя, відмінне від того, що було б у неї в маленькому містечку Чернівці. Але зрештою знайомство з Канадою обернулося тритижневим кошмаром.

Дівчина стверджує, що Мері Енн Баб'єра та Хуан Варела з канадського Лондона в провінції Онтаріо, які приймали її у себе, по приїзді запропонували заробляти вебкам. Наше видання також поговорило з волонтером, який допомагає сім'ям, які приймають українців, і він поділився, що пара пропонувала це й іншим жінкам.

 Коли ми зв'язалися з Варелою та Баб'єрою електронною поштою, вони написали, що існує багато сфабрикованих тверджень і вони не хочуть більше говорити на цю тему, вказавши на "значну втрату можливостей для ведення справ через цю історію". Пара не уточнила, які саме твердження є неточними, та відмовилася відповідати на решту питань. "Поліція прийшла, поговорила з нами та сказала, що справа закрита, – йдеться у їхній заяві. - Ми звичайна сім'я, не монстри".

 На початку квітня констебль місцевої поліції Сандаша Боф підтвердила Toronto Star, що йде процес активного розслідування за фактом численних скарг на даних чоловіка та жінку, але в подробиці не вдавалася. А вже 13 квітня вона повідомила, що розслідування завершено і підстав для пред'явлення кримінальних звинувачень немає.

 Експерти кажуть, що існує цілий спектр форм експлуатації, з якими можуть стикатися вразливі люди, і не всі вони є фактичними злочинами. Найбільш серйозною є торгівля людьми. Переміщені особи на кшталт українських біженців породили сплеск відповідних випадків, йдеться у січневій доповіді Управління ООН з наркотиків та злочинності. Але є й менш виражені та насильницькі види експлуатації, яких біженцям та іншим уразливим групам населення також слід боятися.

Виконавчий директор Служби допомоги жертвам у Торонто Карлі Каліш працює із жертвами торгівлі людьми з 2009 року. Коли їй розповіли про подробиці вищезазначеної справи, вона сказала: "Тут є типовий сценарій сексуальної експлуатації і того, як людей готують і заманюють. Прямо як у підручнику". Каліш сказала, що поліція, як правило, із зрозумілих причин має суворі параметри доказу злочинів.

У грудні, на тлі російсько-українського конфлікту, Кравченко розмістила пост на Facebook у групі, яка налічує понад 195 тисяч учасників та присвячена налагодженню зв'язків українців із приймаючими сім'ями канадців. За її словами, через пару годин вона отримала повідомлення від Баб'єри, яка жила в Лондоні з партнером на ім'я Варела, обом за 40, чи ні", - сказав Кравченко.

Понад три місяці вони спілкувалися через WhatsApp і Facebook - Кравченко сказала, що пара пообіцяла допомогти їй отримати права водія, записатися на заняття з англійської мови, подати документи до вузів, а також подивитися місто і країну. "Ви отримаєте все, що тільки захочете", - згадує вона їхні слова.

Прямуючи літаком у Торонто, вона познайомилася з молодим українцем, який також летів до Лондона. Баб'єра та Варела відмовилися його прийняти, і в результаті за допомогою місцевого священика він знайшов іншу родину. Кравченко сказала, що пара кілька разів казала їй, що він "поганий, безвідповідальний хлопець", і їй "не треба заводити ні друзів, ні хлопця".

За тиждень проживання у родині Кравченко відчула, що щось не так. Спочатку до неї звернувся Варела, запропонувавши підзаробити, "позуючи на веб-камеру" - в цій частині пара заперечує звинувачення. Незважаючи на бажання дівчини знайти нормальну роботу, Варела та Баб'єра продовжували щодня розповідати та пропонувати їй вебкам, показуючи при цьому відповідні іграшки. За її словами, пізніше Баб'єра показала їй відверті знімки та секс-відео з Варелою та запропонувала разом попрацювати моделями.

За час тритижневого проживання у них Кравченко Баб'єра надіслала їй безліч відвертих фото інших чоловіків та молодих жінок. "Коли Варела почав говорити про це щодня, я зрозуміла, що вони прагнуть примусити мене до цього крок за кроком повільно. Жартували він теж виключно про секс і вебкаму", - згадує Кравченко незграбні розмови під час спільних сніданків, питання про її інтимне життя під час вечерь і те, як пара порадила їй "продемонструвати чоловікам усю свою чарівність", коли вони прийшли місцевий торговий центр.

"Я не знала, що коли я приїду до Канади, мені запропонують працювати вебкамщицею. Було страшно. Я сказала ні, але їм було все одно, - сказала Кравченко, додавши, що через це провела багато безсонних ночей. - Вони сказали, що я можу розбагатіти і стати мільйонеркою. Варела навіть запропонував перебувати зі мною в одній кімнаті (поки я позирую) і на моє бажання відключати будь-кого, кому я не захочу себе показувати".

Згідно з листуванням Кравченка з Баб'єрою, остання говорила, що за розміщення еротичного контенту "українські моделі заробляють... 450 американських доларів на день". "Я маю дозвіл на роботу, і в паперах написано, що я не можу працювати в секс-індустрії. Але Варела запропонував це змінити… переробити дозвіл на роботу та вказати там, що я приїхала працювати у секс-індустрії", - сказала Кравченко.

 За даними Міністерства імміграції та громадянства Канади, всі відкриті дозволи на роботу забороняють будь-яку діяльність, пов'язану із секс-торгівлею, оскільки йдеться про порушення Закону про імміграцію та захист біженців.

Кравченко розповіла, що врешті-решт їй запропонували знайти канадського бойфренда, "не українця чи європейця", з яким вона могла б знімати відео. "Я подумала "Нічого собі". Я таке бачила лише у кіно".

Якось холодним та вітряним березневим днем пара нібито запропонувала Кравченко попрацювати в автофургоні швидкого харчування. За її словами, у тому районі їй було незатишно, "там було багато мотелів та багато дивних людей". Вихід знайшовся лише після дзвінка подрузі, з якою вони зустрілися в літаку і яка мешкає у родині місцевої мешканки Дачіани Бірау.  

Остання повідомила, що відчула потребу допомогти. Поговоривши з Кравченком, вона сказала: "Я піду з тобою, заберемо твій одяг і поїдемо". Вони удвох зібрали речі, і похапцем пішли, поки господарів не було вдома. Після цього пара вилучила Кравченка із друзів у соцмережах.

"Вона опинилася у центрі міста без теплого одягу та знайомих, - сказала Бірау, додавши, що район, де знаходився фургон із їжею, відомий секс-торгівлею. - Це місце, де їй краще було б не перебувати. Вона надто молода. Хто завгодно міг забрати її та відвезти у невідомому напрямку, ми б навіть не дізналися".

Зрештою Кравченко подала скаргу до місцевої поліції. В результаті два паблики у Facebook, які пов'язують українців з канадськими сім'ями, що приймають, заблокували Вареле та Баб'єрі доступ до своїх сторінок: місцева група Ukraine Help Middlesex і більш впливова Canada Hosts Ukraine, через яку Кравченко і вийшла на приймаючу родину.

Річард Хон, мешканець Лондона та адміністратор Ukraine Help Middlesex, сказав, що вперше дізнався про цю пару від іншої українки. Спочатку вони запропонували прийняти її через Canada Hosts Ukraine на Facebook, а потім запропонували попрацювати вебкамщице.. Зараз ця українка, чию особу ми зобов'язалися не розголошувати, мешкає у Ванкувері.

"Ці люди займалися вербуванням під виглядом гостинності, - сказав Хон. - Вони ніколи не приймали гостей через нашу місцеву групу, це здавалося дивним… Ми зібрали всі пости та коментарі, які вони залишили у місцевій та національній групах, а потім заблокували їхні облікові записи, включаючи кілька підроблених". За словами Хона, а також завдяки наданим нам скріншотам, з'ясувалося, що пара мала облікові записи як під справжніми іменами, так і під псевдонімами з порнороликів і з тематичних форумів.

Іноді я влаштовую еротичні вебкам-шоу. Це хороше джерело доходу", - йшлося у листуванні Баб'єри з іншою українкою. Наше видання не може підтвердити точну кількість жінок, які спілкувалися з Баб'єрою та Варелою, але Хон називає цифру від 10 до 12 дівчат, включаючи кілька пар.

 Потрібно віддати належне сім'ї Бірау та відзначити, що Кравченко здобула водійські права і нещодавно склала перший іспит з англійської мови. Вона має намір відвідувати коледжі та університети, принагідно готуючись до здачі IELTS (міжнародна система оцінки знання англійської мови).

"У Канаді я змінилася, стала добрішою, і мені це подобається, – сказала Кравченко. - Ми ходили на пляж за 30 хвилин їзди звідси, який я ніколи б не побачила, якби залишилася з Варелою та Баб'єрою". Вона вважає, що важливо розповідати про набутий досвід у надії допомогти іншим жінкам. На запитання, що б вона порадила тим, хто зіткнувся з тим, з чим зіткнулася вона, Кравченко відповіла, що потрібно просто говорити "ні". "Не слухайте нікого, хто пропонує вам роботу, яка вам не подобається. Просто скажіть "ні". Не "я подумаю" або щось таке, а тверде "ні"".

 Більшість канадців не підозрюють про таке явище в їхній країні, каже Джеймс Маклін із Центру боротьби з торгівлею людьми. Часто все відбувається за знайомим сценарієм, а саме в рамках відносин з кимось, що має авторитет. "Це може бути сім'я, що приймає, член сім'ї, бойфренд, — сказав він. — У рамках цієї формули також відбувається відокремлення людини від близьких та рідних".

Каліш додає, що заманювання жертви найчастіше відбувається за допомогою вибудовування стосунків та "спроби задовольнити основні потреби, такі як житло, їжа та дах".

"Навіщо б торговці людьми переконували когось взятися за таку роботу, якби не отримували від цього зиску?" - зауважує Каліш.

Toronto Star , Канада

Джерело: https://novosti-n.org/ua/analitic/YUna-bizhenka-z-Ukrayiny-zitknulasya-zi-spravzhnim-koshmarom-u-kanadskij-rodyni-shho-yiyi-pryjnyala--5083

1