Юлія Тимошенко: Парламент має створити ТСК щодо фальсифікацій на виборах в ОТГ та розслідувати комерційно-корупційну діяльність президента

Юлія Тимошенко: Парламент має створити ТСК щодо фальсифікацій на виборах в ОТГ та розслідувати комерційно-корупційну діяльність президента

06.11.2017, 18:18

Верховна Рада України має негайно створити Тимчасову слідчу комісію щодо розслідування фактів фальсифікацій на місцевих виборах в об’єднаних територіальних громадах, які відбулися 29 жовтня цього року.

            Таку вимогу лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко висловила сьогодні на засіданні Погоджувальної ради керівників фракцій та голів комітетів Верховної Ради України.

            Юлія Тимошенко наголосила на тому, що президентське оточення не лише фальсифікує результати виборів і маніпулює інформацією, а й використовує суди для скасування результатів виборів в ОТГ, де беззаперечну перемогу отримали кандидати, яких підтримувала «Батьківщина».

            Окрім того, лідер партії «Батьківщина» оголосила, що вона ініціює заслуховування у парламенті інформації про незаконне відмивання коштів Президентом України Петром Порошенком та його оточенням через офшори, інформацію про які було оприлюднено минулого тижня в новому масштабному журналістському розслідуванні Paradise Papers («Файли з райських островів»).

            Також, Юлія Тимошенко звернула увагу на шокуючу інформацію про факти відмивання 40 млн грн на постачання озброєння для армії, яке робило підприємство Петра Порошенка «Ленінська кузня».

             Лідер партії «Батьківщина» вимагає від НАБУ та Генпрокуратури неупередженого та повного розслідування цих фактів.

              Довідково:

           НАБУ розслідує закупівлю Держприкордонслужбою за гроші держбюджету бронемашин «Тритон» у Заводу Кузня на Рибальському, що належить президентові Петру Порошенку. За даними слідства, техніку купили за завищеними цінами. Вартість одного модуля мала становити 4,75 млн грн. Однак, фактично вартість  одиниці закупленого «Тритон-0103» становила 14,876 млн грн. Відповідно, більше 40 млн грн були отримані незаконно.

            Можновладці з різних країн сховали в офшорах майже €8 трильйонів. Про це йдеться в новому масштабному журналістському розслідуванні Paradise Papers («Файли з райських островів»), оприлюдненому одночасно в усьому світу. ЗМІ отримали до рук дані офшорної компанії, що допомагає своїм клієнтам мінімізувати податки. Йдеться про мільйони документів, у яких згаданий і президент України Петро Порошенко. Ці офшорні компанії президента України були створені для того, щоб виводити прибутки від президентських фірм за кордон, а зовсім не для того, що передати їх у «сліпий траст».

            Це вже друге масштабне розслідування щодо відмивання грошей високопосадовцями різних країн через офшори за останні два роки, в яких згадується Петро Порошенко.

            В квітні 2016 року впливова німецька газета Süddeutsche Zeitung оприлюднила матеріали з бази даних панамської компанії Mossack Fonseca, що надає офшорні послуги. Документи були отримані від фахівців Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ - The International Consortium of Investigative Journalists) і Центру з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP - The Organized Crime and Corruption Reporting Project).

            Тоді, за інформацією, викладеною Süddeutsche Zeitung, в Порошенка знайшлося три офшорних компанії, відкриті в 2014-15 рр.: Prime Asset Partners Ltd. (Британські Вірджинські острови) та дві її дочірні фірми кіпрська CEE Confectionary та нідерландська Roshen Europe B.V. В даних Mossack Fonseca чітко обумовлюється, що Prime Asset Partners відведена роль холдингової компанії для українських та кіпрських структур кондитерської корпорації Roshen, а джерелом коштів повинні служити «доходи від комерційної діяльності».

1