Йому найважче доводилось тоді, коли на очах гинули бойові побратими…

Йому найважче доводилось тоді, коли на очах гинули бойові побратими…

16.11.2015, 12:41

Вогнем війни обпалені серця

Йому найважче доводилось тоді, коли на очах гинули бойові побратими…

Того прикінцевого серпневого дня на передовій      позиції було гаряче. І не тільки від спекотного сонця: навколо щохвилини вибухали важкі снаряди, міни, гранати, тріскотіли автоматні черги.  І раптом настала тиша, як і зник реальний світ: ані шуму у вухах ані світла в очах, ані відчутного дихання в грудях. Миттєве запаморочення в голові — і провалля пам’яті… Дві доби Мирослава Рожку — заступника начальника штабу, відділення оперативного постачання Чернівецької 80-ої аеромобільної десантної бригади вважали безвісти зниклим. А він, у той час, зазнавши важкої контузії від вибуху міни, підсвідомо йшов пішки, ледь не повз 15 кілометрів у глиб розташування своїх побратимів, які разом з ним воювали на Луганщині. Коли нарешті знесилено добрався до бомбосховища, де його підхопили на руки товариші, на якусь мить прийшов до тями і зрозумів, що він ще живий…

До професії військового чернівчанин Мирослав Рожка прийшов усвідомлено. Успішно вступив і закінчив військовий інженерний інститут у місті Кам’янець-Подільському. Знала про цей вибір і кохана дівчина з Тернопілля Галина, яка вчилась у сусідньому виші і згодом вийшла заміж за молодого офіцера. Втім, навряд чи обоє тоді усвідомлювали, що за випробування випадуть на їх долю. Йому у травні 2014 року, відправившись у зону бойових дій на Сході України, а їй у Глибоці з двома неповнолітніми синами (11 і 4 років). Тоді, ледь стримуючи сльози, аби не бачили діти, Галина тривожно прикладала до вуха мобілку і вслухалась у далекий голос чоловіка із позивним «Алтай»: «Не переживайте, дорогі мої, у мене все гаразд».

Впродовж минулого року, демобілізований із Глибоцького об’єднаного райвійськкомату, Мирослав Михайлович, двічі відправлявся у зону АТО, зокрема і жорстоких боїв поблизу Луганського аеропорту. Він разом із підлеглими облаштовував тут і перші блокпости, докладав зусиль для того, щоб бійці якомога своєчасно постачались усім необхідним, у тому числі і бойовим спорядженням.

Знаєте, — поділився у розмові Мирослав Рожка, — нам було б дуже не просто, якби не мали суттєву підтримку з боку волонтерів, передусім із Глибоччини. Щиро вдячний їм за це, про що не раз говорив й Іллі Лопуляку — тепер заступнику голови Глибоцької райдержадміністрації.

Власне,  та наша зустріч і бесіда була нетривалою, бо Мирослав Михайлович поспішав у справах до Новоселиці, де нині у званні підполковника служить заступником районного військового комісара. Вельми стримано він розповідав про свою участь в АТО, наголошуючи лише на єдиному: найважче доводилось тоді коли бачив, як на його очах гинули бойові побратими від куль і снарядів російських «братів», зокрема і ряду здичілих чеченців та дагестанців. Можливо, сам і не згадав би і про свою бойову нагороду — орден Богдана Хмельницького III ступеня, якщо б я не спитав його про це. А вона знайшла героя через півроку, коли вручили орден Мирославу Рожці вже у Новоселицькому райвійськкоматі.

Василь Гейніш.

1