Євросуд визнав кнопкодавство порушенням Конституції, Регламенту та Закону про статус народного депутата

Євросуд визнав кнопкодавство порушенням Конституції, Регламенту та Закону про статус народного депутата

10.01.2013, 01:53

Сьогодні Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав неособисте голосування у Верховній Раді за звільнення судді Волкова незаконним та зобов’язав Україну поновити його на посаді судді Верховного суду України. 

У рішенні ЄСПЛ від 9.01.2013 у справі 21722/11 "Олександр Волков проти України" значиться [B.3.(b).145]: "Вивчивши наведені матеріали, Суд знайшов, що рішення про відсторонення позивача (Волкова - ред.) було прийняте за відстуності більшості народних депутатів. Депутати продемонстрували навмисне і незаконне врахування кількох голосів, що належали їх відсутнім колегам. Таке рішення було прийнято всупереч статті 84 Конституції (України – ред.), статті 24 Закону про статус народного депутата від 1992 року, і статті 47 Регламенту Верховної Ради, що вимагають від депутатів особистої участі у засіданнях та голосування. За таких обставин, суд вважає, що голосування з приводу відсторонення позивача підриває принцип правової визначеності, що є порушенням ст. 6 розділу 1 Конвенції (з прав людини – ред.)".

Нагадаємо, в червні 2010 р. Верховна Рада України звільнила Олександра Волкова з посади судді Верховного суду України, за поданням Вищої Ради Юстиції, у зв'язку з порушенням присяги. Рішення ЄСПЛ зазначає, що Україна зобов’язана поновити суддю на посаді в найкоротший термін, виплатити Волкову 6 тис. євро компенсації моральної шкоди та 12 тис. євро компенсації витрат. В рішенні також повідомляється, що факт неособистого голосування підтверджений відеозаписом пленарного засідання та письмовою реєстрацією парламентарів.

Це є надзвичайно тривожним знаком як для наших парламентарів, так і для депутатів місцевих рад, котрі зловживають неособистим голосуванням. Адже тепер, згідно із рішенням Європейського суду всі вони опиняються "по той бік" закону, і є де-факто злочинцями. Чернівецькі представницькі органи – серед перших в порушенні принципу особистого голосування. Зокрема, з порушенням цього принципу було проголосовано за звільнення директорів комунальних книгарень "Букініст" та "Наука".

Саме час нагадати народним обранцям про незаконність їх дій, і вимагати зміни стану речей.

Вадим МІСЬКИЙ
CitizenJournal (c)

1