Європейські традиції в маленькому  місті

Європейські традиції в маленькому місті

17.09.2014, 13:50
Одним із різновидів (нехай пасивного, зате корисного) відпочинку є читання. У ньому практично неможливо знайти недоліків, а на думку спадають тільки переваги: збільшується словниковий запас, розвивається уява, покращується пам'ять – і це ще не все!
Завдяки буккросингу можна не тільки самовдосконалитися, але й покращити рівень читання в місті, а то й більше – всією нацією долучитися до європейських популярних традицій. 
 
Популярні міжнародні тенденції все більше поширюються в українських містах. Чернівці – не виняток. Громадські організації міста та небайдужа молодь намагається призвичаїти чернівчан до європейських традиції. Проте, за словами волонтерки ГО «Волонтерська ліга. Чернівці» Аліни Шацило, поки що люди долучають не дуже охоче. 
 
 - Разом з командою ми власними силами збираємо книги та поповнюємо бібліотеки буккросингу, - зізнається дівчина. – В Європі книги вже залишають на лавках, в громадському транспорті, передають з рук в руки, а ми все-таки трішки відстаємо. Але я надіюся, що це дуже швидко виправиться. Найбільшою популярністю користується художня література та сучасна українська проза. 
 
Окрім цього, в Чернівцях модернізують книжковий рух. Надія Бабинська влітку запропонувала ідею створення БукШафки, над якою зараз активно працює майстер Леонід Прокопчук. Звичайну шафу він креативно абгрейдить для того, щоб вона могла знаходитися на вулиці без шкоди для книг. Місцем пілотного проекту обрано Жовтневий парк. 
 
БукШафка – це міні-бібліока за принципом буккросингу в парках та інших місцях масового скупчення/відпочинку людей. За вищезгаданим принципом людина, яка стає учасником буккросингу, повинна прочитати книгу, а потім повернути її. Щоб розширити територію буккросингу, книги потрібно не тільки повертати, але й залишати свої. 
 
Наразі в Чернівцях зони буккросингу діють тільки у кафе та хостелах, де обмін контролюється. Директор парку Жовтневий Микола Строкань ідею створення БукШафки повністю підтримує, але ділиться власним досвідом і попереджає – усе розкрадають. Колись він розмістив у парку стенд з газетами, які можна було почитати і повернути назад на стенд, але крали рівно через 10 хвилин після того, як виставили газети. 
 
Тому підвищувати треба не тільки рівень культури читання в місті, але й загальний рівень культури. Доки кожен не почне цінувати те, що намагаються зробити для нього ті люди, які неодноразово стикалися з європейським досвідом, доти існуватиме не тільки проблема БукШафки, ба навіть не буккросингу, але й проблема культури всієї нації. Все починається з Тебе!

Де в Чернівцях знайти територію буккросингу? 

«Найкраща кав’ярня на розі Університетської та Сковороди» (вул. Університетська, 17) 

«Канапа на Чайковського» (пл. Філармонії, 10) 

«Yard Hostel & Coffee Shop» (вул. Кобилянської, 10) 

Як працює буккросинг? 

Обмін книгами здійснюється через спеціальні зони – території буккросингу, тобто місця, де люди залишають і забирають книжки. Щоб долучитися до міжнародного руху, достатньо прочитати і передати книгу і/або принести свою й прикрасити її спеціальної наліпкою буккросингу або підписати титульну сторінку чи залишити побажання на авантитулі. Також діє сайт, де можна знаходити книги, ділитися ними та знайомитися з книголюбами всього світу! 

За даними офіційного сайту буккросерів, зараз 1 294 439 буккроссерів і вже 10 501 193 книг, які подорожують по різних країнах. 

 
16 сентября 
 
Джерело: http://cv.vj.ua/blog/post/242
1