ЄС надав Україні 15,5 мільйонів євро на удосконалення державного управління

ЄС надав Україні 15,5 мільйонів євро на удосконалення державного управління

14.08.2018, 17:31
На основі результатів, досягнутих Україною у реформуванні державного управління у 2017 році, ЄС вирішив збільшити  допомогу Україні у цій важливій сфері державної політики. 15,5 мільйонів євро із загальної суми у розмірі 90 мільйонів, які становлять зобов’язання ЄС щодо підтримки цієї реформи, було погоджено для переказу до державного бюджету України на 2018 рік. Це вже друга виплата після першого траншу в розмірі 10 мільйонів євро, який був наданий у травні 2017 року.

Україна зобов’язалася здійснити комплексну реформу державного управління (РДУ). У 2016 році набув чинності новий закон “Про державну службу” та було схвалено Стратегію реформування державного управління України на 2016-2020 роки. Ці документи заклали основу для всеосяжного процесу реформування, покликаного підвищити дієвість, ефективність та підзвітність  системи державного управління в Україні.

З метою впровадження цієї ключової реформи ЄС схвалив спеціальну програму допомоги у розмірі 104 мільйони євро, яка передбачає 90 мільйонів євро на бюджетну підтримку та 14 мільйонів євро на технічну допомогу, яка використовується для надання консультативних послуг державним органам, залученим до впровадження РДУ.

За результатами аналізу Звіту про здійснення Україною РДУ в 2017 році ЄС вирішив надати 15,5 мільйонів євро бюджетної підтримки. Ця допомога обумовлена результатами, досягнутими Україною за низкою показників ефективності впровадження, зокрема, стосовно координації РДУ, запровадження фахівців з питань реформ,  удосконалення управління персоналом та реорганізації системи центральних органів виконавчої влади.

“Рішення про виплату 15,5 мільйонів євро з фондів ЄС до державного бюджету України на 2018 рік є нашим визнанням відчутного прогресу, який здійснила Україна у впровадженні реформи державного управління. Передусім, мова йде про створення дієвого координаційного механізму цієї реформи на політичному та вищому адміністративному рівнях, прозорий та конкурсний відбір на посади фахівців із питань реформ, старт пілотної фази реорганізації 10-и міністерств та започатковану роботу над удосконаленням процедур формування державної політики та розробкою законопроекту про загальну адміністративну процедуру,” – наголосив Тимчасово повірений у справах ЄС в Україні, Томас Фрелесен.

Цього року перед впровадженням реформи постає чимало викликів. Від Уряду України очікується виконання низки стратегічних завдань для успішного та сталого продовження реформи державного управління:
  • внесення змін до Стратегії РДУ та Плану заходів щодо її впровадження відповідно до висновків оцінювання системи державного управління України в рамках Програми ОЕСР / SIGMA;
  • оновлення Регламенту Кабінету Міністрів України та методології стратегічного планування та формування державної політики;
  • практичне впровадження плану оптимізації чисельності працівників та структури центральних органів виконавчої влади, а також удосконалити систему оплати праці працівників державних органів;
  • завершення реорганізації 10-и пілотних міністерств та запуск такого ж процесу в інших міністерствах відповідно до Концепції оптимізації системи центральних органів виконавчої влади;
  • прийняття закону “Про адміністративну процедуру”.  

КОМЕНТАР:

Завдяки виконанню завдань з реформи державного управління Україна отримала черговий цільовий транш від ЄС, – Олександр Саєнко

Європейський Союз надає всебічну підтримку реформі державного управління, що впроваджує Уряд. Відповідно до Угоди про фінансування програми "Підтримка комплексного реформування державного управління в Україні", Україна отримала черговий безповоротний транш, повідомив Міністр Кабінету Міністрів Олександр Саєнко.

За його словами, розмір фінансування залежить від успішного виконання реформи в попередній період, а Україна вже виконала 75% зі 100% поставлених індикаторів на 2017 рік, за що отримала високу оцінку європейських партнерів, які, зокрема, підкреслили ефективність залучення фахівців з питань реформ та створення ефективної системи координації реформи на вищому рівні.

В підсумку, як підкреслив Олександр Саєнко, завдяки виконанню цих та інших індикаторів, Україні виділено фінансову підтримку у розмірі 15,5 млн євро.

"Перша частина траншу є фіксованою та складає 5 млн євро. Друга частина залежить від успішності впровадження реформи, що вимірюється визначеними програмою індикаторами. Завдяки їх виконанню друга частина траншу складає 10,5 млн євро. Кошти бюджетної підтримки направляються в державний бюджет", - пояснив Олександр Саєнко.

Крім того, раніше, міжнародні партнери вже неодноразово відзначали прогрес України у впровадженні реформи державного управління.

"Очевидно, що реформа держуправління є одним із ключових пріоритетів Уряду. Про це свідчить потужне політичне лідерство як Прем'єр-міністра, так і інших міністрів, що відповідають за напрямки реформування. У цій реформі впроваджується дуже багато конкретних кроків", - зазначав керівник групи підтримки України в ЄС Пітер Вагнер.

Також схвальну оцінку українським реформам давала й Верховний представник ЄС у закордонних справах та політиці безпеки Федеріка Могеріні.

"Ми спостерігаємо, що в Україні став сильніший Уряд, сильніше державне управління і як результат - сильніша економіка», - казала вона.

Ця оцінка, за словами Олександра Саєнка, є дуже високою, й хоча попереду ще багато завдань, які потрібно виконати, це свідчить про визнання ефективності реформування та довіру між сторонами.

"Наша команда щодня співпрацює з європейськими партнерами з метою впровадження в Україні системи державного управління європейського зразка, й завдяки цьому ми досягаємо цілей, визначених в стратегії реформування держуправління. Для простих громадян це означає, що держава, яка надає їм послуги, стає більш ефективною, сервісоорієнтованою, а якість надання таких послуг буде тільки покращуватись", - додав Міністр Кабінету Міністрів.

Довідково

За результатами опитування 69 експертів організацій, що входять до складу Реанімаційного пакету реформ (РПР), яке проводив Фонд "Демократичні ініціативи" ім. І.Кучеріва спільно з Секретаріатом РПР в червні цього року, реформа державної служби була визнана одною з п’яти найбільш успішних реформ в Україні.

1