Яценюк очолить Об’єднану опозицію

Яценюк очолить Об’єднану опозицію

24.04.2012, 22:46

Намагаючись зірвати об’єднання опозиції, влада не пустила Арсенія Яценюка до Юлії Тимошенко в Качанівську колонію. Проте лідери найбільших опозиційних сил – «Фронту Змін» і «Батьківщини» – все одно підписали Декларацію єдності.

Про підписання Декларації єдності 23 квітня оголосили Арсеній Яценюк та Олександр Турчинов. «Я вважаю це історичним моментом. Ми переступили через особисте, на перше місце поставивши державне й громадське, – сказав лідер «Фронту Змін». – 12 травня відбудеться Форум, на якому буде презентовано програма змін від об’єднаної опозиції».

У Декларації йдеться про об’єднання задля перемоги над режимом Януковича. Відкинувши власні амбіції, опозиціонери сформують єдиний партійний список і узгодять спільних кандидатів у мажоритарних округах. На таке об’єднання вже давно чекають українці: згідно з даними соціологів агентства «Рейтинг», за список Об’єднаної опозиції готові проголосувати понад 30% виборців, а на Заході країни – 53%.

Згідно з Декларацією, опозиційні сили створять у ВР демократичну більшість, яка припинить розграбування України і нехтування правами громадян, притягне до відповідальності нинішню владу.

Оскільки законодавство забороняє політичним блокам брати участь у виборах, єдиний список Об’єднана опозиція сформує на основі найрейтинговішої партії ВО «Батьківщина», а фактично очолить його найрейтинговіший опозиційний політик Арсеній Яценюк. Це збігається з думкою виборців, більшість із яких підтримують лідера «Фронту Змін» на чолі спільного списку. За це, згідно з даними Центру Разумкова, висловилися 23,7% українців, які обирали з-поміж десятка політиків.

Досі мало хто вірив, що опозиції вдасться об’єднатися. Такий песимізм у суспільстві був спричинений споконвічною розрізненістю демократичних сил. Проте прецедент в політичній історії України все-таки стався – основні опозиційні партії домовилися йти на парламентські вибори-2012 разом. Саме це забезпечить їм перемогу над антинародним режимом, адже в українців нарешті з’явився реальний вибір.

Успіх об’єднання опозиції залежав передусім від двох найбільших опозиційних сил – «Фронту Змін» і «Батьківщини». Їхні лідери заради потужного наступу на режим Януковича переступили через власні амбіції, відмовившись від походу до ВР окремими колонами. Так мали б зробити й лідери інших демократичних партій, що досі не заявили про формат участі у виборах. «Нині Об’єднана опозиція налічує шість політсил, та двері для інших партій відкриті», – сказав Арсеній Яценюк.

Зовсім скоро стане цілком зрозуміло, хто є хто в українській політиці. Якщо якась партія піде на вибори самостійно, то відбере кілька відсотків голосів у Об’єднаної опозиції, послабивши її. Тоді цим «гетьманам» буде важко пояснити народові, чому вони підіграли нинішній владі. Україна вже не раз бачила боротьбу демократів поміж собою, що призводила до спільних поразок.

Цієї осені Україні доведеться обирати між двома світами, один із яких сповідує демократичні цінності, а інший – авторитаризм. Цієї осені доведеться обирати між чорним і білим, як висловився лідер «Фронту Змін». Тож не час влаштовувати гетьманські баталії.

«Ідеться про боротьбу за країну, з тим, що уособлює в собі режим Януковича: корупцією, мафією, безробіттям, розкраданням державного бюджету. Тут немає третього кольору. Тут є тільки два – чорне і біле. І саме в такому форматі Об’єднана опозиція піде на вибори. Той, хто не підтримує Об’єднаної опозиції, той прямо чи опосередковано підтримує режим Януковича», – наголосив лідер «Фронту Змін».

Він вірить, що Україна обере демократичний шлях розвитку. «Це завдання всіх 46 мільйонів українців», – переконаний він.

Олександр Потапчук

1