Яценюк нагадав, що ще дев'ять років тому просив про ПДЧ України в НАТО

Яценюк нагадав, що ще дев'ять років тому просив про ПДЧ України в НАТО

10.07.2017, 22:45

Лідер "Народного фронту", екс-прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк нагадав, як на посаді голови Верховної Ради України звертався до країн -членів Альянсу щодо Плану дій до членства України в НАТО.

- Дев’ять років тому як голова Верховної Ради України я підписав звернення до країн-членів Альянсу щодо Плану дій до членства України в НАТО. Тоді парламент був заблокований більш як на 30 днів. Сьогодні, за дев’ять років, члени парламенту і, до речі, навіть окремі представники тодішньої ВР, стоячи аплодували Генеральному секретарю НАТО під час його виступу в українському парламенті.

Це означає: те, за що ми боремося, - правильно. Це означає: якщо боротися, - обов’язково переможеш.

Членство України в Альянсі – це екзистенційне питання, питання виживання нашої країни. Тому прийде час, коли Україна стане членом НАТО, - заявив Арсеній Яценюк. 

Нагадаємо деякі новини тих часів:

Опозиція протестує проти ПДЧ України в НАТО

Партія регіонів і надалі вимагає публічного обговорення та референдуму щодо НАТО, заявив лідер партії, керівник опозиційного уряду Віктор Янукович сьогодні на засіданні цього уряду.

У зв’язку з зв'язку з листом керівників держави до Генерального секретаря НАТО, Віктор Янукович зауважив, що опозиційний уряд вимагатиме, аби «влада діяла відкрито та прозоро». За його словами, подібні рішення не повинні прийматися одноосібно.

На думку Віктора Януковича, спочатку має відбутися розгляд питання на засіданні Кабінету міністрів, який, відповідно, може доручити прем’єру підписувати подібні листи.

Так само, вважає Віктор Янукович, має діяти і Верховна Рада, тобто спочатку рішення має бути ухвалене більшістю народних депутатів, і тільки після цього голова парламенту може бути уповноважений ставити свій підпис під подібним листом.

Крім цього, Віктор Янукович зазначив, що у питанні НАТО основне слово має сказати український народ на референдумі.

15 січня Президент України Віктор Ющенко, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко і голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк звернулися з листом до Генерального секретаря НАТО Яапа де Хоопа Схеффера, в якому заявили, що Україна розраховує на приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО під час наступного самміту Україна-НАТО в Бухаресті в квітні 2008 року.

18 січня фракції Партії регіонів і КПУ блокували трибуну Верховної Ради, вимагаючи від Арсенія Яценюка відкликати свій підпис під листом до Генсека НАТО.

КПУ готує акції протесту

Комуністична партія України готується до акцій протесту, спрямованих проти приєднання України до Плану дій щодо членства в НАТО.

Про це повідомив лідер КПУ Петро Симоненко сьогодні на прес-конференції в Києві:

«Ми будемо не тільки блокувати трибуну (Верховної Ради), зараз ми готуємось до широкомасштабних акцій протесту і вже починаємо процес переговорів з іншими політичними партіями, які підтримують позицію КПУ щодо не вступу України до НАТО і обов’язкового проведення загальнонаціонального референдуму з цієї проблеми».

Він переконаний, що підписання керівниками держави листа до Генерального секретаря НАТО щодо приєднання України до ПДЧ є перевищенням повноважень і узурпацією влади.

Петро Симоненко наголосив, що КПУ зібрала 4 млн. підписів громадян щодо проведення референдуму з цього питання, але Секретаріат Президента вже впродовж року блокує цю ініціативу. Як підкреслив лідер комуністів, КПУ наполягає на тому, щоб перед початком посилення співпраці з Альянсом був проведений референдум.

За його словами, приєднання України до ПДЧ загострить відносини з найближчими сусідами, зокрема з РФ і Білоруссю. Він додав, що активізація дій керівництва України щодо приєднання до ПДЧ є прогнозованою після проведення виборів у Грузії, "оскільки США намагаються замкнути Балто-Чорноморську дугу протистояння".

Кремль обіцяє Києву неприємності

Міністр закордонних справ Росії Сєргєй Лавров заявив, що україно-російські стосунки розвиватимуться у залежності від того, якими будуть відносини України та НАТО.

Він назвав "дуже серйозною" тему стосунків України із альянсом, за якою Москва уважно стежить.

Росія попередила Україну, що її плани з приєднання до НАТО серйозно ускладнять їхні взаємини і змусять Росію до, як сказано, ''адекватних дій''.

Міністерство закордонних справ Росії заявило, що нове радикальне розширення НАТО може призвести до серйозних змін, що невідворотно позначиться на безпеці Росії.

Юлія Тимошенко заспокоює опозицію і Кремль

Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко назвала штучним конфлікт, який був створений навколо можливої інтеграції України до НАТО.

Про це вона заявила журналістам у Києві, коментуючи заяву МЗС Росії, що ця інтеграція може зашкодити російсько-українським відносинам.

Юлія Тимошенко наголосила, що сьогодні розгорнуту співпрацю з НАТО веде не тільки Україна, але й Росії.

Керівник уряду нагадала, що вже неодноразово заявляла про те, що Україна вступить до НАТО лише за результатами всеукраїнського референдуму з цього питання: «І тому я вважаю, що конфлікту взагалі в цьому напрямку не мусить існувати».

За її словами, у цьому питанні кардинально не розходяться погляди усіх політичних сил України щодо процедури вступу до НАТО – через референдум.

“Тому штучно створювати протистояння там, де його немає, не потрібно. І я хотіла б попросити політиків, щоб вони займалися тими питаннями, які сьогодні потрібно вирішити”, - сказала прем’єр-міністр.

Країни НАТО готові підтримати прохання України

Низка держав-членів Північноатлантичного альянсу готові підтримати прохання України про приєднання до Плану дій щодо членства у НАТО (ПДЧ).

Про готовність "декількох держав" підтримати відповідне прохання Києва заявив у середу посол США в Україні Вільям Тейлор, пише "Комерсант-Україна".

 "Я можу назвати ці країни, але я хотів би, щоб про це публічно заявили їхні представники", - сказав він виданню, зазначивши, що на даний час у НАТО йде "широке обговорення" українського прохання.

Водночас, Тейлор вважає, що події у Верховній Раді, коли опозиційні фракції блокували трибуну через підписання головою парламенту зверненння до генсека НАТО, не повинні вплинути на ухвалення рішення про приєднання України до ПДЧ.

За словами посла, для цього необхідно "одноголосне рішення" усіх країн-членів альянсу, але при цьому будь-яка країна має право вето.

"Не думаю, що знайдеться якась держава, яка накладе вето на це прохання", - припустив при цьому Тейлор.

Як відомо, 15 січня президент Віктор Ющенко, прем'єр Юлія Тимошенко і спікер Арсеній Яценюк підписали звернення до генсека НАТО Яапа де Хооп Схеффера, у якому повідомили про готовність України приєднатися до ПДЧ.

Українські лідери висловили сподівання, що позитивне рішення буде ухвалене на весняному саміті НАТО в Бухаресті. 18 січня "лист трьох" було передано Схефферу.

У цей же день опозиція почала вимагати від спікера відкликати свій підпис і заблокувала роботу Верховної Ради, і не виключає подальше її блокування.

Заступник голови парламентського комітету з закордонних справ Леонід Кожара (Партія регіонів) у коментарі зазначив, що серед "старих європейських партнерів НАТО існують заперечення щодо надання Україні плану".

"Тому усе буде залежати від того, як сприймається питання приєднання до ПДЧ в Україні", - заявив він виданню.

У свою чергу, голова комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки й оборони Анатолій Гриценко ("НУ-НС") прогнозує з імовірністю 70% приєднання України до ПДЧ.

"Є країни, які підтримують це беззастережно, а є країни, яким необхідний не просто письмовий сигнал", - вважає він.

Джерело: http://www.bbc.com/ukrainian/domestic/story/2008/01/printable/080123_ukr_opposition_nato_oh.shtml

https://www.pravda.com.ua/news/2008/01/24/3356196/

1