Янукович винен у державній зраді і пособництві у веденні війни, - суд

Янукович винен у державній зраді і пособництві у веденні війни, - суд

24.01.2019, 16:49

Оболонський райсуд Києва вважає достатніми докази провини екс-президента Віктора Януковича з приводу держзради і пособництва у веденні агресивної війни. 

Про це повідомляє УНІАН з посиланням на "Лівий берег"

"Незважаючи на невизнання своєї вини обвинуваченим, суд, вислухавши показання свідків, дослідивши висновки експертів, документи і речові докази, оцінивши доводи обвинувачення та захисту, вважає, що винність обвинуваченого у вчиненні злочинів, передбачених частиною 1 статті 111 (держзрада), частиною 5 статті 27, частиною 2 статті 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України доведено належними та допустимими доказами", - сказав суддя.

"Визначити Януковичу остаточне покарання у виді 13 років позбавлення волі", – оголосив суддя Владислав Дев'ятко.

Суд визнав екс-президента винним у державній зраді та у пособництві у веденні агресивної війни.

Водночас, суд відхилив статтю "пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону", яку також закидали Януковичу. 

У цьому суддівизнали екс-президента невинуватим, бо не побачили переконливих доказів, які б свідчили, що Янукович був проінформований про остаточну мету незаконних дій росіян – анексію Криму.

Захист екс-президента наполягав на його невинуватості і стверджував, що до анексії Криму призвели дії не Януковича, а активістів Євромайдану та нової влади.

Заочне засудження передбачає, що Януковича арештують для відбування покарання у тому випадку, якщо вдасться його затримати.

Наразі вирок ще не є чинним. Він може бути оскаржений протягом 30 днів і набуде чинності лише у тому випадку, якщо ніхто не подасть скаргу.

1