Якимчука пішли, але  командна лінія простежується

Якимчука пішли, але командна лінія простежується

24.02.2017, 23:16

Під час наради за участю керівників регіональних прокуратур Генпрокурор Юрій Луценко піддав гострій критиці прокуратуру Чернівецької області, очолювану Миколою Якимчуком 

«У деяких регіонах прокурори спотворюють зміст законодавчої ініціативи Інститут угод. Наприклад, Чернівецька область. Уклали низку угод про визнання винуватості з майстрами лісу, і вони визнали себе винними. А на кого вони вказали?! Я хочу на цьому загострити увагу. Угода – це не просто, коли людина визнає себе винною, це коли вона свідчить на організатора, дає дієві покази на того, хто організував цю схему (крадіжок – Я.Г.) і компенсує збиток… У Чернівцях вони всі визнали свою вину, ні холєри не компенсували, ні на кого не вказали, а суд «шльопнув» їм умовне і всі пішли додому. Це не робота», – зазначив Луценко. І зауважив, що в результаті такої «діяльності» державі завдано збитків на 300 тисяч гривень.   

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Замість звільненого Миколи Якимчука т.в.о. прокурора Чернівецької області буде Ігор Мустеца

"Державі не відшкодовано 300 тис грн. збитків, а угоду заключено": Луценко розкритикував прокурора Буковини за спотворення справ про незаконну вирубку лісу

Зрозуміло, державний радник юстиції третього класу з генеральськими погонами на плечах допускати такого головотяпства та нефаховості, якщо тільки спеціально цього не хотітиме, не може. Хоча те, що у звітах перед обласною Радою крайовий прокурор здебільшого лише констатував порушення, а натяків як боротися з ними майже не було, помічали й раніш. Тепер «результати роботи» стали відомими й Луценку. Отож, не встигла критична вість від Генерального поширитись між людьми, як Микола Костянтинович перестав бути прокурором Буковини. Власне, що якісь неприємності можуть статися, сигналізувала перед тим дружина Якимчука пані Наталія, завбачливо склавши із себе повноваження керівника фракції «Блок Петра Порошенка «Солідарність» у міській Раді. Мотивувала тим, що водночас очолювати постійну комісію та президентську фракцію їй не до снаги…

Якщо не до снаги, то справді треба йти. Якимчук також згідно з наказом Луценка пішов. Але недалеко. Не справившись із роботою регіонального прокурора, отримав посаду першого проректора Національної академії прокуратури! (До того, як стати прокурором області, обіймав саме її.) Соціальні мережі на те одразу відреагували: чому, запитують дописувачі, навчатиме нещиро-невдатний прокурор викладачів та студентів? Спотворенню законів, внаслідок чого держава зазнаватиме збитків? Запроваджуватиме науку зрощення правоохоронної системи із криміналом?

Дехто із дописувачів наводить й інші конкретні факти із досьє облпрокуратури. Скажімо, більше восьми місяців Якимчук та підлеглі ніяк не зважаться порушити в суді кримінальну справу проти колишнього керівника кредитної спілки «Бісер», де ошукали вкладників на 6,8 млн. гривень. Натомість перший заступник Ігор Мустеца, який після відходу шефа став т.в.о. прокурора області, писав навіть листа голові одного з судів міста з клопотанням звільнити екс-голову спілки від кримінальної відповідальності «у зв’язку із закінченням терміну давності». Хоча зрозуміло: якщо справу оперативно не розслідувати і не подавати до суду, а там після запізнілого подання зволікатимуть з її розглядом, то терміни давності справді минатимуть. Але ж не потерпілі в тому винні, і не вони мають далі страждати.

Одне слово, простежується командна лінія: максимум співчутливості до крадіїв та шахраїв, а відстоювання інтересів держави й громадян майже на нулі. Чому це так? Невже із причин великого гуманізму? Але ж він кричуще викривленим виходить. Якщо послугуватися оцінкою Луценка, також спотвореним…

Кажуть, Якимчука на високу вузівську посаду рухає чернівецьке лобі в Генпрокуратурі. Називають навіть конкретні імена… Ми не будемо їх повторювати. Бо, сподіваємось, Луценко сам знає хто звідки походить. Зможе й вникнути, хто чим дихає. Як вникнув у діяльність буковинської прокуратури. Нам же достеменно відомо, що в столиці діють регіональні земляцтва. Але то зовсім інші структури – не для номенклатурного руху..

Яків ГАЛЬЧЕНКО.  

http://www.bukovina.co.ua/

1


КОМЕНТАРІ (4)

Генеральна прокуратура України

Генеральному прокурору України

Луценко Ю. В.
01601, м. Київ, вул. Різницька, 13/15

 

СКАРЖНИК:                   колектив (група) громадян м. Чернівців;

відповідь надати члену колективу правозахиснику, журналісту

Гекову Геннадію Олександровичу

58029, м. Чернівці, вул. Герцена, 3/29

м.т. 095-474-37-54

 

 

СКАРГА

Ідентична до 1-ї скарги від 21.12.2016 р.

 

        Ми, що нижче підписалися, 17.01.2017 р. в 9:50 вже вдруге прийшли на особистий прийом прокурора Чернівецької області Якимчука М. К. (прийом по, встановленому самим же М. Якимчуком графіку – кожний вівторок, 10:00 - 13:00). З нами були два представника все Української ГО «Відкритий суд» з відео камерою, а також журналіст, правозахисник Геннадій Геков з його професійною відеокамерою (http://buk-life.blogspot.com/).

        Метою нашого звернення було поскаржитись на грубе порушення ЗУ «Про звернення громадян».  А також, в цілому на системну (роками тотальну!) бездіяльність слідчого відділу (СВ) та процесуального керівництва обласної прокуратури та районних прокуратур (теж процесуального керівництва) у Чернівецькій області.

          Повне ігнорування  Закону України «Про звернення громадян» відбулося і сьогодні. Начальник відділу звернень громадян старший прокурор Пероган М. Г. з разом обласним прокурором Якимчуком М. К. знову (в друге!) категорично відмовились прийняти наш колектив по тим же питанням, по яким ми хотіли звернутись (поскаржитись) керівництву обласної прокуратури раніше (місяць тому – 20.12.2016 р.). Тому ми нижче просто надаємо той же текст, що і в 1-шій скарзі на ім’я Генерального прокурора України Ю. Луценка від 21.12.2016 року.

        Начальник відділу звернень Пероган Марія Георгіївна заповнила картку прийому і сказала чекати.

        Прийом, як в більшості випадків, розпочався з запізненням лише через пів години після 10:00.

        Прочекавши ще близько години (до 11:30), нарешті до нас вийшла М. Пероган та, порушуючи ЗУ «Про звернення громадян», грубо відмовила колективу в прийомі, і запросила лише Гекова Г. О.    Геннадій Олександрович вказав Пероган на порушення про право колективного звернення і запропонував їй передати Якимчуку М. К. негайно прийняти весь колектив.

        Через декілька хвилин Пероган знову вийшла в фойє і вказане вище повторилося знову. Дане неподобство повторилось ще декілька разів, після чого до нашого колективу більше вже ніхто не виходив, та й охоронник не тільки не пропускав громадян усередину, але ще й навідріз відмовився щось передавати Якимчуку та Пероган. І ми були вимушені піти ні з чим.

         До вище вказаного хочу додати, що протиправна (!) відмова в прийнятті колективних звернень та незаконна (!) заборона на відео фіксування (навіть в фойє прокуратури і в кімнаті звернень!) відбувається постійно, навіть для журналістів (Геков Г. О. являється журналістом, а також членом спілки журналістів України; проводить журналістські розслідування), що підпадає під кримінальну відповідальність за ст. 171 ККУ (Перешкода журналістській діяльності).  

         Більше того, бездіяльність (а нерідко ще й ціленаправлена бездіяльність!) та непрофесіоналізм прокуратури призводить не тільки до порушень Прав та Свобод громадян, але ще більше спонукає правопорушників на протиправні дії, що і призводить до значного підвищення криміногенної ситуації в Україні!

         За 2 роки роботи в обласній прокуратурі у Чернівецькій області обласний прокурор Якимчук М. К. та його команда (в першу чергу його замісники: Мустеца І. В., Дутковський А. Ю., Пелепюк О. М., а також начальник СВ Брюхович та інші) не тільки не поліпшили роботу місцевої прокуратури, але навіть значно погіршили!

         Крім того, викликає подив, чому в Чернівецькій області (на відміну в сусідніх областях) не пройшла чистка кадрів Буковинської прокуратури?!!! Починаючи з Якимчука та його заступників (за виключенням бувшого заступника Іванюка) та іншими прокурорами! Результат такого відношення керівництва ГПУ і призвів до тих негативних явищ, що вказані вище.

 

        Згідно Закону України «Про звернення громадян», ст.ст. 10-13, 17, 19, 20 «Про прокуратуру»

 

ПРОCИМО:

1.      На підставі ч. 4 ст. 7 ЗУ «Про звернення громадян» заборонити переправлення нашої скарги в Чернівецьку обласну прокуратуру!

2.      В зазначенні терміни ЗУ «Про звернення громадян», направити в Чернівецьку область комісію для проведення ретельної перевірки, вищевказаних обставин (включно з перевіркою роботи заступників Якимчука та начальників відділів обласної та місцевих прокуратур).

       Згідно ст.ст. 14-21 ЗУ «Про звернення громадян» перевірку проводити з обов’язковою участю Гекова Г. О. та ще декількох представників колективного звернення!

3.     Притягнути до адміністративної відповідальності обласного прокурора Якимчука М. К. та начальника відділу звернень громадян прокурора Пероган М. Г. за ст. 212-3КУпАП.

4.     По результатам проведеної комісійної перевірки, притягнути всіх службових осіб (незалежно від посади!) до відповідальності, як адміністративної (включно до звільнення з роботи), так і кримінальної.

5.      Обов’язково (в письмовій формі) повідомити Гекова про прийняте рішення по результатам перевірки.

 

Додатки:

1.       https://www.youtube.com/watch?v=yaVSX-7vq-g&feature=youtu.be

2.       Відеодиск з записами грубих порушень ЗУ «Про звернення громадян» та інших протиправних дій посадових осіб Чернівецької обласної прокуратури.

 

 

27.01.2017 г.                                ПІДПИСИ КОЛЕКТИВУ:

 

                                                                   28 підписів

avatar

Геннадий Геков

24 лютого 2017 23:13

Чорней, ти з глузду з'іхав? Проти Зарайськооо пішов? Ти Гекову надав сайт для піару!

avatar

Додон

26 лютого 2017 14:10

Чорней, ти з глузду з'іхав? Проти Зарайськооо пішов? Ти Гекову надав сайт для піару!

avatar

Додон

26 лютого 2017 14:11

Те, що справа по "Бісеру" гальмується, вина не так Якимчука (хоча він винен у тім, що допускає такі дії), як Мустеци. Якщо, не дай Боже, він стане прокурором, то взагалі не знаємо на що сподіватися. Мустеца порушує закон і присягу. Бо відповіді на конкретне запитання КОЛИ СПРАВА БУДЕ В СУДІ нема. Ходять чУтки, що правоохоронці самі доклалися до банкрутства Спілки, бо брали кредити, а потім не повернули. Є й прізвища  кредиторів, Рука руку миє. Кругова порука і кришування.Вже написано 70 томів про Спілку? Коли дадуть справі хід?Відповісти на це питання можуть і повинні МУСТЕЦА, ОГОРОДНЮК, ТИМЧУК І ГУБЧАК,

Вкладниники "Бісера" О.Негоїца та ін.

 

 

avatar

Олена

26 лютого 2017 14:11