Якщо закон про конфіскацію коштів Януковича не буде ухвалено, то  ці гроші  він зможе вивести з України

Якщо закон про конфіскацію коштів Януковича не буде ухвалено, то ці гроші він зможе вивести з України

22.06.2016, 17:32

На минулому тижні  Верховна Рада провалила внесення до порядку денного законопроекту №4811 про арешт та конфіскацію активів корумпованих чиновників, набутих злочинним шляхом. Законопроект розробили депутати «Народного фронту». 

 За словами голови фракції «Народний Фронт», народного депутата України Максима Бурбака, закон покликаний дозволити конфіскацію півтори мільярда доларів Януковича, які уряд Арсенія Яценюка арештував ще у березні минулого року на рахунках «Ощадбанку». По цей день арештовані кошти не можуть бути вилучені і зараховані до держбюджету. Все вперлося у формальності і саботаж бюрократів та корупціонерів. Законопроект фактично став єдиною можливістю конфіскувати вже арештовані кошти, оскільки неповороткі слідчі і корумповані судді гальмують розкриття і покарання злочинів режиму Януковича. Це ще один аргумент на користь впровадження реформи системи правосуддя, яку ініціював міністр юстиції Петренко і підтримав «Народний фронт».

 Максим Бурбак зауважив, що за внесення законопроекту про арешт та конфіскацію активів Януковича проголосувало лише 169 депутатів з 226 необхідних. Майже половину голосів дали депутати «Народного фронту» - це 73 «за» з 75 присутніх. Нуль голосів дав «Опоблок», що абсолютно недивно. Натомість вразили результати голосування інших фракцій – тих, які б’ються в патріотичні груди. «Батьківщина» так само, як і «Опоблок», дала нуль голосів. «Самопоміч» - лише два «за». З двадцяти одного депутата «Радикальної партії Ляшка» законопроект підтримало лише дев’ять. Проти законопроекту про конфіскацію грошей Януковича з трибуни виступила представниця «Батьківщини» Надія Савченко. Їй завзято аплодували усі колишні «регіонали».     

«Ми - автори законопроекту про спецконфіскацію відкрито заявили, що вилучені кошти повинні піти на потреби фронту і наших солдат. Інша частина – на соціальні видатки бюджету. Дуже дивно, що за гроші Януковича так активно вболівають не лише його поплічники з  «Опоблоку», а й ті, хто не втомлюється щодня розповідати про неземну любов до України і безмежну турботу про людей», - наголосив народний депутат.

«Варто зрозуміти – якщо законопроект про спецконфісацію не ухвалять до кінця року, кошти Януковича в «Ощадбанку» розблокують і одразу ж будуть виведені на офшорні рахунки його банди. Саме тому, «Народний фронт» оголосив, що не голосуватиме за будь-які інші рішення, окрім дуже важливих для України, доки Верховна Рада не ухвалить законопроект №4811»,-  підсумував Максим Бурбак.    

 https://www.facebook.com/dmitry.tymchuk/posts/895808343881155    

Дмитро Тимчук

Кілька коментарів до провалу ВРУ  законопроекту№4811(про спец конфіскацію мільярдів Януковича):

- «Критики» законопроекту (а точніше, захисники активів Януковича), спекулюють на тому, що нібито за  цим законопроектом «можна відбирати у кого завгодно що завгодно». Це брехня. Читаємо законопроект. Суть його в наступному: якщо якийсь чиновник підозрюється в корупції і знаходиться в розшуку, і при цьому у нього є фінансові активи, походження яких він не може пояснити (а розшукуваному дається право на те, щоб це в суді зробив його адвокат), то ці активи вилучаються на користь держави. Тобто під спецкофіскацію може потрапити дуже вузьке коло людей, і саме це коло і замовило зараз настільки потужну кампанію проти законопроекту.

- У законопроекті №4811 враховані всі претензії Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи, висловлені до попереднього законопроекту №4057. На  засіданні Комітету ВР,яке передувало дню голосування, депутатам були роздані і порівняльні таблиці законопроектів, і текст документа Ради Європи. Зроблено це було спеціально для того, щоб депутати показали ці документи в своїх фракціях, щоб навіть самі альтернативно обдаровані наші колеги не мололи нісенітниці, що №4811 нібито «антиєвропейський». І все одно дійшло не до всіх.

- З мільярдів Януковича (а це в вигляді грошових коштів і цінних паперів - довідку я давав вчора - також і золото, все ж на суму близько 50 млрд грн) безпосередньо на оборону заплановано виділити трохи менше 10 млрд грн. Решта має піти до держбюджету на інші цілі - в першу чергу, на соціалку. Тому конфіскувати ці кошти досить важливо, на кону серйозні кошти, життєво необхідні для країни. Причому нагадаю: мова йде про крадені у українців гроші, які просто пропонується повернути народу.

- Щодо того, що ці гроші нібито «розкрадуть». По-перше, так ставте питання про контроль витрачання цих коштів, в чому проблема? Навіщо ж волати, що найкращий захист цих грошей - це не забирати їх у Януковича? Що за маячня? І друге, що випливає з першого: ці гроші ще можна вилучити сьогодні, а ось куди вони подінуться завтра - велике питання ...

- І останній момент. Найбільше вражає позиція «Батьківщини», яка так завзято захищає активи Януковича. Пан Кожем'якін - голова Комітету з правоохоронної діяльності - аргументує це тим, що законопроект нібито  повинен був пройти через його комітет, і крапка. Анекдот в тому, що комітет Кожем'якіна за підсумками минулого року не підтримав жодного законопроекту, який йшов «на стику» правоохоронної діяльності та нацбезпеки-оборони (за додатковими повноваженнями для Військової служби правопорядку, по функції нагляду для Військової прокуратури, по боротьбі з «аватарами »і так далі і тому подібне - причому мова йде не про депутатські законопроекти, а про підготовлені профільними держструктурами). Чому так відбувається - питання до пана Кожем'якіна. З тієї ж серії, на жаль, і поведінка Н.Савченко. На минулому засіданні Комітету ВР з нацбезпеки вона підтримала законопроект №4811, потім в залі ВР його розкритикувала, вчора на засіданні Комітету ВР знову його підтримала, а сьогодні в залі ВР рознесла в пух і прах. Піди зрозумій, яка її справжня позиція. Таке враження, що у фракції «Батьківщини» якийсь злий колективний розум, і працює він вже не знаю на захист чиїхось інтересів.

1