Мешканці Ожевого можуть судитися зі своїми депутами, які передумали об'єднуватися із Новодністровськом,  бо бояться втратити владу

Мешканці Ожевого можуть судитися зі своїми депутами, які передумали об'єднуватися із Новодністровськом, бо бояться втратити владу

29.11.2016, 13:35

Село Ожеве, Сокирянського району - чи не крайня точка на карті Чернівецької області. Та ось тут виникла проблема із запровадженням децентралізації. Селяни хочуть об’єднуватися, а депутати - ні.

За перспективним планом Мінрегіонбуду, у Сокирянському районі мають створити три об’єднані громади. 

- Село Ожеве, Василівка, Білоусівка і Ломачинці об’єднались із Новодністровськом в одну територіальну громаду, - повідомила Світлана Попова, депутатка Сокирянської райради.

- Із великими потугами, під тиском громади села депутати ухвалили це рішення. У такий спосіб ми пройшли всю процедуру створення Новодністровської громади, передали відповідні рішення в обласну адміністрацію, отримали висновок, що ми в межах законодавства України, і це рішення пішло вже на ЦВК, - зазначив Володимир Мельник, житель села Ожеве (Сокирянський район).

Та от каменем спотикання на шляху об’єднання стало рішення депутатів Ожівської сільради. Обранці чомусь раптово передумали.

- 17 листопада Ожівська сільська рада ухвалила рішення про скасування свого попереднього рішення про те, що вони входять у Новодністровську об’єднану громаду, - сказав Тарас Халавка, регіональний консультант із питань комунікації Асоціації міст України.

- Прикро, але сільські депутати Ожевого пішли проти своєї громади, - констатував Максим Бурбак, народний депутат України.

І таке рішення ожівські депутати ухвалили нібито через те, що ЦВК не допустила Новодністровську об’єднану громаду до виборів.

- Не всі ці факти є об’єктивними. Можемо говорити про те, що ЦВК не пустила зараз на вибори Новодністровську об’єднану громаду. Але вони не скасували рішення про утворення цієї громади і вони підуть на вибори після того, як буде відповідний законопроект, - пояснив Тарас Халавка, регіональний консультант із питань комунікації Асоціації міст України. 

- Як є рішення всіх сільських рад, які входять у громаду, з цього моменту вважається Новодністровська об’єднана громада утворена. А якщо немає хоча б одного рішення, то в цьому випадку Новодністровська об’єднана громада не зможе піти на вибори, - наголосила Ольга Чепель, регіональна консультантка з правових питань Асоціації міст України.

Тож через рішення сільських депутатів інші населені пункти також стали заручниками ситуації. 

- Вони, однозначно, не хочуть, щоб була Новодністровська громада, але більшість жителів населеного пункту підтримують рішення про об’єднання, зауважила Світлана Попова, депутатка Сокирянської райради.

- Численні намагання керівництва району в особі Козака Василя ставити палиці у колеса, у створення Новодністровської об’єднаної територіальної громади, - заявив Максим Бурбак, народний депутат України.

- Кому вигідно, щоб ви постраждали? Напевно, тим, хто закликає до об’єднаної Сокирянської громади. Напевно, якщо гроші не надійдуть до Новодністровська, вони надійдуть до тих, хто є ініціатором того, щоб не було нашої Новодністровської об’єднаної громади, - підкреслив Анатолій Болдашев, Новодністровський міський голова. 

Люди вважають, деякі чиновники не зацікавлені в такому об’єднанні громад, бо ж бояться втратити владу

- Дуже хочеться керівництву Сокирянського району, щоб була і надалі одна громада, щоб можна було її доїти і робити з нею, що хочуть. Із землями понад Дністром, землями, які є на території громади, на території району. Тому що було економічно прораховано і подано економічні обґрунтування щодо створення в Сокирянському районі 3 громад, - наголосив Володимир Мельник, житель села Ожеве (Сокирянський район).

- Просто втрата влади, втрата повноважень. Їм звично було так керувати і хотіли б, щоб це пройшло без змін. Їм ці зміни не потрібні, ці зміни більше потрібні людям, - пояснив Ігор Нажига, депутат Сокирянської райради.

Народний депутат України Максим Бурбак пояснює, головне у реформі - наближення послуг до людей, а не навпаки.

- Чим же це закінчиться? Людям все ж потрібно буде їздити до Сокирян для того, щоб отримати будь-яку довідку, щоб отримати якісну медичну послугу. Натомість у Новодністровську це все є. Це місто обласного значення, - підкреслив Максим Бурбак, народний депутат України.

Самі ж депутати чомусь не спромоглися прийти до своїх виборців та пояснити своє рішення. Не знайшла часу поспілкуватися з нами й очільниця села.

- Я зайнята, я не можу зараз із вами спілкуватись. Як тільки звільнюсь, я вас наберу, - сказала Раїса Шевчук, голова села Ожеве (Сокирянський район).

Але так і не передзвонила.

Тож жителям Ожевого залишається тільки спонукати депутатів скасувати своє рішення. В іншому випадку експерти радять позиватися до суду. 

Джерело: ТВА

1