'Що відбувається після тендерів': якість і вартість ремонту доріг у Чернівцях контролюватимуть міжнародні експерти

"Що відбувається після тендерів": якість і вартість ремонту доріг у Чернівцях контролюватимуть міжнародні експерти

06.05.2019, 13:29

Сьогодні, 6 травня, Чернівецька міська рада підписала меморандум про співпрацю з Національним Секретаріатом Ініціативи CoST та Transparency International Україна. 

Відтак, незалежні міжнародні експерти контролюватимуть якість та вартість виконання ремонту доріг у Чернівцях, повідомили у прес-службі міськради.

«Якщо на Prozorro ми можемо побачити, що відбувається на тендері, то що ж відбувається до та після тендерів - зазвичай терра інкогніта. У даному випадку темними зонами є планування, виконання та контроль якості. Співпраця сприятиме підвищенню ефективності використання коштів та результативності дорожньо-будівельних проектів», - зазначила радниця міського голови з питань публічності, прозорості та запобігання корупції Ольга Обершт.

Меморандум передбачає запровадження пілотного проекту у дорожній галузі, зокрема висвітлення та публікації на порталі "Прозора інфраструктура" даних про проекти будівництва, реконструкції, експлуатації, капітального, поточного та дрібного ремонту комунальних доріг, замовником яких виступає Чернівецька міська рада. 

"Співпраця з ініціативою CoST є прекрасною можливістю зробити публічні фінанси в частині витрат на інфраструктуру прозорішими та підзвітними для громади. Чернівчани зможуть здійснювати онлайн-моніторинг інфраструктурних проектів, долучитися до громадського контролю якості виконання робіт", - зазначив міський голова Олексій Каспрук.

Довідка

СоST – це міжнародна ініціатива із секретаріатом в Лондоні (Великобританія), яка об’єднує представників влади, громадськості та бізнесу в 16-и країнах світу з метою забезпечення прозорості та підзвітності будівництва об’єктів інфраструктури, що здійснюється за публічні кошти, підвищення ефективності використання публічних коштів, моніторингу та зменшення ризиків неефективного управління, корупції під час будівництва та експлуатації інфраструктурних об’єктів. 

В Україні Ініціатива CoST розпочала свою активну роботу у 2015 році за підтримки Світового банку та сприяння Уряду України. В березні 2016 року закупівельні організації розпочали розкриття даних за пілотними проектами в дорожній сфері, дані розкривали 24 обласні служби автомобільних доріг. В січні 2018 року набір даних, які розкривають обласні САД затверджено як набір відкритих даних, які підлягають обов’язковому опублікуванню (постанова КМУ No 835 від 21.10.2015 (зі змінами). Розкриті дані публікуються на порталі portal.costukraine.org.

Нагадаємо, 2 квітня в.о.голови Чернівецької ОДА Михайло Павлюк підписав меморандум з директором Національного секретаріату CoST (Infrastructure Transparency Initiative) Задяки цьому пілотному проекту у дорожній галузі громадяни зможуть переглянути дані про будівництво, реконструкції, експлуатації та ремонту комунальних доріг.

1