'Якби не було Революції Гідності, то вже влітку 2014 року Росія пішла на нас економічною війною, забирали б підприємства через газові борги'  - М.Бурбак

"Якби не було Революції Гідності, то вже влітку 2014 року Росія пішла на нас економічною війною, забирали б підприємства через газові борги" - М.Бурбак

27.06.2016, 13:28

Максим Бурбак, депутат Верховної ради у програмі "Суть Речей" розповів, чому маємо такі проблеми у державній службі

Слухач: Ваша думка щодо того, що сьогодні ще день держслужбовців і розкажіть, як ви дивитися на те, що не має бути такої широкої різниці між найнижчими працівниками держслужбовців  і найвищими? 

Максим Бурбак: З нагоди дня держслужбовця хочу поздоровити всіх. Знаєте, що Верховна Рада прийняла законопроект про державну службу, де враховані європейські норми, це вимога Євросоюзу, він був у пакеті «по безвізу», так званому. Це законопроект ми повинні прийняти були, щоб легалізувати безвізовий режим. Урядом Арсенія Яценюка було прийнято збільшення зарплати держслужбовцям на 10%. По-друге, треба підняти престиж праці держслужбовця. Я впевнений, що молодь, яка лише закінчила заклади, не зможуть плідно і відповідально працювати на держслужбі за 1300 гривень. Це ж молоді сім’ї. Держслужбовець повинен віддаватися повністю праці, а він думає, де ще заробити. Я бачу, як носять сумки з обідами з дому. А ще думає, як ще десь щось умикнути.

Я впевнений, що треба скорочувати кількість держслужбовців, але не зменшувати зарплати. Думаю, що держслужбовець буде краще працювати за зарплату трьох, і буде ще кращий результат.

Скажіть, управління АПК ОДА, нічого персонального, скажіть будь ласка, у нас нема державної форми власності на землю, є фермери, є приватні господарства, що робить управління? Це все статистика. Зараз нема контролю над сівозміною, нема поголів’я великої рогатої худоби у таких об’ємах. Що роблять такі чивники? Я не знаю, а є такі напрямки, як розвиток туризму, інвестиції, тут треба підсилювати фахівцями, але фахівці не підуть на 2 тисячі гривень, він знає де гроші заробити і його запрошують.

Дивіться, молодь масово виїжджає за кордон. Я їх розумію, вони хочуть вже жити в Європі, прикро, ми маємо на них опиратися в цьому, але це їх вибір, тому законом про держслужбу, головна мета його – повернути престиж, зацікавити людей повертатися на держслужбу і врешті решт – це та рушійна сила, яка буде впроваджувати реформи. Тому що часто-густо, я приїхав з округу, я спілкуюся з держслужбовцями у органах місцевого самоврядування, в райдержадміністраціях, мені деколи стає сумно, тому що я розумію, що так це не злетить, тому треба повертати, треба збільшувати зарплатню, я розумію, що ми зараз говоримо про держслужбовців, а бабуся зателефонує  і скаже – проживи за 1300 гривень.

Хочу всім нагадати, що 23 роки в цій країні ніхто нічого не робив по реформуванню, все проїдалося, ми проїдали спадок Радянського Союзу, ми стали на 170 місцях по економіці в світі, а були в перших, у нас був величезний потенціал. По-друге, коли мені розказують, що отримувати зарплати 200 доларів, а тепер менше, то шановні, ми що в Америці живемо? У нас як були гривні, так і лишилося. Або ще, мене вбиває, коли мені кажуть, що при Януковичу краще жилося, бо війни не було, долар - по 8. Та ви розумієте, якщо б не було Революції гідності, то липень-серпень 2014 року вони б зайшли на нас економічною війною.

Пам’ятаєте, як Януковичу Медвєдєв сказав, що якщо ми не будемо платити за газ, то будуть забирати підприємствами, забули, що через анексію Криму ми втратили 20% економіки країни. Або коли пенсіонери кажуть, чому малі пенсії? Я кажу, а вам вчасно їх платять?, Так, кажуть. А під час другої світової виплачували пенсії? Ні. Завдячуючи волонтерам, всій громадськості і роботі Уряду Яценюка, ми відродили армію нашу. На початок анексії Криму, у нас було 5 тисяч штиків, це казав Олександр Турчинов. Зараз у нас боєздатна армія, працюють військові заводи. Ми відновили армію і 5% внутрішнього валового продукту, понад 5 мільярдів гривень направлені на посилення обороноздатності країни, це також заслуга уряду Яценюка, в якому я працював.

Якщо порівняти, що було раніше, нагадаю, хто так тоскує за часами Януковича, що 1 березня 2014 року, після Революції гідності, на єдиному казначейському рахунку було 180 тисяч гривень. 10 тисяч євро. На всю державу. Грудень 2015 року – 47 мільярдів гривень. Це прості цифри. Порівнюйте їх і робіть висновки.

Джерело: http://acc.cv.ua/chernivtsi/12128-za-1300-griven-u-derzhsluzhbi-nikhto-ne-bude-vidpovidalno-i-plidno-pratsyuvati-m-burbak. Сайт http://acc.cv.ua/

1


КОМЕНТАРІ (2)

Колись у популярному юмористичному журналі "Перець" була карикатура на такого оратора. Мікрофону надоїла його брехня і він сказав "Таке верзе, таке верзе що і передати важко". Пане Бурбак, а ти розшифруй нам неграмотним, яким підприємствам в ненці Україні за часів її незалежності відпускався газ без попередньої оплати? А ще розкажи як у минулому році після революції гідності із неньки України відправили в офшори більше 12 мілліардів доларів США? Не думай так як регіонали. Революція гідності ще не закінчилася. Але за содіяне прийдеться відповісти.

avatar

Чернівчанин

28 червня 2016 00:11

яка б не була армія, але Крим був "зданий" хоча були всі умови щоб цього не допустити. В Криму було достатньо сил протидіяти цьому. Достатньо було дати чітко дати наказ чого п Турчинов не зробив. Відповідно якби не було анексії Криму не було б і Донбасу і АТО. А що заразд -заразд з Буковини ліс вивозять такими темпами як би то кінець світу вже завтра і його більше не треба все одно кінець. Хіба для цього була революція гідності?

avatar

sbu

28 червня 2016 00:44