Яка дієта потрібна в період зростання ризику ГРВІ

Яка дієта потрібна в період зростання ризику ГРВІ

01.12.2016, 00:03

ГРВІ – не бажаний гість в нашій оселі. В період вірусних захворювань, а особливо під час епідемій, необхідно не тільки виконувати логічні санітарні вимоги, але й правильно харчуватися. Саме збалансований та продуманий раціон не тільки благоприємно подіє на організм в цілому в процесі хвороби, але й полегшить симптоми, що виникають при тій недузі.

Декілька правил:

Правило перше: вітаміни

Захисні реакції організму можна підтримати, якщо включити в свій раціон сезонні овочі та фрукти.

Краще всього вітаміни зберігаються в плодах з твердою шкіркою. Найкорисніші зимові фрукти - апельсини, мандарини та лимони. Вони багаті вітамінами С, А, Е, В3, В6, Р. Найбільше вітаміну С в апельсинах. У складі лимонів речовин, що стимулюють імунітет, дещо менше, проте найбільш цінним з них є кумарин лимонного соку, який використовують при лікуванні ангіни. Разом з тим, на сьогоднішній день деякі вчені змінили свій погляд на лікування цитрусовими: справа в тому, що лимони, апельсини та мандарини дратують слизову глотки, збільшуючи її набряклість. Також в сьогоднішній час у багатьох є алергія на цитрусові. Отож з цими фруктами варто бути обережнішими.
У той же час, слід утриматися від вживання в їжу бананів і винограду. Банани дуже довго перетравлюються, створюючи додаткове навантаження на організм і травлення, а у винограді міститься глюкоза, яка створює в організмі сприятливий грунт для появи і розмноження хвороботворних мікроорганізмів. У зв'язку з цим слід віддати перевагу яблукам і грушам, а ще краще - ківі, в якому міститься максимальна кількість вітаміну C. Також фахівці нагадують про моркву, капусту, буряк та інші овочі.

Правило друге: додати протимікробні продукти.
Зрозуміло, не слід забувати і про народні засоби проти мікробів. Звичайно, мова йде про часник: він корисний для організму навіть у невеликих кількостях - перш за все, за рахунок вмісту в ньому спеціальної речовини- аллоцину, що діє протимікробною. При використанні часнику в лікуванні застуди слід їсти свежеочіщенний часник у сирому вигляді, термічна обробка руйнує речовини, які надають йому ці властивості. У дітей, які приймають часник під час застуди, як правило, нижче частота захворюваності, скорочуються терміни хвороби, застуда протікає в легкій формі. При гострому нежиті непогано допомагає вдихання парів часнику. Також при нежиті і для профілактики захворювання на грип, застуду розведений водою часниковий сік можна закопувати в ніс, в пропорції 1:10. Якщо дитина відчуває сухість у носі та печію, процедуру не повторювати: це означає, що часниковий сік викликає подразнення слизової носа. При кашлі корисно робити інгаляції з відвару ромашки з додаванням часнику. Рецепт інгаляції: часник подрібнити і покласти в глибоку каструлю, чашку. Зручно користуватися заварником для чаю і дихати через його вузьке горлечко. Залити часник окропом і починати дихати хвилин через 6. Для кожної нової процедури використовувати нову порцію часнику. Полоскати горло при ангіні можна часниковим розчином (розчавлений 1 зубчик часнику на 1 склянку теплої кип'яченої води, настоювати протягом 5 годин).. При хронічному тонзиліті радять полоскати горло відваром з шавлії з додаванням крапель часникового соку.

Правило третє: смажене, гостре і солоне - геть! Про шкоду смаженої, гострої та солоної їжі не знає хіба що лінивий. Така їжа може лише посилити запалення слизової верхніх дихальних шляхів і посилити набряк. Крім цього, подібна їжа надасть додаткове навантаження на шлунково-кишковий тракт. Не змушуйте своє серце і печінку боротися з надлишком жиру та канцерогенами, не перенапружуйте їх. Тим більше, шлунок і кишечник потрібні нам зараз як ніколи, адже в органах травлення ховається велика частина імунних клітин. Замість цієї їжі слід включити в раціон тушковані овочі, пісні бульйони, запечену і тушковану рибу, індичку і курку, а також каші і кисіль. Слід також зробити харчування дробним - тобто, їсти часто, але потроху.

Правило четверте: пити більше рідини. Велика кількість рідини зможе не тільки зволожити слизові верхніх дихальних шляхів, а й позбавити організм від токсинів. Хвора людина в період застуди повинна пити не менше 2,5 літрів рідини, причому це може бути не тільки вода.
Варто згадати про лікування журавлиною і імбирем: журавлинний морс, який легко приготувати в домашніх умовах, містить високу концентрацію таніну, який допомагає організму протистояти мікробам. Більш того, журавлина підсилює дію антимікробних засобів, що застосовуються для лікування застуди, а також є потужним антиоксидантом. Не поступається журавлині за своєю ефективністю імбир. Імбирний чай є відмінним протизапальним засобом, а якщо додати в нього декілька насінинок кмину - це збільшить його активність. Не забуваємо про лікування застуди малиновим варенням, чаєм з листками чорної смородини. Ці напої мають потогінну дію, а також підвищують імунітет. Прийом двох чайних ложок меду на ніч зменшить інтенсивність кашлю і полегшить засинання. В поєднанні меду з відварами лікувальних трав, спостерігається їх взаємопідсилююча дія та виразний лікувальний ефект.

 А ось використання в лікувальних цілях алкогольних напоїв себе не виправдало. Прийом алкоголю створює помилкове відчуття зігрівання, а насправді значно пригнічує імунітет. Він звужує судини, тим самим провокуючи головний біль. А вже з температурою алкоголь взагалі протипоказаний. До того ж він викликає зневоднення.

Також не слід забувати і про температуру пиття. Так, при болю в горлі питво має бути теплим, щоб не шкодити слизовій глотки. А якщо у людини нежить і озноб - гарячим.

Правило п'яте: згадати про традиційні помічники при застуді
Якщо у вас немає алергії, то потрібно включити в раціон лимон. Правда, як уже було згадано вище, пити його у великих кількостях не варто. Також не забувайте про курячий бульйон. При вдиханні аромату курячого бульйону поліпшується здатність волосків, які знаходяться в носових проходах, захищати організм від вірусів та інфекцій. Більш легкий для засвоєння організмом варіант - пісні овочеві бульйони.

! Фаст-фуд – не здорова їжа. Багато калорій, велике навантаження на печінку і травну систему, багато жиру, всілякої хімії, жахливо жирний соус, смажена котлета або сосиска і так далі. Недоліки фаст-фуду можна перераховувати дуже довго. А ось користі - ніякої. Фаст-фуд і здоровій людині їсти не рекомендують, а для хворого це взагалі отрута ...

Уповільнюють боротьбу з простудними захворюваннями горіхи, вони не рекомендуються при захворюваннях дихальних шляхів.

Молочні продукти Слід бути обережним з молочними продуктами, особливо жирними. Справа в тому, що молочні продукти сприяють утворенню в організмі слизу, тому гальмують лікування нежитю та кашлю. Якщо ви все ж хочете випити трохи молока, додайте дрібку куркуми або шматочок імбиру. Прянощі приберуть слизоутворюючий ефект, а ви отримаєте зігріваючий ефект і корисний напій з високим вмістом білку і кальцію.

Наступна заборона – цукор, соки з пакетів і газована вода У соках дуже багато цукру і консервантів. А в кольоровій газованій воді є на додачу ще й кофеїн. Всі ці речовини негативно впливають на імунітет. Користі напої з магазину також не принесуть. Крім того, намагайтесь не вживати продукти, що містять цукрозамінники - це також удар по імунітету і травній системі. А свіжовичавлені овочеві та фруктові соки – надзвичайно корисні.

Епідемії грипу  в сучасному світі виникають знову й знову, не дивлячись на всі досягнення цивілізації. Але ймовірність їх виникнення багато в чому залежить саме від нас, а саме - від своєчасного звернення до лікаря і того, наскільки ми піклуємося про власний організм.

Каспрук Н.М., доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ

1