Як сказали священики, так люди і проголосували, - експерт про перемогу «Опоблоку» в одному з районів Буковини

Як сказали священики, так люди і проголосували, - експерт про перемогу «Опоблоку» в одному з районів Буковини

05.11.2015, 18:27

Якщо Кіцманщина, Заставнівщина та Вижницький район традиційно обирали "патріотичні" та проукраїнські політичні сили, то Герцаївський район підтримав партію колишніх регіоналів.

Чому так відрізняються електоральні погляди буковинців, кореспондент molbuk.ua цікавився у політологів.

"Це пов’язано з розчаруванням через дії нинішньої влади, яка багато наобіцяла, але поки що мало зробила доброго. Завжди після революційного піднесення настає спад – це закон усіх революцій. Те, що в Герцаївському районі "Опозиційний блок" переміг – це ознака того, що, як сказали виборцям священики Московського патріархату, так вони й проголосували. Щодо Аграрної партії, то вона перехоплює електорат колишніх соціалістів. Вони використовують головне гасло "Не продавати землю". Свого часу з такими гаслами йшов на вибори Мороз", - пояснив політолог Ігор БУРКУТ.

"Це класичні уподобання буковинців. Якщо ми говоримо про Герцаївщину, то ми знаємо, що там віддавна існує центр прихильності до Партії регіонів, а зараз, відповідно, до "Опозиційного блоку", який на 80 відсотків складається з колишніх представників ПР, - повідомив політолог Ігор БАБЮК.

"Якщо говорити про Сокирянщину, то там є місцевий регіональний лідер, котрий фактично зробив свою політику щодо виборів. Саме тому там Аграрна партія найбільше набрала. А ось, скажімо, Путильщина завжди голосує за пропрезидентські партії. Був президентом Янукович – голосували за ПР, була би Тимошенко – там би виграла "Батьківщина". Це категорія людей, які завжди голосують за правлячу партію, незалежно від того, хто її представляє. Це зазвичай бюджетники, люди менш політично активні. Те, що нові партії отримали підтримку на цих виборах, говорить про підвищений рівень попиту до нових політичних сил. Такий попит існує завжди, особливо в нинішній ситуації", - пояснив політолог.

Раніше повідомлялося, що за партію Бойка і Папієва найбільше на Буковині голосував Герцаївський район. 

Джерело: molbuk.ua

1