Як проходять вибори в ОТГ Чернівецької області?

Як проходять вибори в ОТГ Чернівецької області?

29.10.2017, 14:23

Сьогодні на Буковині проходять вибори до 4-ьох об’єднаних територіальних громад: Кіцманської, Мамаївської, Острицької та Магальської. За ходом виборів стежать спостерігачі ОПОРИ. Середня явка по всіх громадах станом на 13:00 становить – 19,6%

Як повідомляє координатор громадського спостереження Тарас Прокоп, всі виборчі дільниці відкрилися вчасно, проте активність виборців не надто велика. Явка по кожній окремо взятій ОТГ станом на 13:00:

Кіцманська ОТГ – 31.7%

Мамаївська ОТГ – 18.9%

Магальська ОТГ – 13.85%

Станом на 12:00

Острицька ОТГ – 11.39%

Традиційним порушенням, який фіксують наші спостерігачі є спроба проголосувати без паспорта. Особливо це характерно для сільської місцевості, проте присутні на дільницях спостерігачі намагаються попередити подібні порушення, хоча не завжди знаходять розуміння з боку членів комісії. Так, одна виборча комісія в межах Кіцманської ОТГ вирішила спершу видавати виборцям бюлетені без паспортів, але присутні спостерігачі повідомили їх про порушення законодавства і члени комісії відмовились від такої ідеї. В Межах Острицької ОТГ члени комісії дозволили виборцям голосувати за наявністю водійських прав, голова комісії Лілія Бодраш вирішила по-своєму тракутувати закон та сказала, що водійські права посвідчують особу. Тому нагадуємо, що відповідно до Ст. 3 ч. 2.: Документом, який посвідчує особу, підтверджує громадянство та засвідчує місце проживання виборця на місцевих виборах, є: 1) паспорт громадянина України; 2) тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України).

На двох дільницях в с. Остриця було зафіксовано агітацію за одного з кандидатів на посаду голови Острицької ОТГ, після зауваження спостерігача, члени комісії прибрали її. Також ще досі на вулицях в громадах можна знайти агітацію кандидатів, яка мала бути прибрана ще в переддень виборів. На окремих дільницях було зафіксовано присутність осіб, які не мають права перебувати на території виборчої дільниці, зокрема на виборчій дільниці в с. Суховерхів була зафіксована присутність народного депутата, який відповідно до Ст. 27 ч. 9 ЗУ “Про місцеві вибори” не має права бути присутнім на виборчій дільниці, окрім того, народним депутатом не було предявлено посвідчення, яке б давало йому право присутності.

Також, було виявлено, що один з кандидатів в депутати Острицької ОТГ, одночасно виконував обов’язки заступника голови районної виборчої комісії, що заборонено законом. По даному факту сппостерігачами ОПОРИ було складено акт про порушення виборчого законодавства.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:

Тарас Прокоп,
координатор громадського спостереження за виборами у Чернівецькій області

1


КОМЕНТАРІ (1)

прогон сайта
avatar

GeorgeThope

20 листопада 2017 03:03