Як дністровські енергетики собі Audi Q-7 купували

Як дністровські енергетики собі Audi Q-7 купували

24.06.2017, 17:34
У поліції спочатку скасували торги, але потім автомобіль за 2 мільйони таки купили

 Як ми вже розповідали у минулих випусках газети («Погляд» №15  за 13 квітня), українські чиновники полюбляють возити свої дорогоцінні сідниці лише на дорогих іноземних автомобілях. Що дорожче авто – то «вагоміший» внесок робить їхній господар у розбудову держави.

Не відстають від них і в державних компаніях. Часто там витрачають на утримання керівництва величезні кошти, частину з яких витрачають на оновлення автомобільного парку.

Нещодавно у системі електронних закупівель «Прозоро» було опубліковано оголошення щодо проведення відкритих торгів. Предметом цієї закупівлі є елітна іномарка, яка вартує 2,1 мільйона гривень. Замовником цієї закупівлі є місцева ПАТ «Дністровська ГАЕС» (принаймні так йдеться в повідомленні про закупівлю, але як нам стало відомо, може йтися про «Дністровська ГЕС 2», що входить до Дністровського комплексу гідровузла), де вже десятиліттями триває будівництво. Та не забувають там про власний комфорт.

Попередньо вони очікували, що зможуть придбати іномарку за 2,1 мільйона гривень (майже 78 тисяч доларів, – ред.). І йдеться не про якийсь «бюджетний «Ланос», а щонайменше «Audi Q-7» або еквівалент.

Якби йшлося про багату приватну компанію – то ні в кого б і запитань (крім акціонерів, звісно) не виникало. Купують те, що хочуть. Але коли йдеться про нехай і публічне акціонерне товариство (фактично, це державна компанія), то є щонайменше декілька незручних запитань.

Це таки помітили у поліції. З’ясувалося, «працівники управління захисту економіки в Чернівецькій області виявили, що керівництво державного підприємства мало на меті придбати для власних потреб авто класу «люкс» «Audi Q-7». Вартість автівки складає 2 мільйони гривень. Тобто, просто відкрити сайт і переглянути оголошення про торги надзвичайно складно. Відтак, йдеться в офіційному повідомленні, «про виявлені порушення повідомили замовників державних закупівель. Наразі результати по тендерних процедурах скасовано».

Нібито таким чином вони запобігли розтраті двох мільйонів гривень бюджетних коштів та не дозволили державним коштам «осісти» в кишенях керівників держпідприємства.

Щоправда, уже 29 травня закупівля елітного автомобіля відбулася. За результатами конкурсу енергетики таки придбали собі автомобіль за 80 тисяч доларів (2 мільйони 50 тисяч гривень). Йдеться про «Audi Q-7».

Згодом в цьому ж управлінні нам повідомили, тоді процедуру торгів справді скасували, бо вона мала відбутися з порушеннями чинного законодавства. А коли ініціатори цієї закупівлі їх усунули, то здійснили закупівлю автомобіля. Ось так запобігають правоохоронці у нас витратам державних коштів.

Наших читачі, споживачів електроенергії можемо лише проінформувати, що під час наступного підвищення ціни на електроенергію, буде враховано й десятки-сотні мільйонів гривень, які витрачаються на утримання й комфорт різних чиновників.

Джерело: https://pogliad.ua/news/life/auto/yak-dnistrovski-energetiki-sobi-audi-q-7-kupuvali-337932

1