'Я можу подзвонити, написати міському голові в будь-який час доби': ексмер-аутсайдер Каспрук розповів, як надокучає новому мерові Клічуку своїми порадами і нав'язує свої кадри

"Я можу подзвонити, написати міському голові в будь-який час доби": ексмер-аутсайдер Каспрук розповів, як надокучає новому мерові Клічуку своїми порадами і нав'язує свої кадри

21.07.2021, 19:17

Усунутий з посади міського голови Олексій Каспрук, який програв чергові вибори мера Чернівців, завершивши перегони тільки третім, розповів журналісту газети Молодий буковинець Миколі Кобилюку про те, як дає поради переможцю виборів Роману Клічуку.

Каспрук визнав, що його цільова аудиторія перетиналась із електоратом Клічука, зокрема, "багато людей в "Єдиній альтернативі" свого часу підтримували мене. Там і мої радники на громадських засадах були.

За словами Каспрука, "Роман має всю повноту влади. Тобто, таких "тепличних", унікальних стартових умов ні я, ні Микола Федорук не мав при жодній каденції. Більше того – навіть Василь Продан з Михайлішиним не мали таких умов!"

Водночас, ексмер-аутсайдер заперечує, що за підтримку Романа Клічуку перед другим туром виборів та зараз у сесійній залі з "Пропозицією", яку представляє Каспрук розрахувалися посадами. "Точно не говорив би про "квотний" переділ...  Дійсно, якісь люди ще лишились працювати у міській раді. Когось ми запропонували для підсилення команди..."

– У нас з міським головою є спілкування і є співпраця. І є багато речей, які я озвучую Роману Клічуку, заступникам міського голови особисто. У мене є можливість подзвонити Роману чи зайти до нього в кабінет і сказати: "Це не треба робити, бо це – неправильно".

– Навіщо мені чекати і мовчати три тижні до сесії, щоб сказати Клічуку, що це рішення неправильне і так не треба робити? ...Я можу подзвонити, написати міському голові в будь-який час доби, донести до нього свою позицію... В більшості випадків він прислуховується. Є багато поточних питань, є й кадрові рішення – коли я говорив йому, що так не варто робити. Обговорюємо сесійні питання, часто сходимося думці,що окремі проекти це не на часі приймати.

– А з якою вашою порадою він не погодився?

– (Задумався, - ред.) Він знає. І знає наслідки того, що не дослухався моєї думки.

– Говорячи про реорганізацію міських управлінь і департаментів, хочу задати запитання, яке часто звучить у соцмережах: чому залишилося нереформованим управління культури? Це тому, що там керівниця – ваша однопартійка?

- Щодо управління культури,то пропозицій реформувати його не було. Чим можна замінити культуру? Культура – це найбільш складна річ, яка дуже чутлива до втручань із зовні. Є тут матеріальна частина, за яку міська влада несе безпосередню відповідальність – це фінансування, організація роботи мистецьких та музичних шкіл, створення належних умов для роботи творчих людей. Ти можеш, звісно, прийти і, як великий реформатор, сказати: "Завтра наша музична школа закине скрипку і фортепіано, і тепер ми дітей почнемо вчити грати на бас-гітарі". Маю сумнів,що це спрацює. Не можна перевертати все з ніг на голову. Має бути баланс культурного консерватизму, традицій і нового. Необхідно сприяти втіленню креативних ідей, підтримувати цікаві мистецькі ініціативи, навіть, якщо вони здаються комусь чудернацькими,бути чутливими до культурних попитів чернівчан.

- Найбільша проблема у Романа Клічука – відсутність комунікації. У себе на фірмі він міг порадитись з вузьким колом людей, одноосібно прийняти рішення і запустити його в дію. Але це не працює у місцевому самоврядуванні. Тим більше у такому місті, як Чернівці. Тому ми маємо і турнікет, і демонтаж пам’ятника Воробкевичу, і флагшток біля парку "Жовтневого".

Джерело: https://molbuk.ua/

1