WWF і ОБСЄ запрошують волонтерів дослідити ринок чорної ікри в Україні

WWF і ОБСЄ запрошують волонтерів дослідити ринок чорної ікри в Україні

10.06.2015, 19:51

Через великий попит на чорну ікру більшість видів ряду осетроподібних знаходяться зараз на межі зникнення. WWF і ОБСЄ запрошують волонтерів допомогти виявити браконьєрську ікру на полицях наших магазинів та ринків.

 Чорна ікра (англ. caviar) - це оброблена незапліднена ікра риб ряду осетроподібних. З шести наявних у дикій природі України видів два - шип та атлантичних осетр - вже зникли, а решта знаходиться у критичному стані. Основна причина їх зникнення - це браконьєрський вилов (лов офіційно заборонено з 2000 р.), а наявні у продажу м’ясо та ікра осетрових мають бути тільки штучно вирощеними в аквакультурі. Разом з тим, поряд з легальним товаром можна зустріти підробку, що імітує аквакультурне виробництво, будучи при цьому браконьєрським продуктом з дикої риби.

 Тому, щоб з'ясувати цю особливість ринку чорної ікри в Україні, Всесвітній фонд природи WWF і ОБСЄ шукають допомоги волонтерів. Необхідно зібрати інформацію про походження і виробників чорної ікри на точках продажу, щоб потім перевірити і визначити потенційних постачальників дикої риби.

 Завдання волонтера полягає у наступному – під час походу до супермаркету, магазину чи на ринок потрібно сфотографувати (на телефон чи інший гаджет) зовнішній вигляд банки з чорною ікрою разом із цінником та зафіксувати дату і місце продажу чорної ікри. Бажано, щоб можна було прочитати максимум інформації з етикетки. Після цього необхідно заповнить таблицю за посиланням http://goo.gl/forms/RCfXvjT3HL та вислати фото та таблицю за адресою [email protected].

 Терміни проведення кампанії - з 1 по 30 червня 2015. Троє учасників, які нададуть максимально повну інформацію по найбільшій кількості банок з ікрою, отримають брендові футболки та екоторби від WWF. Учасник, який надасть максимально повну інформацію про банку з найбільш неочікуваного місця продажу, отримає заохочувальний приз від ОБСЄ.

 Кожна знахідка надзвичайно важлива для того, щоб нарешті зупинити незаконний обіг товарів із диких червонокнижних видів та врятувати риб, що за мільйони років свого існування пережили динозаврів, але можуть не пережити людину.

 Фотографування товару не порушує закону. Кожен українець можете це зробити на підставі Закону України «Про захист прав споживачів», ст. 4, п.1: «Споживачі під час придбання, замовлення або використання продукції, яка реалізується на території України, для задоволення своїх особистих потреб мають право на: …4) необхідну, доступну, достовірну та своєчасну інформацію про продукцію, її кількість, якість, асортимент, а також про її виробника (виконавця, продавця)…»

 За більш детальною інформацією звертайтесь:

Наталія Гозак,

Координатор проектів WWF в Україні,

e-mail: [email protected]

wwf.panda.org/ukraine    

1