Попри проблеми зі злітною полосою Порошенко анонсував нові міжнародні рейси Wizz Air з Чернівців

Попри проблеми зі злітною полосою Порошенко анонсував нові міжнародні рейси Wizz Air з Чернівців

24.03.2019, 14:40
Відомі лоукостери WizzAir та Sky Up зацікавилися співпрацею з аеропортом Чернівців і хочуть відкрити нові міжнародні рейси з цього аеропорту.

 Про це під час свого офіційного візиту на Буковину заявив Президент України Петро Порошенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зокрема, коментуючи досягнення уряду та подальші інфраструктурні наміри української влади, глава держави сказав, що на чернівецьке летовище очікують зміни.

"На часі - реконструкція і модернізація аеропорту "Чернівці" імені мого друга Леоніда Каденюка. Надійшли пропозиції від лоукостерів WizzAir, Sky Up для нових міжнародних рейсів з Чернівців. І це добре. Лоукост означає, що це ще й дешево. І це правильно. І сьогодні ми можемо скористатися безвізовим режимом та біометричним паспортом - не лише поїхати в Румунію, а їхати набагато далі", - сказав Петро Порошенко.

 Водночас, за словами глави держави, наразі розглядається можливість базування транспортної авіакомпанії Vulcanair у Чернівецькому аеропорту. 
 
Міністр інфраструктури Володимир Омелян під час робочого візиту до Чернівців зазначив, що питання аеропорту "Чернівці" будуть обговорювати на державному рівні.  Володимир Омелян розповів, як вирішуватимуть ситуацію із аеропортом "Чернівці"Про це він повідомив під час прес-конференції у Steinbarg Gallery&Cafe. 
 
"Ми ще обговорюватимемо ситуацію щодо Чернівецького летовища. Ми виходимо з тієї позиції, що якщо місто хоче мати ефективно працююче летовище, злітна смуга повинна бути повернута державі. Тоді ми зможемо скерувати ресурс платників податків з держфонду, який діє в програмі розвитку регіональних аеропортів, на реконструкцію цього летовища", – сказав Володимир Омелян.
 
Комунальне підприємство "Міжнародний аеропорт "Чернівці" імені Леоніда Каденюка" може мати проблеми з прийомом літаків через зношену злітно-посадкову смугу. 

Про це під час громадського обговорення бюджету повідомив директор підприємства Борис Морський. 
 
"Останній ремонт центру смуги робився десять років тому. А термін служби аеродромного асфальтобетонного покриття – десять років. У квітні у чернівецькому аеропорту відбудеться сертифікація аеродромної служби Державною авіаційною службою України. І ми переживаємо, щоби не вийшло, як у 2014 році, коли 40 відсотків злітно-посадкової смуги було виведено з експлуатації. Але це була бічна частина, а центральну частину смуги могли використовувати. Зараз ситуація гірша. Якщо нам закриють центральну частину смуги, ми можемо втрати все, чого досягли", - зазначив Борис Морський.

За словами директора, на підприємстві здійснено комісійне обстеження смуги і визначено, що на її ремонт потрібно 23 мільйони гривень.

"Смуга має 90 тисяч квадратних метрів. Ремонту підлягають 20 тисяч квадратних метрів злітної смуги центральної частини. Аеропорт просить, щоби це було зроблено за кошти департаменту ЖКГ, бо підприємство немає таких грошей. Минулого року власними силами змогли відремонтувати найкритичніші 100 метрів злітної смуги", - сказав Борис Морський.

Також посадовець розповів, що із запитами щодо ремонту злітної смуги до міської ради зверталися неодноразово, але результату немає. 

"У 2018 році аеропорт не звертався за додатковими коштами. А до бюджету міста сплатили понад 10 мільйонів гривень. Запити щодо ремонту злітної смуги до міської ради подавали ще з липня минулого року. Йшлося навіть про те, що якби не почалися ремонті роботи на проспекті Незалежності, тоді би запланували робити ремонт злітної смуги", - повідомив директор. 

Наразі аеропорт обслуговує лише один рейс. Але якби злітна смуга була у належному стані, Чернівці могли би приймати більше літаків.

"Ми би могли виконувати зимову чартерну програму. А зараз обслуговуємо лише один рейс, і не можемо прийняти інші літаки. Будемо виконувати рейси на Анталію та на Бергамо (Італія), але на літаках малої місткості. І взагалі стоїть питання, чи зможуть і ці літаки сідати", - додав Морський. 

На громадських слуханнях проголосували за вивчення можливості пріоритетного фінансування ремонту асфальтопокриття центральної частини злітної смуги аеропорту. Але начальник фінансового управління міської ради Лівія Бамбуляк зазначила, що наразі таких значних коштів для ремонту аеропорту немає. 
 
Нагадаємо, прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та міністра інфраструктури Володимира Омеляна закликали допомогти з виділенням грошей на ремонт злітно-посадкової смуги міжнародного аеропорту "Чернівці" імені Леоніда Каденюка.

Про це йдеться у депутатському запиті нардепа Максима Бурбака до урядовців. "Звернувся із депутатським запитом до Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана та міністра інфраструктури Володимира Омеляна сприяти у виділенні коштів для ремонту злітно-посадкової смуги Чернівецького аеропорту. Уже 6 рік, разом з колегою Миколою Федоруком опікуємося розвитком нашого Буковинського летовища. За ці роки необхідність його роботи вже доведена тисячами чернівчан, які мають змогу літати в різні країни. Тому і надалі відстоюватиму роботу і розвиток аеропорту Чернівці. Попри спротив місцевих фірташівських запроданців з Чернівецької міськради, які роблять все для його знищення", – написав Бурбак на своїй Facebook-сторінці.

 
 
Нагадаємо, що через проблеми зі злітною смугою вже скасовано  всі авіарейси до Шарм-ель-Шейху (Єгипет) з міжнародного аеропорту "Чернівці".
 
У авіакомпанії зазначили, що в КП “Міжнародний аеропорт “Чернівці” імені Леоніда Каденюка" не встигли підготувати злітну смугу до початку перельотів, а точніше, подовжити її. 

Програма польотів мала розпочатися 25 березня, а квитки на перший рейс були майже розпродані, про це повідомив користувач Facebook Bogdan Staryk:



У КП “Міжнародний аеропорт “Чернівці” імені Леоніда Каденюка" повідомили, що жодних рейсів з Чернівців до Шарм-ель-Шейху не планувалося.
 
Фото: самолет Wizz Air (flickr.com/Guido Benedetto)
 
За матеріалами molbuk.ua
1


КОМЕНТАРІ (1)

Наш Порошенко,як кугут в курнику: "Прокукурікав і все", а там вже, що буде, його це вже не цікавить...".

avatar

Василько

25 березня 2019 09:00