Washington Post: Прокуратура США обвинувачує Фірташа у хабарництві в США

Washington Post: Прокуратура США обвинувачує Фірташа у хабарництві в США

26.07.2017, 12:33

Нове розслідування відбувається в межах справи проти Фірташа стосовно міжнародного підкупу

Нова судове подання в США стверджує, що в межах справи проти проросійського українського олігарха Дмитра Фірташа щодо міжнародного підкупу, деякі з хабарів призначались особам в США. Також згадуються його зв’язки з колишнім членом передвиборчої кампанії президента США Полом Манафортом. Про це повідомляє The Washington Post.

Як повідомляється, новий позов було подано у відповідь на прохання Фірташа до прокурорів Чикаго відмінити усі звинувачення проти нього. Його обвинувачують в підкупі розміром у $18 млн для отримання дозволу на видобування титану в Індії. За інформацією видання, титан мав далі потрапляти до Чикаго. Фірташ обвинувачення відкидає.

52-річного українського олігарха було затримано в Австрії в 2014 році за американським ордером, після чого звільнено під заставу у розмірі $172 млн. Сполучені Штати продовжують домагатись його екстрадиції.

Одним з аргументів Фірташа стосовно закриття справи проти нього, є те, що злочин, в якому його звинувачують не стосується Сполучених Штатів і, відповідно, американські суди не мають відповідної юрисдикції. Але чиказькі прокурори на 110 сторінках обвинувачень стверджують, що мають докази того, що особи з США також отримали хабарі. Деталей не повідомляється.

The Washington Post також повідомляє, що перш ніж стати менеджером кампанії Трампа, Манафорт мав ділову угоду із Фірташем щодо реконструкції готелю в Манхеттені. По чиказькій справі Манафорт не проходить, але його особа фігурує у справі розслідування імовірного втручання Росії в американські вибори 2016 року.

Як повідомлялось, генпрокуратура України не повідомляла про підозру в будь-якому злочині українському олігарху Дмитру Фірташу, але проводить розслідування у справах його підприємств. Мова йде про відмивання коштів з підконтрольних йому підприємств з метою ухилення від податків.

За кілька місяців, у липні, три хімпідприємства Ostchem Фірташа, після затяжного простою, відновили свою роботу.

13 липня Антимонопольний комітет України визнав акт зловживання становищем на ринку мінеральних добрив підприємствами Дмитра Фірташа. Було прийнято рішення оштрафувати всіх учасників групи Ostchem у розмірі 10% від загального прибутку за 2016 рік, а також повернути усі ціни до ринкового рівня. 

Джерело: https://mind.kiev.ua/

1