«Виручка» за тиждень - майже 40 тисяч гривень: у СБУ повідомили подробиці торгівлі паспортами  посадовцями управління Державної міграційної служби в Чернівецькій області

«Виручка» за тиждень - майже 40 тисяч гривень: у СБУ повідомили подробиці торгівлі паспортами посадовцями управління Державної міграційної служби в Чернівецькій області

14.02.2020, 13:57

На Буковині СБУ викрила посадовців Державної міграційної служби на завищені вартості послуг для громадян

Масштабну схему систематичного одержання неправомірної вигоди посадовцями Управління Державної міграційної служби в Чернівецькій області блокувала Служба безпеки України.

За даними слідства, один із керівників обласного управління ДМС спільно з начальником районного відділу установи налагодили механізм вимагання грошей з мешканців регіону. Чиновники штучно завищували вартість послуг за оформлення паспортів громадян України у вигляді ID-картки та біометричних паспортів для виїзду за кордон.

До протиправної діяльності посадовці залучили представника місцевої фірми як посередника для отримання неправомірної вигоди від громадян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хабарі за отримання закордонних біометричних паспортів та ID-карток – на Буковині ДБР провело 7 обшуків у працівників міграційної служби

Правоохоронці викрили трьох осіб, можливо причетних до схеми, у службовому кабінеті одного з посадовців обласного управління ДМС після отримання чергової «передачі» у розмірі майже 40 тисяч гривень. За оперативною інформацією, вказану суму неправомірної вигоди посадовці районного підрозділу ДМС «зібрали» протягом тижня.

Під час проведення обшуків за місцем роботи виявлено гроші, отримані незаконним шляхом, чорнові записи та інші матеріали, які підтверджують протиправну діяльність. Також в автомобілі одного із фігурантів виявлено 5 тисяч доларів США та півтори тисячі євро, ймовірно одержаних незаконним шляхом.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення зловмисникам про підозру.

У межах кримінального провадження за ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України тривають слідчі дії.

Операція проводилась спільно з Територіальним управлінням ДБР, розташованим у м. Хмельницькому, під процесуальним керівництвом Прокуратура Чернівецької Області.

Пресслужба УСБУ в Чернівецькій області

На Буковині викрили протиправну схему отримання грошей працівниками міграційної служби

 Прокуратурою області спільно з слідчими Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому, за оперативного супроводу Управління Служби безпеки України в Чернівецькій області викрито злочинну схему, налагоджену співробітниками державної міграційної служби в Чернівецькій області.

Зазначені особи організувалипротиправний механізм незаконного  отримання коштів від громадян, які зверталися до відділу УДМС в Чернівецькій області за послугами з видачі паспортів для виїзду за кордон, а також паспортів громадян України у вигляді ID-картки.

Так, на вимогу зловмисників, задля одержання паспортів громадянами надавались кошти у розмірах, більших від офіційно встановлених платежів.

13.02.2020 за наслідками злочинної діяльності проведено численні обшуки, в тому числі і в службових приміщеннях співробітників УДМС, де вилучено грошові кошти на суму понад 100 тис грн, походження яких встановлюється.

На даний час у кримінальному провадженні проводяться невідкладні слідчі дії, за результатами яких вирішуватиметься питання щодо повідомлення посадовцям про підозру, обрання запобіжного заходу та відсторонення від посади.

Пресслужба прокуратури Чернівецької області

1