Вимагаю, щоб 22 січня, коли я, як народний депутат України буду проводити відкритий прийом керівників книгарень, на цих слуханнях були  голова обласної ради Гайничеру, перший заступник голови Чернівецької ОДА Галиць та пан Онуфрик, - Бурбак

Вимагаю, щоб 22 січня, коли я, як народний депутат України буду проводити відкритий прийом керівників книгарень, на цих слуханнях були голова обласної ради Гайничеру, перший заступник голови Чернівецької ОДА Галиць та пан Онуфрик, - Бурбак

20.01.2013, 23:25

Ведуча: маємо ще одне запитання з мережі Фейсбук: Максим Юрійович! Розкажіть, як там ситуація з книгарнями? Влада намагається відволікти увагу мешканців міста, але це ще гірше нагнітає ситуацію!!! Дякую.

Максим Бурбак: питанням про книгарні влада відволікала увагу громадськості від більшості питань, які були протягом року на порядку денному сесій обласної ради. Це і розбазарювання надр Чернівецької області, це і питання прийняття бюджету. Ви пам’ятаєте, як ми воювали 21 грудня за книгарні, а під шумок пройшов бюджет, хоча я казав, що це нульовий бюджет. Тобто, влада використовує це питання, щоб громадськість спустила пару, але все ж таки це питання ми доведемо до кінця. Сьогодні я був в Чернівецькій обласній раді, не в ОДА…

Слухач: я знаю вас, как патриота Буковины и Черновцов, могли бы ли вы поддержать каналы ТВА и Черновцы, потому что есть информация, что возможно они уже не будут вещать в телесетке после 2015 года? И еще одно – могли бы вы подключить своих друзей, бизнесменом и добиться того, что бы хоть один черновицкий канал был в спутнике?

Максим Бурбак: щодо підтримки каналів ТВА та Чернівці, знаю, що канал ТВА відмовився від послуг опозиційних кандидатів, але це вже внутрішньо редакційна політика телеканалу, це питання до керівництва. Щодо каналу Чернівці, я знаю, що керівництво каналу активно відстоює свої права і якщо вони до нас звернуться – ми їх підтримаємо, тому що місцеві канали конче потрібні. Щодо заяви до друзів-бізнесменів та участі наших каналів в супутниках, то це цікава бесіда, я розмовляв з представниками каналів, то зараз така світова тенденція, що всі йдуть в Інтернет, тому навіщо спонсорувати вихід на супутник, якщо було б краще підтримувати вихід в Інтернет і думаю, що це буде більш прогресивна технологія, яку ми зрозуміємо через 2-3 роки.

Ведуча: давайте повернемось до питання книгарень.

Максим Бурбак: сьогодні я зареєстрував звернення до пана Гайничеру, до пана Папієва та поінформував, що 22 січня, відповідно до звернення до мене керівників книгарень, я буду проводити відкритий прийом керівників книгарень, як народний депутат України. Запрошую також всіх городян, які хочуть висловити своє ставлення до цього, побачити цю проблему у нових ракурсах, згідно статусу народного депутат я вимагаю, щоб на цих слуханнях був присутній голова обласної ради Гайничеру, перший заступник голови Чернівецької ОДА Галиць, який лобіює питання забирання цих книгарень, пана Онуфрика, який є виконавцем цього всього: щоб вони та директори книгарень й ЗМІ з’ясували хто є хто в цім питанні. Я впевнений, що лишіть їх в спокої – 20 років вони працювали та не брали жодної копійки з бюджету області. Наприклад, книгарня «Букініст» є ще державно-комунальною власністю – такої форми власності в Україні немає. Чому ви за 20 років не привели документацію у відповідність, що ви хочете зробити цим? А ви вимагаєте їм вийти з цього. Вони ентузіасти цього. А коли пан Гайничеру каже, що це аматори – це професіонали. Це люди, які поклали 20 років свого життя, а то і більше для того, щоб їх зберегти, ці книгарні є тим елементом, який вивів м. Чернівці на перші позиції журналу «Фокус». Пам’ятаєте, що Чернівці були по привабливості на другому чи третьому місці і завдяки тому, що була збережена мережа книгарень, рейтинг підвищився. Лишіть їх в спокої! Вони не просять допомоги – було б правильніше їм допомогти, а створити комунальне підприємство, взяти гроші з обласного бюджету, який пустий – 200 тисяч взяти допомоги, 50 тисяч взяти на статутний фонд, цього статуту не бачив жоден депутат обласної ради. Що ви робите з людьми? І 200 тисяч – це на погашення заборгованості двох книгарень, які є банкрутами давним-давно. Там більше питань до влади, аніж у влади є на них відповідей. Я впевнений, що це є особиста зацікавленість Галиця по руйнуванню цих книгарень – раз. Вони так показують те, що вони керують цією областю, вони підім’яли під себе місцеве самоврядування, вони підминають під себе повністю все у цій області. Ще раз повторюю – повнота влади породжує повноту відповідальності!

 Михайло Миколайович Папієв 31 березня на сесії обласної ради, коли було прийнято рішення щодо створення комунального підприємства «Буковинська книга» обіцяв у жовтні прозвітувати про створення мережі книгарень по області. Де мережа? Де звіт за це? Нічого немає, тобто, це лише забаганка окремих чиновників-бюрократів, які не мають до цього ніякого відношення, щоб забрати єдине – приміщення у центрі міста. І не розказуйте мені свої докази – що треба зменшити кількість бухгалтерів, оптимізувати витрати: вони у вас нічого не брали, лишіть їх в спокої, вас цікавлять тільки приміщення. І ми будемо їх захищати, я дуже вдячний громаді міста Чернівці та ЗМІ, які стали на захист книгарень, вдячний молоді, яка проводила читання на сходах ОДА. Це сколихнуло наше суспільство і ми будемо відстоювати інтереси книгарень. Тому я сьогодні ще подав позов в Адміністративний суд, яким я буду судитись з обласною радою щодо незаконності прийняття рішення про звільнення Лібанової та Барановської, тому що це питання було розглянемо з порушенням регламенту на другому пленарному засіданні і саме головне – Чернівецька обласна рада захворіла хворобою ВРУ – це кнопкодавство та піаністи. Це є порушенням чинного законодавства, я щиро вдячний колезі по обласній раді Салагору, який розробив проект змін до регламенту, який передбачає кримінальну відповідальність депутатів обласної ради за кнопкодавство.

 Це є ганебне явище, я думаю, що не личить головам райдержадміністрацій Чернівецької області відкрито тиснути ґудзики за своїх сусідів. Хлопці, відвідуйте сесійні засідання – і все.

Друкопис програми „Суть речей” на Станція 103.2 ФМ від 17 січня 2013 року. Ведуча: Оксана Денисюк. Запрошений гість: народний депутат України Максим Бурбак.

Інформаційна агенція А.С.С.

1