Вийшло вже друге цього року видання роману «Солодка Даруся» буковинки Марії Матіос  з бонусами для читачів

Вийшло вже друге цього року видання роману «Солодка Даруся» буковинки Марії Матіос з бонусами для читачів

04.12.2020, 11:13

Легендарну книжку перевидало культове київське видавництво АБАБАГАЛАМАГА.

(Для довідки: з 2004 року у львівському видавництві ПІРАМІДА вийшло 10 видань «Солодкої Дарусі» загальним накладом 200 тис. примірників. Роман перекладено 8 мовами, зокрема, англійською, французькою, німецькою, польською, литовською та ін. У багатьох  країнах Європи «Солодка Даруся» вийшла окремою книжкою). 

У новому київському виданні книги розміщено QR-код, перейшовши за яким читачі роману отримають чимало додаткових бонусів.

Зокрема, матимуть можливість побачити видовищний народний танець «Хора маре» у виконанні артистів Заслуженого академічного буковинського ансамблю пісні і танцю імена Андрія Кушніренка. Авторський текст, який супроводжує і пояснює відеоряд, тут читає акторка театру і кіно, перша міністерка культури України  Лариса ХОРОЛЕЦЬ.

У другому епізоді той самий танець «Хора маре» виконує самодіяльний ансамбль танцю ЗГАРДА  з села Розтоки, що на буковинській Путильщині. Окрім пластичної краси хореографічного дійства і добре впізнаваної мелодії, приємною несподіванкою тут стане авторський голос. Адже супровідний текст, який пояснює, що значить для кожного буковинця цей танець, читає Марія Матіос - авторка «Солодкої Дарусі».   

 Доступно за посиланням Солодка Даруся (ababahalamaha.com)

- Самодіяльний ансамбль танцю ЗГАРДА  з села Розтоки при місцевому Будинку культури створили ще 2004/2005 року,  - розповів BukNews директор закладу культури Володимир Бойчук. – Ініціативну групу місцевих мешканців надихнула ідея зберегти і показати світу дивовижний світ старовинних гуцульських танців і співанок. Довший час Буковинська Гуцульщина, а це весь Путильський і частина Вижницького районів нинішньої Чернівецької області, дещо відставали від сусідів з Косівщини чи Верховини. Відтак у репертуарі самодіяльного колективу з’явилися автентичні гуцульські співанки, танці, у тому числі легендарна «Хора маре».

- На репетиції учасники колективу збиралися у вільний від заробітку на хліб насущний час. Але зусилля були того варті. Вже найближчого звітного концерту самодіяльних колективів у Києві на сцені палацу «Україна» ЗГАРДА з буковинських Розтік здійснила справжній фурор. Посипалися запрошення на різноманітні фестивалі, в тому числі за кордон. Представлена в інтерактивному додатку до нового видання «Солодкої Дарусі» версія танцю – це запис із виступу буковинського колективу на фестивалі у Польщі.

- Зараз, на жаль,  самодіяльний ансамбль танцю ЗГАРДА у Розтоках активно не виступає. Хтось припинив активні виступи через вік, когось вигнала на заробітки у далекі світи потреба заробляти на щоденне життя. Проте у Розтоках не втрачають надії, що колись на сцену Будинку культури вийде молодше покоління мешканців села, з якими зараз займаються фахівці. Аби не тільки повторити танцювальний успіх своїх батьків, але й, можливо, перевершити його.  

У розмові з нашим кореспондентом пані Марія Матіос відкрила невеличку «таємницю»:

- Володимир Бойчук, який є директором будинку культури в Розтоках, - це син колишньої акушерки колишнього Розтоцького пологового будинку Юлії Сергіївни СОЛОДЧЕНКО, яка приймала пологи у моєї мами, коли я народжувалася, і приймала пологи у мене, коли я народжувала сина. І розтіцький весільний танець у книзі - це мій жест вдячності моїй отеччині і, зокрема, памяті Юлії Сергіївни.

Окрім того, зчитавши QR-код, щасливі володарі нового видання зможуть переглянути фрагменти вистави «Солодка Даруся». Це уривки з цьогорічних вистав під відкритим небом у Богородчанах та Надвірній, коли актори Івано-Франківського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Івана Франка перетворили свій колектив у «тревел- театр» у зв’язку з пандемією, і гастролювали тільки в тих районах, де було дозволено. 

Доступно за посиланням Солодка Даруся (ababahalamaha.com)

Варто додати, що QR-кодами, за якими читачам відкриваються різні дивовижі, київське видавництво АБАБАГАЛАМАГА позначило всі книжки відомої авторки родом з Буковини. 

1