Вижниця святкувала День міста

Вижниця святкувала День міста

24.05.2016, 00:52

22 травня жителі та гості Вижниці зібралися на площі Героїв Майдану аби відзначити 515-ту річницю від першої згадки про Вижницю.

Розпочалися святкування урочистим підняттям Державного прапора України та прапора Вижниці. З вітальним словом до містян звернувся міський голова Олексій Чепіль.

Відтак, з площі стартував патріотичний велопробіг організований місцевими активістами. До Всеукраїнського велодня, який також відзначають сьогодні, долучився і голова районної державної адміністрації Руслан Сенчук.

Участь у заходах присвячених річниці Дня міста Вижниці взяв голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук. Разом з керівниками районної влади вони побували на відкритті каплички Святого Миколая Української греко-католицької церкви.

«Вижницю часто називають воротами в Карпати. Святий Миколай вважається покровителем подорожуючих та дітей. Тож переконаний, що Святий Миколай завжди оберігатиме всіх, хто подорожує через Вижницю в Карпати», - сказав керівник краю.

Після на центральній сцені міста відбулося урочисте відкриття свята. Олександр Фищук привітав вижничан з Днем міста та вручив Почесні грамоти обласної державної адміністрації.

Зі словами вітання до жителів та гостей Вижниці звернулися Руслан Сенчук, Михайло Андрюк та Олексій Чепіль.

До Дня міста у Вижниці за ініціативи мера Олексія Чепіля відкрили виставкову залу сакрального мистецтва. Свої роботи представила Світлана Ярема, у творчому доробку якої вже понад 300 ікон та картин.

За словами Олексія Чепіля відкриття у місті виставки робіт Світлани Яреми є закономірним, адже її творчість знана й поза межами України.

У другій залі – виставка робіт молодого фотографа Олексія Чепіля, який відобразив в унікальних професійних світлинах сакральну гуцульську муровану та дерев’яну архітектуру церков Вижниччини.

Також до Дня міста у парку імені Юрія Федьковича відбулося відкриття відновленої криниці, де в свій час пив воду буковинський соловій, та алеї чорнобильців. Олексій Чепіль висловив подяку керівництву та студентам коледжу прикладного мистецтва, які виконували роботи.

Цього року започатковано дитячий фестиваль «Міні-міс Вижничаночка 2016». В рамках якого 22 учасників виборювали звання міні-міс.

Особливістю щорічного відзначення Дня міста є звернення до народної музики. Так, під час фестивалю «Зачарований легінь» з центральної сцени міста лунала музика видатних українських композиторів та європейських класиків у виконанні лауреатів Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів, студентів Чернівецького музичного училища імені Сидора Воробкевича (кафедра народних інструментів, керівник О.В. Буришин).

Особливе враження на учасників свята справила концертна програма за участі аматорів клубних установ району. Вперше на центральній сцені району презентували свою творчість – вокальний дует «Два крила», чоловічий вокальний ансамбль «Карпатські джерела» (смт. Берегомет), ансамбль родинного співу с. Іспас (Гокут) та жіночий вокальний ансамбль с. Іспас «Колорит».

Вже неодноразово в святкових концертах міста бере участь композитор, співак, виконавець авторських творів Володимир Гамера. З Вижницею він пов'язаний не лише дружніми стосунками, але й творчими здобутками, адже значна кількість творів написана на вірші місцевих авторів – Івана Закусила, Віктора Максимчука, Лідії Михайлюк, Манолія Попадюка та інших. Так і цього разу з сцени лунали пісні «Моя чарівна Вижнице», «Молитва про матір», «Герої не вмирають» створені у співпраці з митцями краю. Також для жителів та гостей Вижниці виступила вокальна група «Вікторія».

 Про це BukNews повідомили у Секторі внутрішньої політики та доступу до публічної інформації апарату райдержадміністрації.

1