Видумують, що Карпатські річки найчистіші…

Видумують, що Карпатські річки найчистіші…

25.03.2019, 14:40

Справді, чистими, як уранішня роса, карпатським річкам суджено від Бога. Та людина в своїй подобі часто-густо в угоду своїм інтересам завдала карпатським річкам такої біди, що ці водойми вже й на річки не схожі.

А для тих, хто їх ідеалізує і не відає суті, пропоную пішки пройтися бережками Білого Черемоша. Наприклад, від Усть-Путили до Яблуниці. Пройдетеся і неодмінно вигукнете: «Боже, та бодай такого ніколи не видіти». І це справедливо. Адже, що по наш бік, що по Івано-Франківську сторону лісопильня на лісопильні.  А тирса куди? Щоби без клопоту, її валом зсипають в той же Білий Черемош, котрий в усі далекі часи справді був найчистішою річкою на континенті та ще й рибки у ньому водилося предостатньо. А зараз від тієї тирси, що тхне усілякими деревинними кислотами, у річці загинуло все живе.

Та якщо вже комусь таки закортить побачити у наших Буковинсько-Покутських Карпатах чисту-пречисту воду, раджу побувати на річках: Фальків, Бісків, Калиничі, Сараті, Товарниці, Яловичорці, Андриківському і Сторонці-Путиліві. Там, на відлюдних і зникаючих хутірцях тирсу з лісопилок, на облаштування яких треба ще й дуже багато коштів, у водицю поки що не сиплять. До пори, до часу…

Іван Агатій

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Миючі засоби та недостатня очистка стічних вод збільшують концентрацію фосфатів у річках

 

1


КОМЕНТАРІ (1)

Іване, шаную твоє неординарне письмо, але в тім, що тирсу скидають у річки дуже сумніваюсь. Бо її охоче забирають з площадок підприємці, які виготовляють паливні брикети. Дай адреси тих, в кого вони є, і підприємець самовивозом єабере. Ще й за вантаження заплатить!

avatar

Антон

25 березня 2019 16:00