Вселенський Патріархат: Моcква не має підстав для організації урочистостей з приводу  1030-річчя Хрещення Русі

Вселенський Патріархат: Моcква не має підстав для організації урочистостей з приводу 1030-річчя Хрещення Русі

27.07.2018, 12:33

Моcква не має підстав для організації урочистостей з приводу подій наприкінці X ст. в Києві, а приєднання Київської Митрополії Московським патріархатом у другій полонині XVII ст. не визнається.

Як стало відомо Українська Помісна Православна Церква, Вселенським Патріархом на отримане від глави РПЦ Кірілла (Гундяєва) офіційне запрошення взяти участь в урочистих заходах, присвячених «1030-летию Крещения Руси» було направлено відповідь щодо неможливості та недоцільності участі представників Вселенського Патріархату у заходах, що проводитимуться в РФ.

У відповіді Вселенського Патріарха також зазначено, що дійсні свята з нагоди 1030-річчя Хрещення Київської Русі відбуватимуться у Києві, в яких представники Вселенского Патріарха приймуть участь 28.07, і на які представники Вселенського Патріархату були запрошені та призначена відповідна делегація.

Досить різка відповідь Вселенського Патріарха обумовлена його чіткою позицією щодо відсутності у Москви підстав для організації урочистостей з приводу історичних подій, які мали місце наприкінці X ст. в Києві, та невизнанні «приєднання» Київської Митрополії Московським патріархатом у другій половині XVII ст.

ДОВІДКОВА:

У президента впевнені, що залякування, тиск на ієрархів і священиків, поширення брехні у ЗМІ не завадить створенню української помісної церкви

Священників та єпископів Української православної церкви Московського патріархату примушували на готових бланках підписувати звернення до Вселенського Патріарха, аби той не давав дозвіл автокефалію, але ця кампанія виявилась провальною.

Про це в інтерв'ю «Главкому» розповів заступник голови Адміністрації президента Ростислав Павленко «Ми бачили, як провалилася кампанія зі збору підписів проти автокефалії: чимало священиків чи навіть владик з Московського патріархату відмовлялись брати в цьому участь», - зазначив Павленко.

Він не заперечив, що Московський патріархат та його прихильники часто чинять опір зусиллям української сторони отримати Томос на автокефалію від Константинополя, але додав, що будь-які дії, які означатимуть або порушення закону, або будуть вести до насильства будуть зупинятись.

«Залякування, тиск на ієрархів і священиків, поширення брехні (у ЗМІ чи через єпархії і парафії), намагання збити з курсу на автокефалію Константинополь, збір якихось листів – усе це переконує лише ініціаторів цих дій», - стверджує заступник голови президентської адміністрації. 

Інші церкви не виступають проти автокефалії Української православної церкви.«Радше є бажання дочекатись офіційного рішення Фанару, його реалізації в Україні – і тоді вибудовувати стосунки з новою церквою. До слова, однією з найбільших православних церков світу»,- підсумував Павленко.

Нагадаємо, за словами Павленка, Москва запускає відверту брехню і бруд в ЗМІ, аби завадити українській церкві отримати автокефалію. Але у Вселенському патріархаті ретельно перевіряють факти, тому не звертають увагу на міфи Москви. 

Повний текст читайте тут: https://glavcom.ua/

1