'Все, що викликало серйозний суспільний резонанс, ми перейменували і найближчим часом не буде необхідності до цього повертатися', - О. Каспрук.

"Все, що викликало серйозний суспільний резонанс, ми перейменували і найближчим часом не буде необхідності до цього повертатися", - О. Каспрук.

29.02.2016, 19:42

Міський голова Чернівців Олексій Каспрук відповів на закиди щодо перейменування вулиці Павла Каспрука у Чернівцях.

Про це він заявив у понеділок на брифінгу в Чернівцях.

"Розгорнулася дискусія, мої "друзі" вирішили попрацювати над тим, щоби перейменувати вулицю Павла Каспрука. Нібито тому, що він був секретарем міськкому партії. Але хочу нагадати громадськості: по-перше, вулиця названа на честь Почесного громадянина міста Павла Каспрука. А Почесного громадянина він отримав уже за часів незалежної України за свою роботу головою ради її виконавчого комітету. Тобто фактично за роботу в органах місцевого самоврядування. Які вони у нас були тоді – ну, такі були. Але справа в тому, що у деяких моментах треба розуміти букву закону і дух закону. Тому що є деякі положення, які можна трактувати як, наприклад, заборону і перейменування руху, який пов’язаний з воїнами-інтернаціоналістами, бо це Радянський Союз, в деяких випадках проявляв агресію і так далі. То що, ми зараз пам’ятник учасникам війни в Афганістані будемо зносити? Я гадаю, що все те, що викликало такий серйозний суспільний резонанс, ми перейменували і найближчим часом не буде необхідності до цього повертатися", - заявив О. Каспрук.

Як відомо, вулиця Каспрука названа на честь Павла Каспрука - батька чинного мера Чернівців, колишнього голови Чернівецького міськвиконкому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Черновцы полностью декацапировали

Міський голова Чернівців Олексій Каспрук вважає, що чернівчанам варто концентруватися не на боротьбі із пам’ятниками.

Так він у понеділок на брифінгу прокоментував електронну петицію щодо ліквідації танку на вулиці Гагаріна у Чернівцях.

"Моя особиста думка – що треба концентруватися зараз на трохи інших речах, ніж боротьба з пам’ятником. Є петиція – будемо розглядати. Не всі ці символи ототожнюють тоталітаризм. Деякі з них ототожнюють героїчний подвиг українського народу боротьби з фашизмом. У цих танках гинули тисячі танкістів, українців, які боролися з фашизмом. Треба десь і міру знати. Хоча – буде петиція – будемо її розглядати", - сказав він.

Як відомо, на сайті Чернівецької міськради була зареєстрована електронна петиція з проханням ліквідувати пам’ятник-танк на вулиці Гагаріна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Глава Брянска: «Разрыв отношений со стороны Черновцов — решение политиков, а не народа»

Натомість плити із символікою колишніх міст-побратимів Чернівців Брянська і Подольська будуть вилучені із Алеї міст-побратимів на Центральній площі.

Про у понеділок на брифінгу повідомив міський голова Чернівців Олексій Каспрук.

"Після початку агресії РФ у нас ніяких співпраць не було. Ну, був один лист з якогось міста – чи Брянськ, чи Подольськ, - про те, що вони готові наших дітей прийняти у себе у дитячому таборі. Але ми його просто проігнорували", - повідомив О. Каспрук.

"Перше звернення сесії міськради – до них зверталися, ще коли була надія, що це якось можна зупинитися. Після того у нас ніяких контактів немає. І не буде. Що стосується рішення сесії – там укладені договори, в тому числі ті, які підписували Віталій Михайлішин, Микола Федорук. Вони чітко передбачали процедуру, як це потрібно робити. Ми все одно її порушили, ну, нехай подадуть на нас до суду", - додав мер Чернівців.

"Це, знаєте, таке гарне формальне рішення. Все одно ніякої співпраці не було і бути не може. На запитання про те, чи замінять на Центральній площі на алеї міст-побратимів плити з назвами Подольська та Брянська: замінимо", - повідомив Олексій Каспрук.

Джерело: molbuk.ua

1