Врятувати 'пятачок'

Врятувати "пятачок"

29.03.2012, 15:29

            Незвичайний інтерес засобів масової інформації до звичайного на перший погляд конкурсу шпаківень “Дах для птаха”, який провели у чернівецькому парку імені Юрія Федьковича, неспростовно засвідчує: попит на шляхетні вчинки у суспільстві присутній. Бо яка ще, окрім суто моральної, користь від участі у такому змаганні для загалом 38 його учасників? Ну, не брати ж за таку різноманітні заохочувальні дрібнички, якими вшанували їх переможців. Хоча й вони - ігри чи комп'ютерні "флешки", звісно, були. Частину призів надали спонсори від "Фронту Змін". А найголовнішим призом став абонемент на безкоштовне відвідування всіх дитячих атракціонів у парку імені Тараса Шевченка. Щоправда, після вже оголошеного наміру вкотре підняти ціни на них, у фінансовому плані це, можливо, не така вже й дрібничка. Але справа тут все таки в іншому... І нехай переможці конкурсу, так само як всі ті понад тридцять його учасників – учні  перших-одинадцятих класів з 13 чернівецьких шкіл і навіть одного ПТУ, які представили свої роботи, ще не зовсім вправно вміють формулювати причини, що спонукали їх до участі в ньому -  головне те, що причини ці благородні. І сумнівів в цьому – жодних!

Найкращою журі конкурсу визнало трикутну шпаківню учня 11-го класу школи №16 Віталія Довганюка. Друге місце – в учениці 3-Б класу ЗОШ № 4 восьмирічної Анни Суховерської. А третіми зі своїм будиночком для птахів стали брати близнюки Артем та Андрій Драгінди, учні дев’ятого класу школи № 8. Трете місце з хлопцями також розділив учень 3-Б класу ЗОШ № 31 Роман Закревський. Найкреативнішою, за що вона також  отримала спеціальний приз, визнали шпаківню сім’ї Кучуряну. Вирізьблена зі шматка суцільного дерева шпаківня у вигляді голови доброго лісовика нікого не залишила байдужим. Над нею трудилася ціла родина: донька Майя, син Оскар, батько Степан. Найактивнішими виявилися учні ЗОШ №4, які подали на конкурс одразу 9 робіт. І більшість з них зробили не хлопці, а дівчата. З готового матеріалу шпаківню можна зробити за кілька годин в крайньому разі за день, - запевнили переможці. На різьблення "лісовика" пішли субота-неділя.

Та хіба справа в місцях? Чи, може, не відзначені призами витвори дитячої уяви чимось гірші за переможців? Єдина відмінність між ними: нагороджені журі пташині апартаменти виготовлено з точним дотриманням усіх параметрів необхідних для проживання в них шпаків, а при виготовленні інших перемогла фантазія. Деякі з робіт справді вражали своєю креативністю – яскраво розмальовані, химерних форм. Наприклад, шпаківня з верандою учениці 1-Б класу ЗРШ № 16 Насті Костик. Інші більше нагадували шпаківню, яку змайстрували Карлсон з Малим. І хоча Карлсон, як відомо, найкращий у світі будівничий шпаківень, йому також довелося пояснювати другові, що ж він насправді сотворив.

А щодо параметрів, то за словами художнього керівника центру дозвілля дітей та юнацтва парку ім. Ю.Федьковича Фелікса Шустера, не все, що тішить людське око, – підходить для птахів. Шпаківня має бути тільки з натурального дерева, в жодному разі не можна покривати її лаком чи фарбою – різкі запахи будуть відлякувати пташок. Те ж саме стосується і яскравих кольорів: будиночок має бути натурального кольору дерева. Відстань від дупла до дна – 15-20 сантиметрів, діаметр дупла – 5-6 см. Дах має бути повністю закритий, щоб не було протягу.

За словами переможця конкурсу Віталія Довганюка, це не перша в його житті змайстрована шпаківня, проте ця - найкраща. Хлопець особисто закріпив її на дереві в парку. Решту новеньких шпаківень розділять між іншими чернівецькими парками: імені Тараса Шевченка, Шіллера, "Жовтневий". Окремо варто сказати про центр дозвілля дітей та юнацтва парку ім. Ю.Федьковича  - місце, куди діти знесли на огляд свої шпаківні. Камерна обстановка цього парку – найкраще місце для  тихого відпочинку. Не даремно ж колись відомий письменник-політкаторжанин,  чернівчанин Петер Демант, який підписував свої книжки псевдонімом Вернон Кресс, назвав саме цей парк найпрекраснішим у світі. "Бачила напередодні, вже прилетіли лелеки і так гарно кружляли тут, над парком, - розповіла директор центру дозвілля дітей та юнацтва парку ім. Ю.Федьковича сказала Олена Глевська.  - Велика-велика кількість лелек тут кружляла. Отож, вже почалася справжня весна. День починає збільшуватися і невдовзі буде дорівнювати ночі". От якби до цього ще зберегти те, що без жодних зусиль дісталося  в спадок. Чернівчани, яким нині за сорок, чудово пам'ятають часи, коли на пагорбі  біля самого парку випускники всіх чернівецьких шкіл традиційно зустрічали схід сонця. Спогад про той день більшість з них зберігають упродовж життя. "Прикро, коли бачиш цілі автобуси туристів з Ізраїлю чи США, які спеціально завітали на "пятачок", щоб згадати юність, а їх тут зустрічає смітник, на який люди перетворили це місце", - нарікає Олена Глевська.  Можливо, хоч учасники конкурсу шпаківень інакше ставитимуться не лише до природи, але й життя.