Після Росії і Білорусі 'більшість' ВРУ скасувала перехід на літній та зимовий час

Після Росії і Білорусі "більшість" ВРУ скасувала перехід на літній та зимовий час

20.09.2011, 19:42

Верховна Рада України ухвалила постанову «Про зміну порядку обчислення часу на території України».  Як передає кореспондент УНІАН, за дане рішення проголосували 266 із 354 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.

Даною постановою передбачено установити з 27 березня 2011 року на території України час другого часового поясу з додаванням однієї години. Даною постановою визнано такими, що втратили чинність постанову ВР та постанову Української РСР щодо переходу на літній час. Таким чином постановою відмінено щорічне переведення годинників на зимовий та літній час.

За дану постанову голосували фракції та групи, які входять до парламентської більшості.

Як повідомляв УНІАН, 8 вересня Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти рекомендував парламенту прийняти проект постанови про зміну порядку обчислення часу на території України – тобто, відмовитися від переведення годинників на зимовий та літній час.

Проектом постанови (реєстр. №8330) пропонується установити на території України час другого часового поясу з додаванням однієї години.

Довідка УНІАН. Перехід на зимовий час і назад регулярно здійснювався в СРСР і Росії з 1981 року. Це роблять і більшість країн Європи.

Пропозиції про скасування в Україні переходу на літній та зимовий час почали лунати відразу після того, як з такою пропозицією виступило керівництво Російської Федерації.

9 червня 2011 року Президент Росії Дмитро МЕДВЕДЄВ підписав указ про скасування зимового часу. Документ набуде чинності за 60 днів після підписання.

Російським законом передбачається, що скасування переходу на зимовий час сприятливо позначиться на стані економіки Росії, а також на здоров`ї громадян. Раніше Д.МЕДВЕДЄВ неодноразово заявляв, що переведення стрілок годинників зв`язане зі стресом і захворюваннями.

15 вересня поточного року Білорусь відмовилась від переходу на сезонний час.

Коментар "BukNEWS": Дозволити собі розкіш жити тільки за сонячним або місцевим часом (визначається положенням Сонця над горизонтом) людство, звісно, не може. Уніфікувати систему обліку часу, починаючи з середини XIX століття, вимагав навіть банальний з точки зору сьогодення графік руху потягів. Про нинішні літаки годі й казати. Що, власне, тоді згідно з рекомендацією Міжнародного астрономічного конгресу і зробили, – йдеться у поширеній прес-службою ДП "Буковинастандартметрологія" довідці. Для цього поверхню Землі – від полюса до полюса вздовж меридіанів – умовно розділили на 24 часові пояси. Більша частина території сучасної України (95%), наприклад, розташована у другому годинному поясі. Лише невелика частина Закарпатської області знаходиться в першому часовому поясі, а Луганська і частково Донецька і Харківська області – в третьому. Знаючи в якому саме поясі знаходиться та чи інша територія, легко вирахувати різницю у часі між ними. Адже у всіх точках кожного часового поясу встановлюється час, відповідний середньому меридіану даного поясу. Середній меридіан другого поясу проходить поблизу Києва, тому і час у нас називається "київським". Кожний наступний пояс від попереднього відрізняє лише одна година часу. На захід від нульової лінії відліку поясів, що у Гринвічу (Велика Британія) – годину віднімають, на схід від неї – додають.

Якщо обмежитися лише проблемою переведення часу, то це якраз той випадок, коли найменший сумнів у доцільності такого кроку для здоров'я людей має переважити будь-яку навіть найбільшу економічну вигоду. На думку ж медиків, біоритми людини синхронізовані місцевим (визначається положенням сонця над горизонтом) часом. Тому розбіжність між діючим і поясним часом, що перевищує дві години, ставить людину за межі адаптаційних можливостей організму, викликаючи порушення фаз сну і розвиток хронічних захворювань. А відтак наслідувати приклад Росії, яка з початком цьогорічної зими скасовувати дію літнього часу більше не планує, для України було б не тільки неправильно, але й шкідливо. (Так, як це зробили депутати більшості, відмовившись від переведення годинників на зимовий і літній час та встановивши з 27 березня 2011 року на території України часу другого часового поясу з додаванням однієї години). Інша річ не чіпати більше поясний час навесні. Відмінність між поясним і місцевим часом складає для України 32 хвилини в крайній точці західного регіону і 41 хвилину в східній частині країни. Ніж змушувати людей обманом влітку вставати на годину раніше, щоб не марнувати даремно сонячного світла, чи не краще було б просто чесно починати роботу на годину раніше? Розрахунки показують, що жителям східних областей краще всього починати робочий день о 7 годині, центральних – о 7 годині 30 хвилин, західних – о 8 годині (за поясним часом). Дотримання такого режиму початку роботи забезпечує найефективніше використовування світлового дня протягом всього року і сприяє економії електроенергії.