Вперше за чотири роки економічний стан країни як негативний оцінюють 88% респондентів

Вперше за чотири роки економічний стан країни як негативний оцінюють 88% респондентів

11.12.2014, 23:51

Думки експертів, висловлені під час засідання круглого столу "Як вплине новий склад Уряду на економіку України в 2015 році?"

 Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко

Про податкову систему і податки для населення:

«Зараз хочуть швидко прийняти бюджет на основі нової податкової системи. МВФ вимагає, щоб 50% податків збиралося з фізосіб. Зараз планується змінити податкову систему, щоб населення платило більше», - сказав Охріменко.

Економіст нагадав, що уряд пропонує обкласти податком витрати фізосіб, тобто звичайних українців.

«Покупка автомобілів, нерухомості та інших великих речей тепер ускладниться. Людина або доведе, звідки взяла гроші на ці покупки, або заплатить 30% податку державі. Крім того, планують ввести податок на нерухомість (на загальну площу, куди входить сарай, комора та інші господарські приміщення). За рахунок цих коштів будуть жити місцеві бюджети. В уряді хочуть більше взяти податків з фізосіб, щоб розвивався бізнес. Планується зменшити податковий тиск на бізнес», - пояснив він.

«Також у планах Кабміну не чіпати великий бізнес. А значить - не реалізувати законопроект про трансферне ціноутворення і дати можливість купівлі-продажу в офшорах. МВФ вважає це європейським методом, тому в Україні треба це реалізувати », - додав він.

 

Експерт Ради Підприємців при Кабміні Сергій Кравченко

Про посилення податкового законодавства:

"Чому всі шукають гроші у малого та середнього бізнесу ... Треба шукати у транснаціональних корпорацій", - сказав Кравченко.

За його словами, проти посилення законодавства у сфері податків виступають такі організації як Американська торгова палата та інші.

Він також вітає ініціативи уряду щодо змін до Податкового кодексу.

"Це хороші ініціативи, однак, треба дивитися, як вони будуть втілюватися в життя", - додав експерт.

За його словами, нинішні умови для роботи малого бізнесу занадто жорсткі.

Як повідомлялося учасники майбутньої коаліції мають намір скоротити кількість податків і зборів до 9 в 1 кварталі 2015 року.

 

Громадський активіст Іван Карасьов

Про банківську систему:

«В Україні є «ПриватБанк». Він залучив понад 50% депозитів населення, плюс він володіє більш ніж 50% промислового потенціалу країни. Він сьогодні диктує уряду, як себе вести. Він розрісся до такої міри, що якщо він впаде, то вся фінансова система завалиться. Тому він змушує Національний банк, уряд давати рефінансування - десятки мільярдів гривень», - пояснив Карасьов.

На думку громадського активіста, в Україні не діє прийнята у світі практика управління банками.

«У всьому світі великі підприємства ділять, дроблять, щоб було простіше управляти і не створювати монополістів на цьому ринку. У США власність акціонерів банків становить 10-12% від грошової маси, все інше - це гроші, залучені від кредиторів і населення. В Україні гроші спрямовуються на бізнес, який належить цим же акціонерам, а потім виводяться. В результаті банк валиться, а акціонери розповідають про те, як їх обдурили чи ще про щось », - акцентував Карасьов.

 «Власник банку не повинен кредитувати свої підприємства, перевищуючи ліміт у п'ять відсотків. Необхідно на законодавчому рівні ввести норму, за якою банкір нехай займається банківською діяльністю, фінансовими операціями, а торговець, промисловець, підприємець, людина в галузі індустрії повинен володіти не більш ніж трьох-, п'ятипроцентним інвестиційним портфелем в банківській сфері », - зазначив Карасьов.

 

Експерт військово-промислового комплексу Максим Глущенко

Про оборонно-промисловий комплекс:

«У питанні, як не допустити дефолту, на перший план виходить оборонно-промисловий комплекс, який забезпечить армію зброєю і дасть можливість відстояти незалежність нашої країни перед агресором. Зараз на АТО виділено 64 млрд грн. Але, враховуючи досвід 2013 року, коли виділили 18 млрд грн, на модернізацію пішло не більше 100 млн доларів. Не варто забувати, що додатковим джерелом валюти був експорт озброєння. Завдяки цьому оборонний комплекс і розвивався, адже держзамовлення становило всього 10% », - сказав Глущенко.

За його словами, експорт «просів» у два рази.

«В коаліційній угоді є пункт про виділення 3% від ВВП на оборону. Це близько 40 млрд грн. З урахуванням українського досвіду, на заводи надійде не більше 10 млрд, решта піде на утримання армії. Нам не вистачає коштів для підтримки та розвитку оборонного комплексу. Потрібно шукати додаткові джерела фінансування. Це інвестиції або відновлення експорту », - зазначив Глущенко.

Для його поновлення, на думку експерта, потрібно позбавитися від корупційної складової.

«У тому числі потрібно позбутися посередників, які в основному є спекулянтами, від агентських виплат, які досягали 50%», - пояснив Глущенко.

 

Соціолог, засновник компанії Research & BrandingGroup Євген Копатько

Про те як українці оцінюють стан економіки країни:

«Дані станом на 1 грудня свідчать про те, що вперше за чотири роки економічний стан країни як негативне оцінює 88% респондентів. Протягом року весь час більше 80% українців так оцінювали ситуацію», - сказав Копатько.

Соціолог зазначив, що найменше незадоволених економікою було в грудні 2010 року та жовтні 2012 року. «Після Євро-2012 тільки 56% українців оцінювали її негативно», - нагадав він.

«Ніколи в Україні не було, щоб менше половини респондентів були незадоволені економікою. Це ні добре, ні погано. Це констатація факту і український песимізм щодо перспектив країни », - додав він.

«Ми провели дослідження, яке показує, чого останні півроку українці бояться найбільше. Якщо на 1 вересня збройного конфлікту боялися 77%, то на 1 грудня його бояться 65%. Є тенденція до зниження, що є гарним показником », - зазначив Копатько.

Але, за його інформацією, в Україні збільшилася кількість громадян, яких турбує зростання цін і інфляція. «Якщо на 1 вересня цього боялися 44%, то зараз - 55%. На людях починають відображатися наслідки економічної ситуації », - пояснив він.

«На 1 вересня 23% респондентів боялися безробіття, зараз - 32%. Нестабільність курсу лякає близько 18-20%. П'ята частина населення зрозуміла, що з курсом щось не так. Близько 15% лякає зростання злочинності. При цьому трохи зменшився страх хаосу і паніки - з 20% у вересні до 18% в грудні. І ще є показник «масова депресія населення». Він склав 8% », - навів приклади дослідження Копатько.

 

Екс-заступник міністра економіки Володимир Рябошлик

«Якщо говорити про перші дні (роботи уряду. - Ред.), То вони ознаменувалися відходом від реформ. Я маю на увазі примусовий продаж газу. Таким чином уряд намагається поліпшити фінансовий стан «Нафтогазу», зменшити необхідність його підтримки з бюджету і таким збоченим, карколомним шляхом поліпшити ситуацію. Якщо перші кроки у нас такі, то єдине, в чому можна вірити цьому уряду, - що 2015 буде ще гіршим », - зазначив Рябошлик.

«Всі отримують рахунки за комуналку і бачать, що з них беруть невідомо за що. Беруть за ненадані гігакалорії тепла, кубометри води і так далі. Інститут кібернетики Глушкова вже запустив систему, яка виявила, що якщо чесно нараховувати за надані послуги, то сума комуналки може бути навіть зменшена. Це знову такий кардинальний вихід для бездефіцитного бюджету, який в інтересах тіньової економіки. Наша влада - за всі заходи проти корупції, крім тих, які не зачіпають корупцію », - уточнив Рябошлик.

«Головна проблема - падіння курсу, але ланцюжок йде від дефіциту бюджету. Від небажання вводити самі елементарні цивілізовані податки і заходи, які є у всьому світі », - пояснив він.

На думку Рябошлика, міністри-іноземці кардинально ситуацію не змінять.

«Очікування, що міністри-іноземці щось змінять, - є велика небезпека, що ці достойні люди стануть пішаками в технологіях маніпулювання натовпом. Створені надії в суспільстві, на цьому буде виграно час, а потім знову запустять яку-небудь пропагандистську бульбашку », - зазначив Рябошлик.

«Висновок такий, що минулі дев'ять місяців триватимуть і далі. Нам все ще потрібна політична воля, щоб дійсно проводити кардинальні зміни », - підсумував екс-заступник міністра.

1