Вперше на Буковині в одну територіальну громаду об’єднані румуномовне та україномовне села

Вперше на Буковині в одну територіальну громаду об’єднані румуномовне та україномовне села

18.10.2017, 19:57

Георгій Петрович проживає в Магалі. Розповідає, в його рідному селі понад півстоліття всі спілкувались лише румунською мовою. Тому об’єднання з Рідківцями, де переважає україномовне населення, вважає недоречним. Каже, таке об’єднання в одну громаду, буде створювати мовний бар’єр, а відтак невдоволення мешканців сіл.

ГЕОРГІЙ МЕНДРЕСКУ, БУКОВИНЕЦЬ: «Ми не должны, ми румыны, а нам дают Ридковци, а это Украинское село. Украинское и румынское село, они не знаю румынский, как ми можем бить вместе, не можем»

А ось пенсіонерка Марія каже, об’єднуватись не проти. Те що з україномовним селом також не принципово. Хоче лише, щоб всі комунікації залишались на місці.

МАРІЯ БУЗДУГАН, БУКОВИНКА: «Щоб нам не прийшлось ходити, як щось треба бо ми вже старі. Якщо буде все тут то добре».

А ось це Рідківці від Магали село знаходиться  за сім кілометрів.     Цікавимося,  чи не проти місцеві такого об’єднання.

  • Нічого страшного, я взагалі і українську мову знаю і румунську, так, що це не проблема.
  • Ні, я завжди хотіла знати румунську і молдавську мову.

Розмови про об’єднання вели ще з 2015 року. Згодом, провели громадські слухання та таємне голосування, де населення шляхом анонімного опитування визначало місце центру ОТГ. З трьох варіантів об’єднання з селами обрали Магалу. Проте, Рідківецький сільський голова зазначає, ці села самодостатні.

КОРНЕЦЬКИЙ ВАСИЛЬ, РІДКІВСЬКИЙ СІЛЬСЬКИЙ ГОЛОВА: «Села, які є густонаселені. Такі, як Магала, Рідківці, Топорівці, Бояни – великі села, які мають більше чотирьох тисяч населення вони могли бути самостійними. Але закон нас заставляє добровільно-примусово. Згідно із законом, якщо не провести об’єднання громад, то економічна складова буде випадати з бюджету».

До Магальської сільської ради входять села: Магала, Прут, Остриця та Буда. Загальна чисельність населення близько восьми тисяч. Населення Рідківців трохи більше чотирьох. Відповідно до рішення Центральної виборчої комісії в цій ОТГ 26 мандатів. З них 16 виборчих округів в Магалі та 10 в Рідківцях. Загальна чисельність виборців вісім з половиною тисяч.

АНАТОЛІЙ ГОЛОВЛЬОВ, ГОЛОВА ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ВИБОРЧОЇ КОМІСІЇ МАГАЛЬСЬКОЇ ОТГ: «Рішення є ЦВК, і відповідно до цього рішення ми поділили по кількості населення на один мандат. В середньому населення виборців на один мандат склав 324,5 виборця».

Активіст громадської мережі «Опора» Наталя Шадна зазначає, у Магальській територіальній громаді  виборчий процес відбувається без порушень та згідно із законодавством України «Про місцеві вибори».

НАТАЛЯ ШАДНА, АКТИВІСТ ГРОМАДСЬКОЇ МЕРЕЖІ «ОПОРА»: «Значних порушень не було зафіксовано. Варто зазначити, що кандидати не є досить активними, передвиборча агітація ще не розпочалась. Хоча, представників до кандидат в депутати висунули вісім політичних партій».

Окрім Магальської ОТГ 29 жовтня на Буковині відбудуться вибори голів та депутатів ще трьох об’єднаних територіальних громад. Кіцманської, Мамаївської  у Кіцманському районі та Острицької у Герцаївському.

Джерело: https://bukovyna.tv/vpershe-na-bukovyni-v-odnu-terytorialnu-gromadu-ob-yednani-rumunomovne-ta-ukrayinomovne-sela/

1