Востаннє дорогу з Чернівців на 'Порубне', звідки отримуємо кошти,  частково ремонтували 40 років тому

Востаннє дорогу з Чернівців на "Порубне", звідки отримуємо кошти, частково ремонтували 40 років тому

12.07.2016, 13:27
Востаннє дорогу з Чернівців на "Порубне" частково ремонтували 40 років тому, кажуть чиновники. За цей час у асфальті з’явились глибокі ями та тріщини. Зараз коштом перевиконання митниці найгірші відрізки вже взялися ремонтувати, пише ТВА.
 
11 липня голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук проінспектував хід дорожніх робіт у напрямку пункту пропуску Порубне.
 
«В першу чергу ми ремонтуємо дорогу туди, звідки отримуємо кошти – це митниця», - зазначив Олександр Фищук. 

Так, на цій дорозі заплановано ремонт трьох найбільш проблемних ділянок загальною протяжністю 8,15 км. На сьогоднішній день вже відремонтовано покриття першої ділянки протяжністю 1,285 км, ведуться ремонтні роботи на другій ділянці дороги, загальна протяжність якої складе 2,7 км.

- Від Чернівців до КПП "Порубне" є три ділянки. Перша ділянка майже завершена - 1 кілометр 285 метрів. Там залишилось тільки облаштувати крайню смугу, верхній шар, влаштування лотків, узбіччя та водовідведення, - пояснив Ігор Гах, начальник Служби автомобільних доріг у Чернівецькій області.

«Щоденно укладається більше 1000 тон асфальтобетонної суміші, працюють два котки, один асфальтоукладальник з комп’ютерною програмою, фрезерувальна машина та допоміжні механізми», - повідомив начальник Служби автомобільних доріг у Чернівецькій області Ігор Гах. Передбачається, що ремонтні роботи на цій дорозі будуть завершені до кінця цього місяця.

Зараз 20 дорожників працюють над поточним ремонтом на другому відрізку довжиною майже 3 кілометри. Кажуть, аби робота була якісна, працювати доводиться в спеку. Коли ж ідуть дощі, техніку зупиняють.

 - Згідно з проектом, ми робимо фрезування, армування геосіткою, потім влаштування вирівнюючого шару з крупнозернистого асфальтобетону, а також верхні шари з дрібнозернистого. Немає нічого складного, але інколи водії нас не розуміють та заважають працювати. Виїжджають на гарячий асфальт і трохи руйнують нашу роботу, - зазначив Олександр, майстер.
 
Аби асфальт рівно лягав, міцно тримався та не сповзав, використовують спеціальну геосітку. Дорожники кажуть, вона наче арматура для бетону, та використовують її лише тоді, коли асфальт сильно пошкоджений.
 
- Ну, в поточному ремонті я вперше стикаюся з нею. Адже вона дорога, - підкреслив Олександр, майстер.
 
За 4 дні другий відрізок дороги ремонтники обіцяли завершити.
 
- А третя ділянка на цьому відрізку завдовжки 4,1 кілометра - від кордону Старче-Опришени в напрямку Чернівців. Тобто загальна протяжність трохи більше 8 кілометрів, - зауважив Ігор Гах, начальник Служби автомобільних доріг у Чернівецькій області.
 
Третю найближчу ділянку до кордону пообіцяли покрити асфальтобеном підвищеної міцності.
 
- Там треба розширити саму дорогу і це передбачалось ще раніше, але не робили це, бо не виділяли кошти, - пояснив Олександр Фищук, голова Чернівецької ОДА.
 
Загалом усі три відрізки до "Порубного", каже обласний адміністратор, будуть готові до 1 серпня. Якісну та рівну дорогу з Чернівців до митниці пообіцяли щонайменше на 5 років. Утім, за умови, якщо водії дотримуватимуться норм та не перевозитимуть більше 60 тонн вантажу.
 
Голова облдержадміністрації відзначив високу якість робіт та зазначив, що підрядна організація ТОВ «Компанія «Євродор» окрім напрямку на ПП Порубне також буде проводити ремонт дороги в напрямку міста Заставна, а саме - с.Чуньків – с.Кадубівці.
 
Також Олесандр Фищук розповів, що за кошти від перевиконання митних платежів на 2016 рік заплановано ремонт доріг до Глибоки, Вижниці, Кельменців та Сокирян, а також Київський напрямок (Хотинський район).
 
«Ремонтувати треба все, але ми обираємо найнеобхідніше. Бюрократичні процедури такі як проведення тендерів, розробка проектної документації не дозволяють пришвидшити процес дорожніх робіт, які дуже необхідні для області».
 
Окрім вже запланованих робіт голова облдержадміністрації сподівається, що цього року вдасться зрушити питання з розширення дороги біля міжнародного пункту пропуску Порубне. За словами очільника області це необхідна умова для покращення роботи митниці, проте коштів на цей проект ніколи не було.
 
За попередніми підрахунками на це потрібно біля 100 млн. грн. 

Джерело: ТВА та Сайт http://acc.cv.ua/

1