'Восьмеро сміливих'

"Восьмеро сміливих"

01.07.2016, 18:38

Вони змогли. Не чекаючи влади і спеціальних повноважень, кожен з них робить Чернівці приємнішим, комфортнішим для проживання містом. Хто вони, неформальні лідери муніципальної тусовки?

Артем Жук (Кетчуп), підприємець.

Займається втіленням мікроінфраструктурних проектів, спрямованих на створення у Чернівцях зон комфорту для містян і туристів. Ініціював встановлення парклетів та займався облаштуванням території довкола них. Виношує проект персонального шефства над вулицею Івана Франка. Став громадським інспектором з благоустрою.

4

Оксана Драчковська, журналіст, мама

Вивчає місто на предмет доступності для людей з особливими потребами та матусь із візочками. «Виїдає мозок» владі, закладам громадського харчування,  магазинам та установам за облаштування пандусів, заїздів на тротуари. Домагається від водіїв громадського транспорту лояльності щодо пасажирів на візках. Свої пропозиції для створення комфортного міста висловлює у  групі «Зайка на візку», є автором відповідних петицій.

7

Надія Бабинська (Вірна), активіст ГМ «ОПОРА»

Добивається практичного втілення принципів відкритості місцевої влади. Дошкуляє чиновникам і депутатам, керівництву вишів і правоохоронних структур з вимогами прозорості видатків та заробітків. З командою однодумців є автором багатьох досліджень на тему корупції у Чернівцях. Під час виборів із командою однодумців відслідковує «джинсу» та підкупи. Була одним із ініціаторів руху «Піанізму-стоп!», направленого на викорінення не персонального голосування депутатів у місцевих радах

 Андрій Олійник, радник міського голови на громадських засадах

Змінює схему руху транспорту для створення комфортного середовища у середмісті для пішоходів й автомобілістів. Розробляє пропозиції щодо розстановки дорожніх знаків, зміни принципів паркування та напрямків проїзду вуличками старого міста. Регулярно отримує від водіїв прокльони за пересунуті світлофори, але соває їх і далі.

11

12

Марина Лібанова, директор «Букіністу»

Ще у часи Януковича зуміла об’єднати активних чернівчан довкола ідеї збереження її книжкового магазину. Рух за збереження книгарень став передвісником подальших революційних подій у Чернівцях. Після Революції «Букініст», попри прогнози, не користується ніякими «пєчєньками» від влади. Це й далі культова крамничка, яка притягує письменників і диваків. А сама Марина Львівна залишається однією з візитівок міста, будучи негласним послом Чернівців на максимальній кількості імпрез та фестивалів. Останніми роками організовує локальний сімейний «Ягідний фестиваль».

 

14

 Сергій Обшанський, начальник інспекції з благоустрою.

Єдиний у переліку, який наділений посадою і повноваженнями. Однак він зумів перетворити номінальну і не помітну раніше структуру в орган боротьби з МАФами, стихійною торгівлею та іншими несанкціонованими і бездозвольними речами. Завдяки його діям демонтовано чимало «вічних» кіосків, з австрійських будинків зникають кондиціонери, аляпуваті вивіски, бабусі-стихійниці ховаються підворіттями, а чернівецькі стовпи очистилися від пап’є-маше з рекламних оголошень.

IMG_20160423_105837

Христина Венгринюк, письменниця, художниця

Займається вихованням та підтримкою обдарованих дітей. Обєднує їх у гуртки, студії, а тепер, влітку, веде мистецький творчий табір. Виступила з ініціативою і сама взялася за розпис стін дитячої лікарні у Чернівцях. Просуває творчість молодих чернівецьких поетів, письменників, художників на різноманітних престижних імпрезах.

 

IMG_20160424_203915

Василь Виноградов, захисник тварин.

Багато років опікується долею покинутих тварин. Розгорнув кампанію з гуманного ставлення до бродячих котів і собак. У вільний час намагається знайти нових господарів для покинутих тварин – як на пташиному ринку, так і в соцмережах. Але вільного часу у нього катастрофічно мало, оскільки Василь облаштував за містом власний прихисток для тварин, де лікує їх, годує і намагається влаштувати їхню долю. Нещодавно призначений директором міського притулку для тварин.

 

IMG_20160424_204423

Звичайно, ці восьмеро – лише невеличка частка активного громадянського суспільства, яке своїми діями змінює місто на краще. У Чернівцях створюють мурали і збирають допомогу воякам, відкривають арт-галереї та притулки для тварин. Механізм громадянської участі та контролю у Чернівцях запущено командами однодумців, як от ці відчайдухи.

Вадим Пелех для «Думай»

http://dumaj.cv.ua/ua/vosmero-smilyvyh/

1